Sú lepšie zo sušeného alebo čerstvého zázvoru?
Foto: shutterstockVýber 10 naj receptov na zázvorníky prináša kulinársky portál Varecha.sk. Väčšina z nich sú rokmi overené postupy, ktoré sa dedia z generácie na generáciu. Sú naozaj rôzne: s bravčovou masťou, margarínom, olejom, maslom, sušeným zázvorom, čerstvým, salajkou, dokonca bez pridania akéhokoľvek tuku... Vyberte si ten svoj, všetkých 10 nájdete ich na tomto linku.
My ponúkame tento, veľmi jednoduchý. „Recept je starý prastarý, pekávala ich ešte moja babka. Vyskúšala som už veľa receptov, ale vždy sa vrátim k tomuto,“ konštatuje jeho autorka Margarétka na Varecha.sk.
Potrebujete: 400 g hladkej múky špeciál, 400 g polohrubej, 400 gramov práškového cukru, 4 celé vajíčka, 4 polievkové lyžice roztopenej bravčovej masti, 20 g balenie sušeného zázvoru a mierne kopcovitú kávovú lyžičku sódy bikarbóny
Postup: Na doske alebo vo veľkej miske zamieste všetky suroviny. Rozvaľkajte na hrúbku asi pol centimetra, povykrajujte koláčiky do žiadaných tvarov (srdiečka, hviezdičky, kolieska, čokoľvek) a uložte na vymastený plech.
Takto nechajte postáť do druhého dňa a potom pečte asi 20 minút na 170 stupňov. Nie horúcejšie, stvrdli by, upozorňuje autorka receptu.
Potom už len podávajte a užívajte vianočné (i predvianočné) obdobie!