Kam cez jarné prázdniny. 10 tipov na výlety na východe Slovenska

Patricia Poprocká, 26. februára 2024 o 06:13

Tento týždeň sa tešia z prázdnin deti na východne Slovenska. Aj tento kraj ponúka množstvo krásnych miest na príjemné výlety. Možno si vyberiete niektorý z našich tipov.

Monastyr dodnes pôsobí majestátne a podmaňujúco.

Foto: oukrasnybrod.sk

Hrady a hrádky

Východ Slovenska ich ponúka požehnane. Niektoré sú skryté v lesoch pod nánosmi lístia, niektoré si možno ľahšie predstaviť vďaka zachovaným pôdorysom a zrúcaninám. Skároš, Brestov, Púch, Lipovec, Bukovec, ale tiež Obišovský, Lipovský či Kamenický hrad. Vyberte si!

Lyžovačka ako z knižky

Mať pod nosom Tatry a nevybrať sa na lyže, to sa snáď ani nedá. Ale nemusíte chodiť len do Tatier, dobrá lyžovačka je aj v menších strediskách s umelým zasnežovaním. Napríklad Vyšné Ružbachy, Levočská Dolina, Lopušná Dolina a ďalšie. Viaceré ponúkajú ako doplnok wellness služby, takže na svoje si prídu i nelyžiari.

Turistika v národných parkoch

Aj tej si môžete na východe užiť dostatok. Zimné túry sú nádherné vo Vysokých Tatrách či Slovenskom raji. V Tatrách už tradične na Hrebienku môžete obdivovať ľadový dóm, v Slovenskom raji si zasa užiť ticho roklín. A kto rád ešte väčšiu samotu, úplne na východe ho čaká ďalší národný park – Poloniny, kde vlci dávajú dobrú noc. Zabudnúť nemožno ani na Pieniny.

Múzeum letectva v Košiciach

Poďme ale trocha aj do moderného sveta. Múzeum letectva v Košiciach je prvé svojho druhu na Slovensku. Na ploche 7100 metrov štvorcových si možno pozrieť takmer 500 unikátnych exponátov, ktoré približujú históriu letectva a vývoj lietadiel. Šesť expozícií ponúka náhľad na Počiatky letectva do roku 1945, Vývoj letectva a leteckej techniky po roku 1945 alebo Letecká prístrojová technika. Najväčším lákadlom je Galéria lietadiel zostavená prevažne z vojenských lietadiel. Ide o dary prezidentov a vlád a zbierku založil exprezident Rudolf Schuster.

ZOO vždy láka

Ak už neviete kam, do ZOO deti vždy rady pôjdu. Navštíviť môžete známu ZOO v Košiciach, ale aj najmladšiu aj najmenšiu na Slovensku v Spišskej Novej Vsi. Vonkajšia časť zoo je síce ešte zatvorená, avšak návštevníci si môžu pozrieť pavilóny s akvárijnými a teráriovými živočíchmi. Chameleón, gekončík, korytnačka, leguán či rôzne zaujímavé druhy rýb... Celá zoologická záhrada otvorí svoje brány prvého apríla. Potom sú tu ešte menšie zooparky, napríklad v Stropkove.

Tokaj, na dobré víno je vždy čas

Nie je síce čas vinobrania, dobré víno v tunajších jedinečných starých pivniciach tu však nájdete vždy. A rovnako aj malebné miesta na príjemnú prechádzku. Tokajská oblasť, slovenský unikát má čo ponúknuť aj v tomto období. Milovníkom prírody i gurmánom.

Morské oko

Skvost uprostred divokých lesov má v zime neopísateľné čaro. Môžete sa tu poprechádzať okolo v tichu prírody, alebo ešte lepšie – urobiť si túru na neďaleký Sninský kameň a pokochať sa výhľadmi. Pozor, nie je tu mobilný signál, tak sa vhodne vystrojte.

Ždiar a svet goralov

Pohľad do života goralov. Obec s jedinečnou architektúrou a múzeom vás očarí v akomkoľvek ročnom období. O minulosi sa viac dozviete v Múzeu Ždiarsky dom. Je to pôvodná zachovalá usadlosť, ktorá ponúka prehliadku obytnej aj hospodárskej časti, vidieť tu možno ukážky krojov a remesiel. Ždiarsky dom je momentálne otvorený od pondelka do soboty od desiatej do štvrtej a v nedeľu od jednej do piatej. Ponúka aj možnosť obliecť sa do goralského kroja, čo stojí sedem eur pre jednu osobu. Sprievodnou akciou, tiež za príplatok, môže byť aj jazda na koni.

Monastyr v Krásnom Brode

Je to zrúcanina s magickou atmosférou. Cestovať za ňou musíte až k Medzilaborciam, niekdajší kláštor však stojí za to. Monastyr zoslania svätého Ducha leží hneď pri ceste v obci Krásny Brod. Pôvodne v ňom fungoval noviciát rehole baziliánov, filozofická a vysoká škola teológie, filozofie a ikonopiseckých štúdií, zničený však bol počas prvej svetovej vojny. Dnes sú ruiny národnou kultúrnou pamiatkou.

Levoča a Kežmarok

Kedysi viedli medzi sebou storočnú vojnu, dnes sa pretekajú v atraktivite pre turistov. Mestečká pod Tatrami s bohatou históriou vám pripravia pestrý program na celý deň. V Levoči môžete obdivovať slávny oltár Majstra Pavla, tiež múzeum v dome, v ktorom býval, renesančnú radnicu, hradby či barokovú výzdobu Čierneho kostola. V Kežmarku zasa drevený evanjelický artikulárny kostol zapísaný v zozname UNESCO, lýceum, kde študoval aj Pavol Országh Hviezdoslav, gotický mestský hrad či historické jadro mesta.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >