Polícia vyzýva: Netrestajte deti za zlé vysvedčenie!

TASR, 20. júna 2019 o 05:30

Polícia pred odovzdávaním koncoročných vysvedčení vyzýva rodičov, aby netrestali deti za zlé známky. Strach z rodičovskej reakcie môže viesť až k úteku z domu.

Pochvalu za vysvedčenie si zaslúžia všetky deti bez ohľadu na známky.

Foto: Žaneta Janečková, Pravda

„Každý rodič, ktorý komunikuje so svojím dieťaťom počas celého školského roka o jeho výsledkoch v škole a sleduje jeho známky z jednotlivých predmetov v internetovej žiackej knižke, by mal vedieť, aké známky čakajú jeho dieťa na vysvedčení," uviedla psychologička Ľubica Kövérová z Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie, kde sa zaoberá duševným zdravím detí a mládeže. Rodičia by podľa nej mali pozerať na schopnosti svojich detí realisticky, nemali by ich preceňovať a očakávať od nich priveľa. Aj deti, ktoré majú s učením problémy, treba pochváliť, hoci ich výsledky nemusia byť vždy v súlade s rodičovskými predstavami, poznamenala.

Polícia pred odovzdávaním vysvedčení pravidelne počas preventívnej činnosti v školách apeluje na deti, aby sa ani v prípade zlých známok neobávali reakcie rodičov. Zároveň apeluje aj na rodičov, aby svoje deti miesto trestu povzbudili.

„Za zlé vysvedčenie nemôžu rodičia svoje deti trestať, nejde predsa o žiadne prekvapenie, ale o zhodnotenie výsledkov celoročnej práce," zdôraznil Martin Gronský z Centra vzdelávania a psychológie Ministerstva vnútra SR. Podľa neho sa negatívnou reakciou aj tak nič nevyrieši, skôr naopak. „Rodičia by sa mali nad zlými výsledkami zamyslieť a prehodnotiť svoj prístup. Bitka ani krik situáciu nezlepšia. Nikto nie je dokonalý a aj keď výsledky z niektorých predmetov nezodpovedajú predstavám rodičov, vyjadriť by mali svojim deťom podporu a povzbudiť ich," doplnil Gronský.

Strach z trestu môže viesť až útekom z domu. „Rodičia by sa mali s deťmi porozprávať a uistiť ich, že útekom z domu situáciu nevyriešia. Naopak, vystavujú sa riziku úrazu či situáciám, pri ktorých sa môžu stať obeťou trestného činu," uviedla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová.

Každému prípadu nezvestného dieťaťa polícia venuje mimoriadnu pozornosť, v takýchto situáciách spolupracujú všetky policajné zložky. Ak zistené skutočnosti nasvedčujú tomu, že by sa osoba mohla nachádzať v zahraničí, vyhlási sa prostredníctvom slovenskej centrály Interpolu medzinárodné pátranie. Viac ako 90 percent prípadov nezvestných detí nahlásených včas polícii sa podarilo úspešne vypátrať.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >