Chystáte sa do Chorvátska? Ako to tam vyzerá na cestách, ako v obchodoch? Sedem vecí, ktoré je dobré vedieť

Patricia Poprocká, 24. júna 2021 o 04:24

Chorvátsko je aj tento rok dovolenkovým cieľom mnohých Slovákov. Krásne, relatívne blízke a zatiaľ i z tých bezpečnejších. Ak sa tam chystáte, určite vás zaujíma, ako to vyzerá na hraniciach i v samotnej krajine. Ako je to s ubytovaním, v reštauráciách či obchodoch? Dodržiavajú sa protipandemické opatrenia?

Priezračné more, nádherné pláže, prekrásne scenérie i pamiatky. V Chorvátsku je čo obdivovať. Na snímke Dubrovnik.

Foto: Dávid Popovič

Cesta

Napriek hrozbám šírenia delta mutácie koronavírusu sa hranice uvoľňujú a doprava autom je pomerne bezproblémová. Do Maďarska vás vpustia prakticky bez kontroly, rovnako tranzit cez Rakúsko je bez akýchkoľvek potvrdení, ak viete vydokladovať cieľovú krajinu. Tým, že sa Slovensko stalo pre Chorvátsko zelenou krajinou, odpadla časť povinností aj tam. Stačí vyplniť formulár, ktorý je na webe dostupný aj v slovenčine, kde uvediete miesto ubytovania a dĺžku pobytu. (V prípade preradenia do oranžovej farby by ste museli predložiť potvrdenie o negatívnom COVID-teste v angličtine, prípadne certifikát o očkovaní či prekonaní choroby za každého cestujúceho nad 12 rokov). Chorvátski colníci zatiaľ papiere dosť dôkladne kontrolujú a overujú v počítačovom systéme. Ak je na hranici áut viac, vyberajú náhodne, pri menšom počte preverujú každého, v oboch prípadoch sa teda pripravte na menšie zdržanie.

Ubytovanie

K dispozícii je všetko – od kempov až po hotely. Chorváti očakávajú sezónu, mnohí majú už obsadené termíny do polovice septembra. Najžiadanejšie sú samostatné domčeky na samotách či polosamotách, prípadne apartmány, už teraz sú však hostia aj v kempoch či hoteloch.

Obchody

Na dverách každých potravín nájdete upozornenie na nebezpečenstvo COVID-19 a výzvy na nasadenie prekrytia tváre, prípadne na obmedzenie počtu nakupujúcich. Nevyžadujú sa respirátory, stačia rúška či šatky. Turisti opatrenia dodržiavajú. Najmä pred menšími supermarketmi vidieť čakajúce skupinky – napríklad nakupuje jeden člen, ostatní mu pri dverách pomáhajú odniesť nákup. Kým však vlani bola dezinfekcia na ruky neraz pred i za dverami, teraz ju v niektorých obchodoch nenájdete vôbec. Čo sa týka personálu, tam sa situácia oproti vlaňajšku nezmenila – mnohí majú rúška pod nosom. Osobitnou kapitolou sú drobné dedinské obchody na ostrovoch. V uvoľnenej atmosfére, kde každý každého pozná, sú takéto veci pre mnohých úplne nepodstatné.

Reštaurácie

Sedí sa zásadne vonku, dovnútra môžete akurát na toaletu či si umyť ruky. Niečo ako bezpečná vzdialenosť jednotlivých stolov alebo iné rozostupy sa tam ale nerieši. V turisticky atraktívnych mestách to často vyzerá ako za starých predkoronových čias – preplnené terasy, dospelí pri káve, deti pobehujú kade-tade so zmrzlinami, žiadne rúška ani nič podobné. Užívanie si leta akoby nič.

Suveníry

Aj pri týchto nákupoch to vyzerá veľmi benevolentne. Tým, že sa predávajú väčšinou vonku, si tvár neprekrýva nik ani to nik od turistov nevyžaduje. Domáce produkty sa pohostinne ponúkajú „na koštovku“, na poprezeranie si drobností v stánkoch môžete slobodne vojsť i vyjsť. „If you want...“, znie odpoveď na otázku, či vyžadujú rúško, samozrejme od personálu bez rúška. Ako chcete...

More a pláže

Sloboda pohybu a výberu absolútna. Napokon, kvôli tomu tam každý cestuje, nie? More i pobrežie sú veľké dosť, svoje miesto si tam vie nájsť naozaj každý. Aspoň nateraz.

Návrat domov

Vláda avizuje sprísnenie podmienok. Kým dnes na hraniciach nezastavuje a nekontroluje nik a vymáhanie povinnej registrácie je prakticky nevymožiteľné, údajne od budúceho týždňa by sa to malo zmeniť. Podmienkou na návrat má byť zaregistrovanie sa vo formulári E-hranica a potvrdenie o očkovaní, prípadne o prihlásení na PCR test. O konečnej podobe zatiaľ rozhodnuté nie je.



Komentáre k článku:
  • používateľ nemá avatarCellesti 24. júna 2021 o 08:01

    Tak to má byť, úplne normálny život. Rúška nie sú žiadne spasenie, nie sú ochrana pred covidom a v lete je to v nich akurát na odpadnutie. My sme ľudia.
    @zareaguj


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >