Pomôžete rómskej mamke, ktorá sa sama stará o štyri deti? Chce si urobiť opatrovateľský kurz, chýbajú jej peniaze

Gabriela Bachárová, 21. apríla 2022 o 04:30

Pracovala v trafike, no o zamestnanie práve prišla. Sama sa stará o štyri deti a má čo robiť, aby vyšla s peniazmi. Michaela Vasiľová z Michaloviec sa však skúša prebiť a odmieta sa vzdať. Chce si urobiť opatrovateľský kurz a dať tak rodine väčšiu finančnú istotu. Na kurz jej však chýbajú prostriedky.

Rodina Branislava Piskora. Zľava bratia Ondrej, Marián, Branislav, mama Michaela a sestra Michaela.

Foto: archív Branislava Piskora

Pred pár dňami sme vám priniesli rozhovor s Branislavom Piskorom, šestnásťročným synom Michaely Vasiľovej. Hovoril v ňom o svojom štúdiu na strednej škole aj vášni pre maľovanie. Viackrát s láskou a vďačnosťou spomenul svoju mamu. Hoci má len základnú školu, vždy sa veľmi snažila dať svojim deťom vzdelanie. Učila sa s nimi, naháňala ich robiť si domáce úlohy.

„Stále nám hovorila, že chce, aby sme sa mali lepšie a nemuseli niekam chodiť ťažko pracovať za málo peňazí. Veď všetci dobre vieme, že Rómovia to nemajú na trhu práce práve jednoduché,” povedal v rozhovore Branislav. Teraz sa deti snažia na oplátku pomôcť svojej mame. Vo finančnej zbierke pre ňu zháňajú peniaze na absolvovanie opatrovateľského kurzu.

Branislav s mamou.

Foto: archív Michaely Vasiľovej
Ak môžete, prispejte prosím aj vy, hoci len malou sumou. Aj tá rodine veľmi pomôže. Veď nie je jednoduché postarať sa sama o štyri deti. Marián (19) študuje na strednej zdravotníckej škole v odbore farmaceutický laborant, Michaela (18) sa vzdeláva na strednej odbornej škole v odbore manažment, Branislav (16) je študentom strednej zdravotníckej školy v odbore praktická sestra a najmladší Ondrejko (12) navštevuje siedmy ročník základnej školy.

Michaela nemala ľahký život. Nevybrala si dobrého manžela. Vydávala sa veľmi skoro, sny o šťastnom živote sa však zmenili na nočnú moru. Muž ženu aj svoje deti bil aj psychicky týral. Bála sa ho však opustiť, zostala s ním takmer dvadsať rokov. Keď však pochopila, že ide o život, dokázala sa odsťahovať. Najskôr k svojej mame, kde vštetci bývali osem mesiacov. Za ten čas sa stihla rozviesť a dať si život ako tak dokopy. Momentálne žije s deťmi v podnájme.

Michaela Vasiľová mala aj tri práce naraz, aby nájom zaplatila a mali s deťmi bezpečný domov. „Práve v tieto dni ale o prácu nie vlastným pričinením prišla, a tak si hľadá novú. My deti sme už odrástli a ona by mohla a chcela robiť opatrovateľku. Na jej sny však nikdy neboli peniaze, ani keď sme začali brigádovať a pomáhať hneď, ako sa popri škole dalo. Jej snom je urobiť si opatrovateľský kurz,” popisujú deti túžbu svojej mamy. „Táto žena si to zaslúži a aj oveľa viac. Dokázala z úplného nič dať deťom domov, pokoj a bezpečie,” dodávajú.

Peniaze môžete darovať na tomto linku kliknutím na slovíčko Darovať. Za redakciu ahojmama.sk Vám veľmi pekne ďakujeme.


Deti Michaely Vasiľovej.

Foto: archív Michaely Vasiľovej










Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >