Pustiť dieťa na noc z domu? Na čo všetko treba pri tom prihliadať

Patricia Poprocká, 30. mája 2019 o 06:00

Noc má svoju moc... Staré porekadlo má niečo do seba. Podujatia ako Noc v knižnici, Noc v škole a podobné dnes naberajú na popularite nie náhodou. V noci je prežívanie intenzívnejšie, výnimočnejšie, silnejší je zážitok i vnímanie. Práve na tom stavajú aj organizátori nočných podujatí.

Nočné zážitky sú intenzívnejšie a výnimočné.

Foto: shutterstock.com

Tretiak Marek sa na prenocovanie v škole tešil aj bál. Mala to byť jeho prvá noc strávená mimo domu a jeho mama zvažovala, či ho pustiť. „Nechcela som mu spôsobovať stres, na druhej strane som ho ale ani nechcela izolovať od spolužiakov. Nechala som teda rozhodnutie na ňom,“ vraví.
Napokon išiel, zvedavosť bola silnejšia. Domov sa vrátil naradostený a celé dni o tom potom všetkým rozprával.

Nočné akcie odborníci odporúčajú, aj keď zdôrazňujú, že nie nasilu. „Takýto zážitok môže byť veľmi vzrušujúci a posilňujúci, ale ak dieťa na to nie je ešte dostatočne zrelé, môže sa stať i veľmi nepríjemným až traumatickým,“ vysvetľuje Dana Comas, psychologička z Alma Centra pre zdravý vývin.

Pripomína, že najmä v prípade menších detí by mali dbať všetky strany na to, aby sa dieťa zúčastnilo na nočnej akcii dobrovoľne. Tiež by mali byť všetci pripravení na prípadné ťažkosti, ktoré by mohli nastať a vedieť ich riešiť.

Bez termínov i hluku

Nočné akcie sú ale z veľkej časti pre deti veľmi obohacujúce. Teraz v máji sa organizovala napríklad Noc múzeí a galérií, na jar zasa deti mali Noci v knižnici. Niektorí si dokonca urobia nočné akcie aj sami. Napríklad pred časom gymnazisti v Trnave v noci v rámci charity háčkovali chobotničky pre predčasne narodené deti.

„Noc je od pradávna chápaná ako niečo trochu záhadnejšie, mystické, niečo čo súvisí so vzrušením a záhadou. V noci má človek prirodzene trochu iné emočné nastavenie, emócie sa môžu stať hlbšie, nové prostredie prináša nové intenzívne vnemy,“ približuje Dana Comas.

Noc teda zbližuje. Svoj podiel má na tom podľa psychologičky aj to, že v noci nie sú okolo prirodzené denné vplyvy ako napríklad veľa svetla, farieb, hluku, prirodzenej prevádzky života, telefón v pohotovosti, stráženie si času a termínu kde kedy máme ešte ísť. „A tak sa daný zážitok na nočnej akcii stáva intenzívnejší a zaujímavejší,“ vraví.

Rozhádzaný deň po

Nech je už na nočnom podujatí akokoľvek dobre, každému to narúša zaužívaný režim. Dospelí sa pochopiteľne prispôsobia ľahšie, u detí je to zložitejšie. Idú spať neskoro, ráno zvyčajne skôr vstávajú, spánok má navyše inú kvalitu než v domácom prostredí. Toto všetko sa prejavuje na zníženom sústredení a zvýšenej únave.

„U detí treba rátať s ospalosťou a horším sústredením. Preto je dobré, keď sa nočné akcie pre deti konajú v deň, kedy nenasleduje školský alebo škôlkarský deň alebo aspoň treba byť zhovievavý k následkom takejto akcie,“ dodáva psychologička.


ANKETA:

Čo si myslíte o nočných akciách pre deti?

64,1%



17,9%



17,9%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >