Piatakom pribudne nový predmet. Nepovinný, ale užitočný

pt, 2. septembra 2020 o 05:42

Čo je vhodné na raňajky, čo na obed či večeru? Ako sa správne stravovať a nakladať s potravinami má naučiť piatakov nový voliteľný predmet Viem, čo zjem.

Predmet o stravovaní má mať 30 vyučovacích hodín.

Foto: Neuropea

V čase, keď pribúda deti s nadváhou a tých, ktoré trpia cukrovkou, je predmet o vyváženej strave aktuálny a užitočný. Zvyšujúci sa trend konzumácie sladených nápojov a vysoko kalorických jedál je jasným signálom, že deti a možno ani ich rodičia o správnom stravovaní veľa nevedia a nechávajú sa nechávajú ovplyvňovať reklamami než reálnymi poznatkami.

Vyvážená strava predstavuje je pritom dôležitá pre deti a nielen pre ich momentálne zdravie, ale často je aj základom ich stravovania a zdravotných komplikácií v dospelosti.

Nový predmet Viem čo zjem by mal predstavovať 30 vyučovacích hodín a školy, ktoré ho budú ponúkať, sú registrované na webe Viem, čo zjem.

Pozostáva zo šiestich tematických celkov, vďaka ktorým sa žiaci oboznámia s témami, ako vyvážená strava, pitný režim, ovocie a zelenina, riziká nevhodného stravovania, energia či hygiena potravín. Ku každej vyučovacej hodine je pre pedagóga vypracovaný metodický list s rôznymi aktivitami na hodinu, prezentácia a pracovný list pre žiakov. Obsah voliteľného predmetu dopĺňajú interaktívne materiály v digitalizovanej podobe.

Voliteľný predmet prináša do škôl projekt s rovnakým názvom „Viem, čo zjem“, ktorý od roku 2017 prebieha na stovkách základných škôl po celom Slovensku. Je realizovaný v spolupráci s Úradom verejného zdravotníctva SR a je tiež súčasťou Národného programu podpory zdravia.


ANKETA:

Mali by ste záujem o predmet Viem, čo zjem, pre vaše dieťa?

77,7%



18,6%



3,7%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >