Pomoc pre chudobné rodiny. Preplatia im pobyt detí v školskom klube

TASR, 2. januára 2022 o 04:00

Rodičom detí zo sociálne znevýhodneného prostredia alebo v hmotnej núdzi preplatí rezort školstva poplatky za školský klub detí (ŠKD).

Školské kluby budú pre deti z chudobných rodín dostupnejšie.

Foto: archív

Výzva je otvorená pre všetky základné a špeciálne základné školy, teda aj pre verejné, cirkevné a súkromné školy. Prihlasovanie je možné do 17. januára 2022, výhradne cez elektronický formulár. Rezort školstva na výzvu vopred upozorňoval a kontaktoval aj školy, ktoré majú vyšší podiel žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia. Rovnako rezort komunikoval v tejto veci aj s Úradom splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity, aby oslovil školy, ktoré sa môžu do výzvy zapojiť. V rámci zverejnenej výzvy sa celkovo rozdelí 2,6 milióna eur. Realizácia bude v mesiacoch február až jún 2022.

„Vďaka výzve Kompenzácia poplatkov v školskom klube detí za žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia a v hmotnej núdzi sa odstráni hlavná prekážka pri zapojení sa žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia či žiakov z rodín v hmotnej núdzi do činnosti školského klubu detí. Žiadateľ môže získať na jedného žiaka a na jeden mesiac kompenzáciu vo výške 15 eur,” priblížil rezort.

„Školské kluby detí vnímame ako miesto, kde si žiaci môžu po vyučovaní upevniť poznatky, socializovať sa, budovať vzťahy s rovesníkmi a venovať sa vzdelávacím aktivitám. Je to dôležité miesto pre rozvoj dieťaťa. Sú však aj rodiny, ktoré si nemôžu dovoliť poplatky za ŠKD. Práve tieto deti ŠKD veľmi potrebujú, a preto vyhlasujeme túto výzvu,” uviedol Branislav Gröhling, minister školstva, vedy, výskumu a športu SR. Podľa slov ministerstva ide o výzvu, ktorú pripravilo a vyhlásilo z Plánu obnovy a odolnosti SR.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >