Pravé babičkine pirôžky na tri spôsoby, slané i sladké

Patricia Poprocká, 25. júla 2020 o 05:19

Domácim pirohom sa kupované nevyrovnajú, nech ich lákavé obaly uvádzajú čokoľvek. Nevýhodou je síce zdĺhavejšia príprava, ak však do nej zapojíte počas voľných dní aj deti, strávite v kuchyni príjemnú hodinku s vynikajúcim výsledkom na konci.

Pomoc v kuchyni je pre deti zväčša zábavná, pri pirôžkoch ju oceníte.

Foto: shutterstock.com

Jedlo našich starých mám, azda práve kvôli spomínanej dlhšej príprave, na ktorú mali ony dostatok času, má množstvo podôb. Ak keď by sa zdalo, že aspoň základ zostáva rovnaký – cesto s náplňou, aj tu je to rôzne. Prinášame vám tri spôsoby prípravy pirôžkov, všetky iné, ale všetky veľmi chutné.

1. Babičkina klasika so zemiakmi a bryndzou

Cesto si pripravíte z polohrubej múky a jedného-dvoch vajíčok, trošky soli a vody. Na kilogram múky určite dve vajíčka, ak robíte z menšieho množstva, je to na vás. Múku môžete zvoliť akú chcete – môžete do nej pridať trocha pomletej pohánky, skombinovať obyčajnú s celozrnnou alebo špaldovou, pirôžky budú chutiť zakaždým dobre.

Veľkosť pirohov závisí od vás, v reštauráciách sú zväčša väčšie, je na nich menej roboty.

Foto: PRAVDA, Róbert Hüttner

Všetky suroviny spolu uhneťte v miske (je to jednoduchšie ako „naháňať“ múku či vajíčka po doske), vody pridávajte toľko, aby cesto držalo pokope a dalo sa dobre rozvaľkať. Nesmie byť príliš riedke – ak to s vodou preženiete, pridajte ešte múku. Presné množstvo vody sa nedá určiť, závisí od múky, akú použijete.

Potom cesto rozvaľkajte. Pokojne rozdeľte na viac častí, nech si svoje vaľkajú aj deti. Nesmie byť príliš tenké, aby sa potom pirôžky nepotrhali, ale zas ani hrubé, aby sa ľahko lepili, dobre uvarili a príjemne jedli.

Čím pirohy plníme?
Každý má zrejme svoju obľúbenú príchuť. Niekto dáva iba uvarené rozpučené zemiaky, niekto kúsok bryndze, niekto mletú mäsovú zmes. Fantastická je kombinácia, ak zmiešate uvarené popučené zemiaky s bryndzou, dochutíte troškou soli a majoránky. Môžete pridať ešte roztlačenú cibuľu. Prípadne môžete nahradiť časť bryndze taveným syrom, chuť je však tiež už trocha iná. Kto má rád nezvyčajné chute, môže pirohy naplniť osladeným tvarohom, vznikne zaujímavá sladko-slaná kombinácia.
Následne pohárom vykrajujte kolieska – čo je zväčša najobľúbenejšia detská činnosť, aj keď nie všetky to hneď zvládnu. Doprostred kolieska dajte kôpku náplne, potom okraje opatrne zlepte. Pozor, aby sa zemiaky nedostali medzi cesto, lebo pirôžky sa vo vode rozpadnú. Ak máte čas, prípadne dosť detí, medzi ktoré rozdelíte prácu, môžete zlepené konce ešte prejsť jemne vidličkou, ako poistka, aby lepšie držali, prípadne „na ozdobu“. Tiež pozor na to, aby ste vidličkou neprepichli stred pirôžka, kde je náplň.

Pirohy uvaríme vo vriacej vode – stačí pár minút – ak vyjdú zo spodku hrnca nahor, možno ich vyberať. Zalejeme roztopeným maslom (prípadne masťou a škvarkami), posypeme cibuľkou alebo pažítkou alebo ničím. Navrch môžeme dať kúsok kyslej smotany alebo bieleho jogurtu.
Opekané
Tie môžete robiť, ak na obed nezjete všetky varené. Odložte ich do chladničky a na druhý deň si z nich pripravte chrumkavú pochúťku. Jednoducho ich opečte na panvici – pridajte ešte maslo alebo trocha oleja. Postrážte ich, aby sa nespiekli dočierna. Sú naozaj vynikajúce. Podávať môžete opäť s kyslou smotanou alebo jogurtom, ale aj bez.


2. Pečené s cibuľkou

Žiadne vyprážané, z ktorých tečie tuk, ako keď si kúpite piroh v stánku s občerstvením, ale príjemne chrumkavé pirôžky s maslom z jednoduchého cesta.

Potrebujete naň múku, kyslé mlieko, soľ a štipku sódy bikarbóny. Na pol kila múky ide zhruba 300 ml kyslého mlieka (acidka), tiež záleží od múky, a soli podľa chuti. Všetko zmiešajte, aby cesto nebolo ani tvrdé, ani vodnaté.

Potom rozvaľkajte. Aby ste to mali jednoduchšie, nakrájajte cesto na kocky/obdĺžničky. Do nich pridajte náplň a potom ich zliepajte tak, aby vznikli malé hranaté pirôžky. Plníme ich – ako v predchádzajúcom recepte – zemiakmi , čistými alebo zmiešanými s bryndzou.

Pirôžky naukladajte na plech (nemali by sa pripiecť, prípadne papier to istí) a zapečte v rúre zhruba na 220 stupňoch. Stačí krátko, kým nechytia farbu, čo by malo byť asi tak za 10 minút.

Keď ich vyberiete z rúry, zalejte v miske vriacou vodou, aby trocha zmäkli. Nevarte, len ich tam chvíľočku nechajte. Potom vodu sceďte a pirohy zalejte roztopeným maslom s opraženou cibuľkou. Všetko zmiešajte a potom už len dobrú chuť!

3. Sladké lekvárové

S tými je asi najviac roboty. Sú totiž zo zemiakového cesta, čo znamená, že najskôr musíme uvariť zemiaky, najemno ich prepasírovať a nechať vychladnúť. Do nich potom pridáme vajíčko (stačí jedno, inak budú veľmi tvrdé), múku (najlepšie polohrubú s troškou detskej krupice, aby neboli príliš slizké) a trocha soli.

Vypracujeme cesto, rozvaľkáme asi na pol centimetrovú hrúbku a porežeme ho na štvorčeky, ktoré plníme lekvárom. Pokojne ich môžete narezať trocha väčšie, aby sa s nimi ľahšie manipulovalo. Najlepší lekvár je hustý slivkový, môže byť aj iný, ale rozhodne by sa nemal liať, aby počas následného varenia nevytiekol. Pirôžky možno naplniť prípadne aj ovocím, tie „pravé“ sú však lekvárové.

Zlepíme ich a varíme v slanej vode. Keď vyjdú na povrch, vyberieme a môžeme jesť. Podávame ich buď so strúhankou opraženou na masle, prípadne s makom a maslom alebo s orechami a maslom. Sladíme podľa chuti. Niekomu stačí sladký lekvár, niekto potrebuje ešte dosladiť aj posýpku. Pre labužníkov je tu ešte možnosť ozdobiť ich na tanieri šľahačkou, staré mamy to však takto nerobievali.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >