Patrí vyhodené kreslo či umývadlo ku kontajnerom? Ako sa triedi objemný odpad

Patricia Poprocká, 22. februára 2023 o 05:31

Vo vyhadzovaní drobného odpadu už máme viac-menej jasno – triedime plasty, sklo, papier, bio, kovové obaly. Čo však s väčšími predmetmi, tzv. objemným odpadom? Patríte k tým, ktorí umiestnia vyhodené, no použiteľné veci ku kontajnerom, dúfajúc, že ich niekto môže ešte použiť?

Takto určite nie...

Foto: Patricia Poprocká

Myšlienka je to síce dobrá, výsledok však neistý, no a z hľadiska predpisov sa dopúšťate priestupku, za ktorý môžete dostať pokutu do 1500 eur. Nehovoriac o tom, že človek si takto znižuje kvalitu bývania vo svojom bezprostrednom okolí, znečisťuje životné prostredie a zvyšuje náklady na odpratanie odpadu. Ten totiž musí zabezpečiť buď obec alebo správca bytov, čo sa v konečnom dôsledku prejavuje vyššími poplatkami všetkých občanov.

Objemný odpad patrí do zberu a veci, ktoré ešte možno použiť, je lepšie ponúknuť na burze alebo cez inzerát na predaj či darovanie. Existujú aj takzvané re-use centrá, kde sa zhromažďujú použiteľné predmety.

Triedenie podľa stavu

Čo objemný odpad vlastne je? „Patrí tam napríklad vyradený nábytok (stoličky, skrine, koberce, gauče, postele, stoly), dvere, okná, matrace, veľké spotrebiče (chladničky, rúry, televízory) a inštalačné zariadenia (vane, toalety, umývadlá),“ vyratúva online magazín ekoreštarst.sk. Ďalej je to, často problematický, stavebný odpad (stavebná suť, panely, tehly, dlažba), pneumatiky, menšie elektrospotrebiče, batérie a drobný komunálny odpad.

Čo kam patrí? Možností je viacero a závisia od konkrétnej veci a jej stavu. Napríklad zaváraniny, potraviny, odevy, obuv, športové potreby (korčule, lyžiarky, lyže), akváriá či knihy je dobré zaniesť do spomínaných re-use centier. Možnosťou je i darovanie. „Existuje mnoho charitatívnych organizácií, ktoré môžu mať záujem o použitý nábytok a spotrebiče, ak sú v zachovalom stave. Vyskúšajte im zavolať a opýtať sa, aby ste svojim veciam dali nový domov,“ radí ekoreštart.sk. Cestou je aj inzerát na internete.

Ak sa darovanie nepodarí, vždy je možné odniesť odpad na zberné dvory, prípadne počkať, kým obec nezorganizuje hromadný zber objemného odpadu, v krajnom prípade si objednať jeho odvoz, za čo sa už ale platí. Organizovaný bezplatný zber sa robí minimálne dvakrát ročne – na jarné a jesenné upratovanie.

Zberné dvory pre každého

Čo sa týka zberných dvorov, tie sú tiež určené na bezplatné legálne uloženie odpadu, spravidla sa vyžaduje trvalý pobyt v danom meste/obci, alebo aspoň doklad o vlastnení nehnuteľnosti. Na zberné dvory patrí aj drobný stavebný odpad, biologicky rozložiteľný odpad, plasty, sklo, papier a lepenka, tiež elektroodpad, svetelné zdroje, batérie a akumulátory, oleje a tuky (jedlé aj motorové), drevo, textil a šatstvo, odpady z domácej chémie v pôvodných obaloch, rôzne farby, rozpúšťadlá, pracie prášky, lepidlá. „Všetko toto môžete priniesť v akomkoľvek množstve. Za úhradu vám tu vezmú aj pneumatiky osobného automobilu,“ pripomína magazín.

V zbernom dvore ale už nezoberú azbest, asfalt, použité tonery, tlakové nádoby, ortuťové teplomery a tlakomery, škvára a pneumatiky. Tie v zásade patria predajcovi alebo distribútorovi pneumatík. Môžete ich zaniesť aj do akejkoľvek predajne, ktorá pneumatiky ponúka, alebo do pneuservisu, prípadne na zberné miesta, ktoré určí obec, a to bez ohľadu na miesto kúpy, značku, veľkosť.

Zberné dvory sú v zásade otvorené každý pracovný deň. „Ak si nie ste istí, či danú surovinu váš zberný dom prijíma, vopred tam zavolajte. V hlavnom meste navštívi zberný dom ročne okolo 25.000 – 30.000 návštevníkov, ktorí odovzdajú 1 000 ton zeleného odpadu (biologicky rozložiteľný odpad), 2 500 ton stavebného odpadu, 7 000 ton objemného odpadu, 400 ton kovového šrotu, 550 ton elektrických a elektronických výrobkov, 2 tony batérií a akumulátorov, 4 tony žiariviek a 250 ton papiera. Uvedené odpady sú následne spracované a nekončia pohodené v prírode alebo pri smetiakoch. Čo je veľmi pozitívna správa pre životné prostredie,” uzatvára ekoreštart.sk.

Celý článok online magazínu ekoreštart.sk o odpade si môžete prečítať TU.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >