Minimalizmus, trend dneška. Zbavte sa všetkého nepotrebného v štyroch krokoch, budete sa cítiť lepšie

Patricia Poprocká, 19. júla 2022 o 04:21

„Niekam to odložím, však sa to zíde...“ Hovoríte si túto vetu často? A potom ste zavalení predmetmi a zúfate, že doma sa niet kam pohnúť? Zoznámte sa s princípmi minimalizmu, ktorý je dnes vychyteným trendom.

Plný šatník vecí spokojnosť nezaručí, naopak, niekedy sa človek ide zblázniť.

Foto: shutterstock.com

Minimalizmus nie je o tom, že sa zbavíte, všetkého, čo máte a pôjdete žiť do jaskyne, výstižne vysvetľuje základnú filozofiu online magazín Naše Bio&Eko. V minimalizme ide len o to, aby sa človek zbavil vecí, ktoré preňho nemajú hodnotu, nie sú preňho podstatné, a aby sa tak vytvoril priestor na to, čo je skutočne dôležité.

„Filozofia minimalizmu hovorí, že stačí vlastniť to, čo potrebujete pre každodenný život, čo je funkčné alebo k tomu máte sentimentálny vzťah. Všetko, čo máte doma, musí mať nejaký účel, hodnotu alebo prinášať radosť, inak to neslúži na nič,“ približuje magazín s tým, že je úplne prirodzené aj nakupovať, ale len veci zo spomínanej kategórie.

A samozrejme, nakupovať s mierou, nech sa to doma nekopí. V upratanom byte, ktorý nie je zaprataný vecami, a v ktorom sa na nás nevalia predmety z preplnených poličiek, sa cítime oveľa lepšie. Pôsobí priestrannejšie, vzdušnejšie, upokojuje a človeku vytvára podmienky na to, aby sa zameral na vlastné ozajstné potreby. Práve túžbou po veciach a ich následným hromadením si totiž často zakrývame vnútornú nespokojnosť s niečím iným. A ak sa nadbytočných vecí zbavíme, cesta do vlastného vnútra (i na priznanie možno nepríjemných právd) bude jednoduchšia.

„Minimalizmus vám pomôže nájsť slobodu. Prestanete pripisovať veciam príliš veľký význam a zistíte, čo je skutočne vo vašom živote dôležité,“ konštatuje aj spomínaný magazín Naše Bio&Eko. Nuž, prečo nevyskúšať?

K minimalizmu v štyroch krokoch

1. Ako začať? Úplne jednoducho – upratovaním. Ako prvé by mali prísť na rad priestory, ktoré máte denne na očiach, resp. ktoré používate, a na ktorých by ste uvítali viac miesta. Čiže pracovný stôl, nočný stolík, kuchynskú linku, poličky v predsieni... Pomáhajte si otázkami – kedy som danú vec mala naposledy v rukách? Prečo je pre mňa dôležitá? Čím budem bez tohto predmetu?

„Začnite vecami, ku ktorým nemáte citový vzťah. Odstráňte kopy časopisov, sošky, sviečky, dekorácie, všetky zbytočné lapače prachu,“ radí Naše Bio&Eko, podľa ktorého sú zbytočné aj početné spomienkové predmety s tým, že tie najdôležitejšie spomienky má človek aj tak v hlave. „Čím menej sentimentálnych predmetov doma máte, tým majú väčšiu hodnotu,“ konštatuje.

2. Krok dva je darovanie. Čo nemá hodnotu pre vás, nemusí zákonite skončiť v koši a zvyšovať množstvo odpadu na našej planéte, ktorého každoročne aj tak pribúda. Darovaním začne predmet novú etapu, niekoho poteší a vy budete mať dvojnásobne lepší pocit – že vec neskončila v smetiach, a že niekomu urobila radosť.

3. Krok tri – postupnosť. Aby nezostalo len pri rečiach, urobte si plán k minimalizmu, ktorý dodržujte. Je na vás, aký. Môžete si dať napríklad záväzok, že každý deň vytriedite jednu vec, alebo že každý deň budete počet navyšovať. Alebo si môžete vytvoriť plán na jednotlivé časti bytu. Každý deň jednu poličku, skrinku... Alebo si dajte týždenné intervaly, ako vám vyhovuje. Hlavne začnite.

4. Krok štyri je najpríjemnejší – je to už len sledovanie, ako sa v minimalizme cítite. Ako na vás pôsobia prázdnejšie priestory? Ako by ste ich vedeli po novom využiť? (Pozor, žiadne nákupy množstva nových vecí!) Kam sa uberá vaša myseľ, čo sa vám teraz javí ako dôležité?

Prajeme vám veľa úspechov a chuti do zmien!





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >