Pozor, sporná vyhláška o režime na hraniciach ešte platí. Prehľad predpisov pre deti, kedy musia do karantény?

pt, 14. júla 2021 o 05:23

Ústavný súd síce pozastavil platnosť spornej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva, ktorá nariaďuje pri návrate zo zahraničia povinnú karanténu len nezaočkovaným ľuďom, tá však zatiaľ stále platí. Rozhodnutie súdu totiž ešte nebolo zverejnené, čo znamená, že účinnosť vyhlášky nie je oficiálne pozastavená.

Vyhláška pri návrate na Slovensko nezmyselne nariaďuje povinnosti len pre nezaočkovaných.

Foto: PRAVDA, Ľuboš Pilc

Pripomína to Úrad verejného zdravotníctva, ktorý zároveň vyzýva ľudí, aby predpisy rešpektovali a určite išli na objednané PCR testovanie. Rovnako v platnosti zostávajú na nejaký čas aj pravidlá pre deti, ktoré boli v zahraničí. Tu je ich prehľad.

– Deti do 12 rokov sa nemusia registrovať na eHranici

– Osoby od 12 do 18 rokov sa na eHranici registrovať musia, stačí sa im však zaregistrovať jedenkrát a táto registrácia im platí do 9. augusta (prechodné obdobie)

– Ak osoby do 18 rokov prechádzajú cez hranice výlučne so zaočkovanými členmi spoločnej domácnosti (alebo členmi spoločnej domácnosti, na ktorých sa vzťahuje iná výnimka z karantény), povinnosť karantény sa na ne nevzťahuje. Pre deti od 12 do 18 rokov toto platí do 9. augusta (prechodné obdobie).

– Ak deti do 12 rokov prechádzajú hranice s nezaočkovanými členmi spoločnej domácnosti, deti sa po príchode na územie SR nemusia dať testovať na COVID-19. Karanténa im skončí vtedy, keď ostatným členom spoločnej domácnosti.

– Ak deti do 12 rokov prechádzajú hranice s členmi spoločnej domácnosti, z ktorých jeden je napríklad zaočkovaný a ďalší nezaočkovaný, deti zostávajú v karanténe s nezaočkovanými osobami. Domáca karanténa sa im skončí vtedy, keď ostatným nezaočkovaným členom spoločnej domácnosti.

– Ak sú osoby od 12 do 18 rokov zaočkované aspoň prvou dávkou vakcíny, hľadí sa na ne ako na zaočkované osoby a po príchode na Slovensko nemusia ísť do karantény (prechodne do 9. augusta).

– Ak osoby od 12 do 18 rokov nie sú zaočkované a prechádzajú hranice s členmi spoločnej domácnosti, z ktorých jeden je zaočkovaný a druhý nezaočkovaný, osoby zostávajú v karanténe s nezaočkovanými osobami. Domáca karanténa sa im skončí vtedy, keď ostatným nezaočkovaným členom spoločnej domácnosti.

– Ak prechádzajú cez hranice deti do 18 rokov bez sprievodu členov spoločnej domácnosti (napríklad rodičov), nie je pre ne povinná domáca karanténa. Karanténa nie je povinná ani pre členov spoločnej domácnosti.

– Ak deti do 12 rokov prichádzajú na územie SR letecky z krajín, ktoré nie sú uvedené vo vyhláške, na rozdiel od starších spolucestujúcich sa nemusia preukazovať negatívnym výsledkom PCR testu.

Deti v sprievode pendlerov a zahraničných Slovákov
– Ak prechádzajú cez hranice deti do 12 rokov do 100 km, dieťa nemusí byť registrované na eHranici a nemusí mať negatívny výsledok PCR testu.

– Ak prechádzajú cez hranice deti od 12 rokov do 18 rokov do 100 km, dieťa musí byť registrované na eHranici pravidlom jednej registrácie do 9. augusta, ale nemusí mať negatívny výsledok PCR testu. Toto platí do 9. augusta (prechodné obdobie).
(Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva)



Komentáre k článku:
  • používateľ nemá avatarSunshine444 15. júla 2021 o 14:52

    to je fakt este niekto pricetny kto si vsima co tito psychopaticki "odbornici" z vlady zasa vypotia za pamflet, ktory je komplet protizakonny a protiustavny? treba vsetko ignorovat, nehraju v prospech beznych ludi a len oni sami vedia, preco to robia. Pre zdravie nas vsetkych URCITE nie, to je snad jasne vsetkym....
    @zareaguj


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Úrady a peniaze - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >