Praveká jaskyňa, unikátne mlyny aj spomienka na Beethovena. 10 tipov na výlety cez jarné prázdniny na západe Slovenska

Patricia Poprocká, 4. marca 2024 o 05:59

Jarné prázdniny budú pre deti zo západu Slovenska už zrejme naozaj jarné, aj čo sa týka počasia. Za lyžovačkou treba vycestovať do hôr, pre tých, ktorí chcú zostať doma, je tu našich 10 tipov na výlety v Bratislavskom, Trnavskom a Nitrianskom kraji.

Staroslovanská brána v archeologickom náleziskou Bojná prekvapí svojou mohutnosťou.

Foto: Tatiana Michálková, Pravda

Potulky po Karpatoch

Lesy nad Bratislavou ponúkajú možnosti na naozaj príjemné prechádzky a túry. Výhodou je, že sa tam dostanete hromadnou dopravou a potom si môžete vybrať smery aj okruhy okolo hlavného mesta. Skvelým východiskovým bodom je napríklad Železná studienka, Lamač alebo mestská časť Rača, odkiaľ sa môžete prejsť na Kačín, Klanec, Kolibu – prakticky kamkoľvek chcete. Všetky cesty sú prehľadne značené a netreba sa obávať ani o občerstvenie. Stánky sú na každom kroku.

Gýmeš

Majestátna zrúcanina neďaleko Nitry je nádherná v každom ročnom období. Hrad z druhej polovice 13. storočia bol obývaný do 19. storočia, kedy ho panstvo opustilo. Ľudia ho začali rozoberať pre svoje potreby, napríklad strešnú krytinu použili na cukrovar v Jelenci. Z hradu sa tak rýchlo stala ruina, ku ktorej sa dnes najrýchlejšie dostanete z obce Kostoľany pod Tribečom. Návštevníci si môžu pozrieť múry niekdajších hradných palácov, hospodárskych budov i kostola s kaplnkou. Vidieť možno aj časť vnútorných priestorov, no a napokon sú tu prekrásne výhľady na každú stranu.

Múzeum holokaustu Sereď

Priestory niekdajšieho koncentračného tábora, odkiaľ sa vypravovali transporty do Terezína alebo Auschwitzu sú dnes prerobené na múzeum tejto temnej histórie. Táborom prešiel aj Alfered Wetzler, ktorý bol odtiaľ v apríli 1942 prevezený do Oswienczimu, odkiaľ o dva roky s Rudofom Vrbom ušli a podali svetu známu správu o zverstvách v tábore, ktorej sa ani nechcelo uveriť. Okrem dobových predmetov a filmov s výpoveďami pamätníkov si tam môžete pozrieť aj dobytčí vagón, ktorým ľudia cestovali do vyhladzovacieho tábora. Otvorené je každý deň okrem soboty od 9. do tretej popoludní.

Hlboké a Hurbanova pamätná izba

Práve tu v roku 1843 počas päťdňového stretnutia na fare u Jozefa Miloslava Hurbana kodifikovali Ľudovít Štúr, Hurban a Michal Miloslav Hodža spisovnú slovenčinu. Dnes tu možno vidieť Hollého pamätnú izbu. Na fare sa narodil aj Hurbanov syn, Svetozár Hurban Vajanský.

Nádhery Dolnej Krupej

Perla barokovo-klasicistickej architektúry. Ku kaštieľu patrí aj divadlo, domček záhradníka, oranžéria, kúpeľný domček a nádherný park. Prostredie je tu naozaj nádherné, takže sa sem oplatí prísť aj teraz, keď je kaštieľ z dôvodu rekonštrukcie zavretý. Pre návštevníkov je prístupný rozľahlý historický park od ôsmej rána do ôsmej večera. Otvorený je aj Pamätník Ludwiga van Beethovena, ktorý tu mal majiteľov kaštieľa, rodinu Brunsvikovcov, viackrát navštíviť v rokoch 1800 až 1806. Pamätník si môžete prezrieť v utorok až piatok od 10.00 do štvrtej popoludní.

Za vodou

K dispozícii sú aquaparky, a pre otužilejších aj jazerá, ktorých je na juhozápade Slovenska neúrekom. Najznámejšie Senecké jazerá či Zlaté piesky sú ale pre väčšinu momentálne vhodnejšie na prechádzky. Vodné radovánky si možno užiť v početných aquaparkoch. Napríklad ten v Trnave ponúka relaxačný, oddychový a detský bazén, vrátane sauny, soľnej bane či parného kúpeľa. Ďalším je Thermalpark v Dunajskej Strede, Aquapart v Senci či tiež celoročne otvorený Thermalpark Nitrava v obci Poľný Kesov neďaleko Nitry.

Hvezdáreň M. R. Štefánika v Hlohovci

Funguje už vyše 50 rokov a disponuje druhým najväčším ďalekohľadom na Slovensku. Súčasťou hvezdárne je aj planetárium, čo nie je v ostatných hvezdárňach bežné. Sála má kapacitu 56 miest a planetárium ZKP-2 firmy Zeiss umožňuje premietať na kopulu umelú oblohu, Slnko, Mesiac, planéty, hviezdy viditeľné voľným okom, Mliečnu dráhu. Exkurzie si treba dohodnúť vopred a stoja za to! Otvorené je od ôsmej do pol štvrtej.

Zvieratá vždy potešia

Deti zvieratká jednoducho milujú a obzerať ich ich neomrzí snáď nikdy. Vybrať sa za nimi môžete pohodlne do ZOO, napríklad tej bratislavskej. Z iných foriem je tu Malkia Park v Orechovej Potôni či Zubria zvernica v Topoľčiankach, ktorá vznikla ešte v roku 1958, keď boli na Slovensko dovezené z Bieloruska prvé dva zubry. Zubor je najväčší európsky cicavec, môže dosiahnuť hmotnosť až 1 500 kilogramov. Dnes je vyhlásený za celosvetovo prísne chránené zviera. Okolo obory vedie Lesnícky náučný chodník s dĺžkou 2,5 kilometra a desiatimi zastávkami.

Unikátne mlyny v Holíči a Kolárove

Unikátna technická pamiatka, jediný zachovaný veternýmlyn na Slovensku je v Holíči. Pochádza z konca 19. storočia, kedy nahradil pôvodný drevený mlyn, ktorý tu vyhorel. Je postavený podľa holandského vzoru. Mlelo sa tam ešte počas prvej svetovej vojny, po nej významná pamiatka chátrala a podarilo sa ju opraviť až v roku 1970. Vnútorné zariadenie sa už, žiaľ, nepodarilo zachovať. Ďalší unikátny mlyn, vodný, si zasa možno pozrieť v Kolárove, tamojšie múzeum vodného mlynárstva je otvorené celoročne. V areáli môžete obdivovať aj celodrevený most, ktorý je vernou rekonštrukciou pôvodnej stavby zničenej v polovici minulého storočia ľadovými kryhami.

Jaskyňa Čertova pec a hradisko v Bojnej

Preneste sa s deťmi do pradávnych čias na prekrásnom výlete v prírode. Na vrchu Valy pri Bojnej bolo hradisko vybudované zhruba na koncu vlády veľkomoravského kniežaťa Svätopluka v 9. storočí. Ľudia tu normále žili, o čom svedčia odkryté základy domov s kamenným vykurovacím telesom, pivnice, sýpky, zásobné jamy, pece na chlieb či na sušenie obilia. Dnes je toto veľkomoravské hradisko pri Piešťanoch vzácnym archeologickým náleziskom a vďaka dreveným sochám a maketám i vďačnou turistickou atrakciou. Neďaleko (autom) je ešte jaskyňa Čertova pec, ktorá nás prenesie do ešte dávnejšej minulosti, kedy tu žili pravekí lovci. Ide o najstaršie jaskynné osídlenie na Slovensku, malá krasová jaskyňa je voľne prístupná verejnosti, dlhá 27 metrov a priechodná obojstranne.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >