Za krásami Turca a Oravy sa možno vypraviť bezplatným vlakom zo Žiliny

pt, 3. júla 2019 o 05:22

Mimoriadny letný spoj zo Žiliny na Oravský hrad bude premávať každú sobotu počas letných prázdnin. Má miesto na sedenie pre 78 ľudí a odvezie ich bezplatne. Prvý štartuje už tento týždeň o ôsmej ráno.

Oravský hrad je jeden z našich najkrajších hradov, nakrúcali sa tu aj filmy ako Kráľ Drozdia brada, Upír Nosferatu či Adam Šangala.

Foto: Martin3.flog

Na vypravení Oravského expresu sa dohodla Železničná spoločnosť Slovensko s krajskou organizáciou cestovného ruchu Žilinský turistický kraj.

Motorový vláčik pôjde raz denne – ráno o ôsmej zo Žiliny, v Oravskom Podzámku je o šesť minút pred desiatou. Naspäť vyráža o pol piatej s príchodom do Žiliny o 18.20. Má jedenásť zastávok – Strečno, Turany, Sučany, Kraľovany, Párnica, Istebné, Dolný Kubín, a ďalšie. Okrem miest pre cestujúcich má miesto aj pre päť bicyklov.

„Som rád, že sa myšlienka expresov úspešne rozširuje do jednotlivých regiónov Slovenska – presne tak, ako som si to želal pri spustení Ľadového expresu. Hoci ide o sezónne spoje, verím, že významnou mierou prispejú k rozvoju turistického ruchu. Každý expres má zaujímavú cieľovú stanicu, pre ktorú sa doň oplatí nastúpiť, v prípade Oravského expresu je to jedna z najvýznamnejších pamiatok hradného staviteľstva na Slovensku,“ povedal generálny riaditeľ Železničnej spoločnosti Filip Hlubocký.

Náklady na Oravský expres sú 20-tisíc eur. Z toho polovicu poskytne krajská organizácia cestovného ruchu, druhá bude dotácia ministerstva dopravy.

„Verím, že novinka si získa priaznivcov medzi rodinami s deťmi, pešími turistami i cykloturistami a stane sa obľúbeným dopravným spojením pri potulkách naším krajom. Návštevníkov priblíži k vyhľadávaným miestam, ako sú napríklad Oravský hrad, hrady v Strečne alebo vodopád v Šútove,” očakáva predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová.

Oravský expres štartuje 6. júla a bude premávať každú sobotu do konca augusta.

Foto: Železničná spoločnosť Slovensko


ANKETA:

Pôjdete?

55,8%



30,8%



13,5%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >