Preneste sa s deťmi do praveku, v archeoparku sa budú vyrábať šperky aj zbrane

SITA, 4. júla 2019 o 05:33

Deti s rodičmi v Hanušovciach nad Topľou môžu aj toto leto spoznávať život v praveku. Miestny Archeopark pre nich počas letných mesiacov pripraví každý týždeň podujatie Prázdniny v praveku.

Cesta do praveku sa koná každý štvrtok v Hanušovciach nad Topľou od 10. dopoludnia.

Foto: TASR

Ako uviedla archeologička Ivana Lešičková, počas leta budú v kaštieli v Hanušovciach nad Topľou každý štvrtok od desiatej rána do druhej popoludní pre deti a ich rodičov pripravené v archeoparku Prázdniny v praveku.

„Na každé stretnutie sme si pripravili kreatívnu školu a tvorivú dielňu na inú tému. K dispozícii budú aj populárne remeselné činnosti ako tkanie, práca s hlinou či výroba šperkov,“ spresnila. Hneď na úvod čaká na deti poučný výlet do histórie písania a nasledovať bude dobrodružstvo pri rinčaní zbraní, kde si deti môžu samy navrhnúť vlastnú zbroj.

„Deti sa môžu tešiť aj na maľovanie na keramiku, ktoré je súčasťou ľudovej kultúry Slovenska už po celé stáročia a posledný júlový týždeň si zaspomíname aj na staré predkresťanské božstvá a zahráme sa „božské pexeso“,“ dodala Ivana Lešičková.

Novinkou v kaštieli je aj výstava prezentujúca najväčšie hrady regiónov Šariš a Zemplín. Volá sa Kamenní strážcovia. Panelová prezentácia autorky Viery Kačmaríkovej je obohatená archeologickými nálezmi z vlastných výskumov múzea.

Prakticky všetky hrady boli zničené na prelome 17. a 18. storočia počas protihabsburských povstaní. „Boli postavené v pohnutých časoch stredoveku a slúžili najmä na ochranu ciest, ale aj na bezpečný úkryt pred nepriateľmi. V ich vlastníctve sa vystriedali viaceré známe šľachtické rody,“ uviedla archeologička.

Dnes sú hrady v dezolátnom stave. Vo väčšine prípadov z nich nájdeme už len ruiny. „Našťastie sa okolo hradov formujú dobrovoľníci, ktorí ich opravujú. Na archeologickom výskume niekoľkých z nich sa podieľalo aj naše múzeum,“ dodala Ivana Lešičková.

Slávnostné otvorenie výstavy Kamenní strážcovia je na programe dnes o 14:00. Potrvá do 25. októbra.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >