Ordinácia v škole. Žiakov budú môcť ošetriť aj v mieste vyučovania

TASR, SITA, 29. decembra 2021 o 04:15

V školách, škôlkach a školských zariadeniach budú môcť žiakom poskytovať zdravotnú starostlivosť priamo zdravotnícki pracovníci. Školy, ktoré prejavia záujem, na to dostanú potrebné podmienky. Vyplýva to z novely školského zákona, ktorú už aj podpísala prezidentka Zuzana Čaputová.

Ordinácia aj v škole.

Foto: Shutterstock.com

Autori návrhu hovoria o riešení problémov z praxe, keď žiakom nemal kto v škole či školskom zariadení poskytnúť potrebnú pomoc spojenú s ich zdravotným stavom.

Zákonom sa ustanovuje možnosť poskytovania zdravotnej starostlivosti v škole a školskom zariadení vybranými zdravotníckymi pracovníkmi, konkrétne lekárom, sestrou, verejným zdravotníkom alebo zdravotníckym záchranárom, ktorí budú v škole alebo v školskom zariadení zamestnaní. Rozsah výkonov, ktoré bude môcť zdravotník v škole vykonávať, bude limitovaný rozsahom praxe výkonu zdravotníckeho povolania, na výkon ktorého spĺňa pracovník podmienky, a tiež materiálno-technickým vybavením školy.

Legislatíva precizuje aj informovaný súhlas zákonného zástupcu dieťaťa či žiaka alebo zástupcu zariadenia, ktorý sa bude vyžadovať na poskytnutie starostlivosti. Má sa tak predísť poskytovaniu starostlivosti bez vedomia zákonného zástupcu žiaka či zariadenia. Zdravotník bude tiež povinný viesť zdravotnú dokumentáciu v rozsahu poskytnutej zdravotnej starostlivosti. Dohľad bude vykonávať Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, uložiť bude môcť aj pokuty.

Ak úrad pri výkone dohľadu nad poskytovaním zdravotnej starostlivosti v škole zdravotníckym pracovníkom zistí, že starostlivosť nebola poskytnutá správne alebo ak úrad zistí porušenie povinností, podľa závažnosti nedostatkov a ich následkov, môže škole uložiť pokutu. Jej výška má byť najviac do 100 eur.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >