Päť tipov, ako sa doma zbaviť mravcov bez chémie

Patricia Poprocká, 13. júna 2023 o 04:45

Hmyz je síce užitočný, ale odtiaľ – potiaľ. Mravce v domácnosti život znepríjemňujú, a hoci sa hovorí, že prinášajú do domu láskavosť a pokoj, pravdou tiež je, že znehodnocujú zásoby potravín a môžu byť šíriteľmi škodlivých parazitov.

Nič príjemné, ak ide o vaše okno alebo kuchynskú linku.

Foto: shutterstock

Preto je lepšie mravce nechať vo voľnej prírode a z domácnosti ich radšej dostať preč. V prvom rade je dobré vystopovať ich trasy a zistiť príčinu neželanej návštevy. Ak sú ňou napríklad omrvinky z koláča na podlahe, riešenie je vcelku jednoduché – odstráňte zdroj. Žiaľ, problém je väčšinou zložitejší, najmä ak zistíte, že mravce si založili svoju kolóniu niekde vo vašej stene či pod podlahou.

Vyhubiť mravce pomocou chémie je síce jednoduché, ekologické však nie. Ak hľadáte šetrné riešenie, skúste niektorý z prírodných tipov, ktoré hmyz nezabíjajú, len odpudzujú a po ktorých sa nemusíte sa báť, že ich o chvíľu máte späť.

Škorica, klinčeky, peper
Koreniny s výraznou vôňou sú pre mravcov nepriateľom. Ničia im ich pachové stopy, dezorientujú ich a pochopiteľne i odpudzujú. Posypte teda mravenčie cestičky, ktoré sa vám podarí vypátrať, malo by to pomôcť.

Usadenina z kávy
Vytvára bariéru, cez ktorú sa len ťažko dostávajú. Treba ju nechať uschnúť a rozsypať na miesta, kde sa mravce vyskytujú. Účinnosť zvýšite, ak pomiešate s čili korením. Môžete použiť aj v záhrade.

Mäta
Pomôže čerstvá, v črepníku, ale aj vo forme éterického oleja, prípadne v zubnej paste. Jednoducho pokvapkajte alebo ponatierajte miesta, kadiaľ mravce chodia. Zastaviť by ich mala aj mäta vysadená v črepníku, ktorý položíte do ich dráhy. Jednoducho im nevonia.

Soľ
Nad zlato, aj ako čistič domácností. Niektoré ezoterické smery hovoria o tom, že soľ dokáže energeticky vyčistiť priestor, no a dokáže to aj od mravcov. Úplne jednoducho. Nasypte ju tam, kde ich nechcete.

Ocot
Tento nenahraditeľný pomocník nielen pri varení, ale aj upratovaní pomáha vyčistiť priestory aj od mravcov. Ak ho používate do vody namiesto saponátu pri utieraní prachu či dlážky, pôsobí už preventívne, aj keď o tom neviete. Octová vôňa mravce odpudzuje, takže môžete vyskúšať.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >