Počúvaj a zavolaj...! Čo riešiť a čo nie, ak ide dieťa na prázdniny k babke

Patricia Poprocká, 1. júla 2019 o 17:00

Zvládne to tam? Bude sa chrániť pred slnkom? Kedy pôjde spať, čo bude jesť? Obavy, keď dieťa vyprevádzate na prázdniny k starej mame, kamarátovi či do tábora, sa v danej chvíli zdajú ako životne dôležité. Mnoho rodičov naozaj ťažko znáša, ak dieťa ide z domu, najmä prvýkrát. Ako to zvládnuť? Prinášame vám päť odporúčaní.

Tak ahoj a uži si to! Dieťa sa na prázdniny mimo domu väčšinou teší, tak ho v tom podporme.

Foto: Patricia Poprocká

Verte aj iným, že sa postarajú

Ak ste už raz súhlasili, že dieťa pôjde na pár dní k babke či do tábora, asi ste mali na to dôvod. Dieťa tam chcelo ísť, dospelí s tým súhlasili, takže určite bude zdravie a bezpečnosť vášho potomka pre nich prioritou. Vaše dieťa ide k niekomu, kto ho ľúbi, prípadne komu na ňom záleží, takže určite bude dbať, aby sa nespálilo na slnku, aby dosť pilo, prípadne bralo lieky, ak je na nejaké odkázané.

Neriešite, čo nemôžete ovplyvniť

Česká herečka Táňa Vilhelmová, dnes už Dyková, sa raz vyjadrila v zmysle, že ak zverí deti do starostlivosti babičky, tak na sto percent. Je na babičke, čo im dá jesť, kedy pôjdu spať. A má pravdu. Kontrola je zbytočná a zmena je úplne prirodzená. Veď dieťa ide z domu aj preto, aby zažilo niečo nové a robilo veci inak. Že sa vám to nezdá zdravé alebo vhodné? Nechajte to na nich. Ich rozhodnutie, ich zodpovednosť. Ak sa napríklad dieťa preje sladkostí a bude ho bolieť brucho, možno to bude účinnejšia lekcia než vaše stokrát opakované a evidentne márne zákazy.

Venujte sa sebe

Aj keď sa človeku nahrnú slzy do očí z toho ticha, ktoré zrazu po odchode detí zostalo v byte, keď si ich utriete, skúste si ho užiť. Konečne máte čas na seba, svoje záľuby, partnera. A s pocitom, že vaše dieťa sa má niekde na prázdninách tiež fajn sa tieto chvíle naozaj dajú vychutnať.

Nevyvolávajte im

Len chcem vedieť, ako sa máš, čo robíte... Váš úprimný záujem dieťa vníma ako kontrolu alebo vyrušenie z aktuálnych prázdninových činností. A zbytočne ho rozhádže. Pripomeňte si, že prázdninové pobyty mimo domu sú na to, aby dieťa zažilo niečo nové, bez vás. Isteže vás zaujíma, čo robia, ako trávia dni. No počkajte si, kým vám dieťa samé zavolá a bude sa chcieť s vami podeliť o dojmy a pocity. Ak neviete vydržať, tak sa radšej opýtajte večer dospelých. A pamätajte – ak dieťa nevolá, je to dobrý signál, znamená to, že je všetko v poriadku.

Nepresúvajte na nich svoje strachy

Dávaj si pozor, zavolaj, keď ti bude smutno... Nemusíte to hovoriť. Dieťa to vie aj bez toho. Ak však dostáva takéto pokyny pred cestou z domu, zbytočne mu do hlávky zasievate pochybnosti: Má mi byť smutno? Je to nebezpečné? A hoci je pri rozlúčke smutno vám, dieťa vyprevaďte s úsmevom a úprimným želaním: Uži si to tam, budem sa tešiť, ak si oddýchneš a zažiješ množstvo krásnych vecí.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >