Prebiehajú zápisy do materských škôl, pre päťročné deti je už škôlka povinná

TASR, 6. mája 2021 o 04:15

Pre dieťa, ktoré dosiahne päť rokov do 31. augusta 2021, bude predprimárne vzdelávanie povinné. Vyplýva to z usmernenia k prijímaniu detí do materských škôl, zverejneného na webe Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

Pre päťročné deti bude škôlka povinná.

Foto: Shutterstock.com

Povinné predprimárne vzdelávanie plní dieťa v materskej škole v obci, v ktorej má trvalý pobyt, ak rodič pre dieťa nevyberie inú materskú školu. Dieťa môže plniť povinné predprimárne vzdelávanie aj v inej ako spádovej materskej škole, ak ho riaditeľ tejto materskej školy prijme. „Spádová materská škola sa určuje len pre deti, pre ktoré je predprimárne vzdelávanie povinné," uvádza sa v usmernení. Od školského roku 2021/2022 bude môcť dieťa plniť povinné predprimárne vzdelávanie aj formou individuálneho vzdelávania.

Žiadosti o prijatie dieťaťa do materskej školy na školský rok 2021/2022 podávajú rodičia počas mája. Konkrétny termín, miesto a spôsob podávania žiadostí o prijatie dieťaťa do materskej školy zverejní riaditeľ materskej školy. Rezort školstva upozorňuje, že počet podaných žiadostí nie je obmedzený. Riaditeľ žiadnej škôlky zaradenej v sieti škôl a školských zariadení nemôže odmietnuť prevziať od rodiča žiadosť, a to ani v prípade, ak vie, že nemá voľnú kapacitu. O každej žiadosti je povinný rozhodnúť.

Rezort školstva uviedol, že ak bude na Slovensku v čase zápisov pretrvávať mimoriadna situácia, núdzový alebo výnimočný stav vyhlásený v súvislosti s ochorením COVID-19 a ak to technické podmienky umožňujú, odporúča sa komunikácia elektronickou formou, prípadne iným spôsobom v závislosti od priestorových možností konkrétnej materskej školy. Dôraz sa má klásť na dodržiavanie nariadených opatrení Úradu verejného zdravotníctva SR, respektíve príslušného regionálneho úradu verejného zdravotníctva.

Riaditeľ materskej školy vydá rozhodnutie o prijatí dieťaťa na predprimárne vzdelávanie do 15. júna. Do škôlok sa prijímajú deti od troch rokov, výnimočne možno prijať aj dieťa od dovŕšenia dvoch rokov veku.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Dieťa 1 — 6 - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >