Kam cez jarné prázdniny? Na lyže, do vody alebo do lietadla? 10 tipov na výlety v Banskobystrickom, Trenčianskom a Žilinskom kraji

Patricia Poprocká, 19. februára 2024 o 05:53

Jarné prázdniny sú tu. Ako prvé si ich deti užijú v strede Slovenska, teda v Banskobystrickom, Trenčianskom a Žilinskom kraji. Kam sa vydať? Ponúkame vám tipy na príjemné výlety v tomto regióne.

Cez jarné prázdniny na turistiku určite nezanevrite.

Foto: shutterstock.com

Hrb, stred Slovenska

Geografický stred Slovenska, 1 256 metrov vysoký vrch Hrb, severný vrchol masívu Ľubietovského Vepra. Dostanete sa tam z viacerých strán, a všetky okrem na vrchol vedú aj na chatu s jednoduchým názvom Chata pod Hrbom. Na vrchole možno obdivovať vysoké skalné bralo a nádherné výhľady – ako inak zo stredu – na každú stranu. Odpočinúť si potom môžete napríklad v neďalekých kúpeľoch Brusno alebo navštíviť kúsok ďalej Banskú Bystricu s ďalšími možnosťami výletov a prehliadok pamätihodností.

Múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva

Trocha netradičné, ale zaujímavé. Nájdete ho v centre Liptovského Mikuláša a ponúka interaktívne prehliadky, v rámci ktorej sa dostanete do medvedieho brloha, vypočujete si zvuky prírody a zvierat či vyskúšate plazenie v jaskyni. Teraz počas jarných prázdnin ponúka pre deti špeciálnu súťaž. Otvorené je od pondelka do piatka od deviatej do piatej, v sobotu a nedeľu od desiatej.

Letecké múzeum Slávnica

Poďme spolu lietať... Alebo aspoň obzerať lietadlá. A to v Leteckom múzeu Aeroklubu Dubnica, ktorý nájdete v Slávnici (Trenčiansky kraj). Členovia klubu postupne začali skupovať chátrajúce lietadlá. Ako prvý exponát sa podarilo získať Mig-15, nasledovalo lietadlo Li-2. Dnes si návštevníci môžu zblízka pozrieť aj lietadlá Mi-21MF, Av-14S, TU-134A, Su-7BM, Su-22M4, An-2. Vstup do múzea na zelenej lúke je zdarma, otvorené je nepretržite.

Hrady

Aj tých je v regióne na výber. Do pozornosti dávame najväčší hrad na Slovensku, čo do územia, a to Pustý pri Zvolene. Otvorený je celoročne, vstup je bezplatný a okrem zachovalých častí ako hlavná vstupná brána Horného hradu či zrúcaniny obytnej veže Dolného hradu môžete obdivovať aj nádherné výhľady na Zvolen a okolie. Na Turci je dominantným hrad Zniev s dedinkou Kláštor pod Znievom, kde dýcha história na každom kroku. Pozrieť si možno napríklad budovu, v ktorej v 19. storočí sídlilo slovenské gymnázium – druhé po Revúcej, ale prvé katolícke. Vzácna je tiež budova premonštrátov, kde svojho času na Maďarskom učiteľskom ústave študovali Martin Kukučín, Jozef Gregor-Tajovský, Mikuláš Moyzes a iní. No a napokon slávny Trenčiansky, otvorený každý deň, kde si môžete vybrať okruh prehliadky.

Lyžovačka

Stredné Slovensko, najmä v severných častiach, ponúka veľa možností na lyžovanie. Aj napriek teplému počasiu sú tu strediská, kde si stále dobre zalyžujete. Kubínska hoľa, Roháče, Jasná, Martinské hole, Vrátna dolina, Salamander pri Banskej Štiavnici, Donovaly či Čertovica sú rajom pre lyžiarov.

Kúpanie

Na kúpanie vonku je ešte skoro, aj keď otužilci si toto obdobie nevedia vynachváliť, my vás pozývame pekne do tepla, pod strechu do akvaparkov. Napríklad Vyhne, otvorený cez jarné prázdniny od 10. do 21.00, Tatralandia v Liptovskom Mikuláši či Bešeňová, otvorené tiež do deviatej večer, sú miestom, kde môžete stráviť naozaj príjemný deň.

Skaly

Pri aktívnom odpočinku ešte zostaneme. Na lezenie je síce chladno, na príjemnú prechádzku však skvelý čas. V strede Slovenska nájdete skál a skalných útvarov viac než dosť, napríklad Manínska tiesňava pri Považskej Bystrici, Vršatecké bralá, Súľovské skaly pri Žiline či Kalamárka pri Detve ponúkajú krásne pohľady a príjemnú turistiku.

Myjavské rozhľadne

Kto chce nahor, nech ide na Myjavu. Sú tu rozhľadne, na ktoré sa dá vyliezť hocikedy. Turá Lúka Hrajky, Jelenec pri Lubinej, Hájnica pri Haluziciach, Poľana pri Brestovci i ďalšie, stačí si vybrať.

Bojnice

Tunajší zámok a zoo sú vždy vďačným miestom na výlet. Zámok je otvorený aj v zime, hoci otváracie hodiny sú skrátené, a to od stredy do nedele v čase od desiatej do tretej hodiny. Súčasťou Zimného okruhu je napríklad Grófsky byt s reprezentatívnou Zlatou sálou, Huňadyho sála s barokovým lustrom, poschodia Stredného hradu so zachovalými neogotickými interiérmi či zámocká kaplnka s originálom známeho Bojnického oltára. Kto má radšej zvieratá, na svoje si príde v známej ZOO, ktorá je otvorená denne od deviatej do štvrtej.

Skanzeny

Múzeum slovenskej dediny Jahodnícke Háje v Martine a Múzeum oravskej dediny v Zuberci ponúkajú náhľad do života našich predkov. Jahodnícke háje sú otvorené denne okrem pondelka a soboty, Zuberec od utorka do nedele do pol piatej popoludní. Na území kraja nájdete ešte Múzeum kysuckej dediny vo Vychylovke, to je však otvorené až od mája.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >