Pomoc pri dojčení začne na Slovensku preplácať prvá poisťovňa

Patricia Poprocká, 14. decembra 2021 o 04:25

Bezproblémové dojčenie uľahčuje život bábätku, matke, dokonca aj šetrí výdavky v zdravotníctve. Dojčené deti i dojčiace matky bývajú zdravšie. Zdravotnícky systém však zatiaľ tento fakt do úvahy príliš neberie, poisťovne sa podporou dojčenia nijako zvlášť nezaoberajú. S výnimkou jednej, zatiaľ prvej lastovičky.

Dojčiť sa oplatí. Akokoľvek sa na to pozriete.

Foto: shutterstock.com

Zdravotná poisťovňa Union spúšťa spoluprácu s občianskym združením MAMILA, ktoré pomáha ženám so starostlivosťou o dieťa i s dojčením. Tá bude vyzerať tak, že poisťovňa preplatí svojim poistenkyniam pätinu nákladov na laktačné poradenstvo od vybraných laktačných poradkýň. Ich zoznam je na stránke MAMILY.

„Záleží nám na vytvorení čo najpevnejšieho puta medzi matkou a dieťaťom,“ vysvetľuje poisťovňa dôvody takéhoto kroku. Laktačná poradkyňa dokáže zachrániť neraz i beznádejne vyzerajúce problémy, ženám poradí, čo robiť, aby dojčenie nebolelo, aby sa tvorilo dosť mlieka, aké rôzne polohy na dojčenie možno vyskúšať, poradia tiež o výhodách spoločného spánku v jednej posteli či o nosení bábätiek.

Zvyšné dve poisťovne sa zatiaľ podpore dojčenia priamo nevenujú. V súčasnosti preplácajú poisťovne vo vybraných prípadoch len časť nákladov na umelú výživu, laktačné poradenstvo nie.

Najväčšia poisťovňa, Všeobecná na otázky o možnej podpore laktačného poradenstva svojim poistenkyniam vymenovala benefity, ktoré poskytuje tehotným ženám a čerstvým mamičkám, laktačné poradenstvo medzi nimi nie je. Ani ďalšia, Zdravotná poisťovňa Dôvera zatiaľ nič podobné ako Union neprepláca. Odôvodňuje to tým, že zatiaľ nezistili záujem žien o takúto službu, do budúcnosti to však nevylučuje „Očakávania našich poisteniek pravidelne zisťujeme. Pokiaľ dopyt po takomto benefite zaznamenáme, určite sa ním budeme zaoberať. Nevylučujeme rozšírenie našich výhod aj tejto oblasti,“ reagoval Matej Štepiansky z Dôvery.

Investovať do podpory dojčenia a pomoci pri riešení problémov sa oplatí aj z hľadiska verejných výdavkov. Napríklad v Českej republike odhadujú, že dojčenie ročne ušetrí 2-3 % HDP (teda cca 100 miliárd korún za rok). „V nadväznosti na ekonomické modely zo zahraničí možno odhadovať, že možná ušetrená čiastka môže byť vyššia,“ uvádza portál vlada.cz.

Česká vláda preto pred pár mesiacmi zaviazala ministerstvo zdravotníctva vypracovať postupy na podporu dojčenia, ktoré by sa aplikovali vo všetkých českých pôrodniciach. Slovenská systémovú podporu dojčenia zatiaľ nerieši.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Úrady a peniaze - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >