Už ich má zasa! 5 tipov, ako zatočiť s urputnými bradavicami s pomocou babských rád a byliniek

Gabriela Bachárová, 22. septembra 2022 o 05:00

Bradavice, ktoré sa často objavujú na chodidlách či dlaniach, zvyknú byť veľmi urputné. Zbavíte sa ich a o krátky čas sú späť. Týmto zdravotným problémom, žiaľ, trpia už aj deti. Ak bežné medicínske metódy príliš nepomáhajú, môžete ešte vyskúšať prírodný postup.

Lastovičník môžete použiť v podobe tinktúry.

Foto: Shutterstock.com

Bradavice spôsobuje ľudský papilomavírus známy pod skratkou HPV. Po ich prvotnom odstránení však bohužiaľ postihnutý nemá definitívne vyhrané. Tento zdravotný problém sa zvykne po kratšom či dlhšom čase vracať, a to najmä vtedy, keď je človek nejako oslabený, napríklad v dôsledku stresu či infekcie.

Bradavice sa v lekárskej ordinácii najčastejšie odstraňujú s pomocou kvapalného dusíka, ktorý ich zmrazí, ďalej chirurgicky, s využitím laseru, na výber sú aj lieky. Bežné metódy liečby však nemusia veľmi zabrať. Veľmi dobre to poznajú rodičia malých detí, ktorí s nimi chodia do kožnej ambulancie ako na klavír bez viditeľnejšieho výsledku. Dobrá správa je, že bradavice možno riešiť aj prírodnými spôsobmi. Ponúkame vám niekoľko z nich, je len na vás, ktorý si vyberiete. Výsledky pritom nemožno čakať okamžite, dôležitá je trpezlivosť.

Lastovičník

Dobre známa bylinka, ktorá síce pri nesprávnom použití môže podráždiť kožu, avšak pri liečbe bradavíc má až prekvapujúco dobré výsledky. Na liečebné účely sa z rastliny používa žltooranžová tekutina, ktorá vyteká zo stonky, keď ju rozlomíme. Nie je nutné chodiť do prírody, hľadať v nej bylinku a vyrábať si z nej liečivé prípravky, hoci aj to je možné.

V lekárni sa dá bežne kúpiť lastovičníková tinktúra určená špeciálne na tento zdravotný problém. Pri aplikácii si len dajte pozor, aby sa tekutina nedostala do kontaktu s otvorenými ranami, nemala by tiež prísť na znamienka. Okolie bradavice po nanesení lastovičníka poriadne očistite. Rovnako dobrú službu ako lastovičník vám urobí aj tinktúra z púpavy. Aj táto rastlina vylučuje žltú tekutinu, ktorá je vhodná na použitie pri rôznych zdravotných problémoch.

Cesnak

Asi najpoužívanejšia domáca metóda, ako odstrániť bradavice. Cesnak narežte na plátky a nakrájanou stranou položte na postihnuté miesta. Zalepte náplasťou. Nechajte pôsobiť cez noc a postup opakujte každý večer po dobu asi troch týždňov.

Banánové šupky

Banán zjedzte a šupky použite na odstránenie bradavíc. Priložte k nim dužinu, prekryte náplasťou, nechajte cez noc a ďalší večer znovu. Účinok by sa mal prejaviť tiež zhruba do troch týždňov.

Jablčný ocot

Jablčný ocot sa dá v boji proti otravným bradaviciam vyskúšať viacerými spôsobmi. Môžete doň ponoriť tampón a potierať ním bradavicu, kedykoľvek vás napadne. Aj niekoľkokrát denne. Niekomu sa osvedčilo potieranie bradavíc obyčajným štetcom, tiež často počas dňa. Podobne sa dá aplikovať citrón, citrónový olejíček alebo tea tree olejíček.

Propolis

Propolis je látka podobná živici, včely ju získavajú zo stromov a pridávajú do nej výlučky svojich žliaz. Natierajú ňou steny svojho príbytku, slúži im ako dezinfekcia. Priaznivé účinky má propolis aj na zdravie ľudí. Surový propolis, ktorý môžete bežne kúpiť na trhu, pred nanesením na bradavicu rozohrejte a po lyžičke naneste na postihnuté miesto. Môžete zalepiť a nechať tri týždne pôsobiť cez noc, samozrejme každý večer použiť čerstvú dávku. S nahriatym propolisom sa trochu ťažko manipuluje, a tak bude pre vás možno pohodlnejšie použitie propolisovej tinktúry či propolisových kvapiek z lekárne.

Nikde nie je povedané, že tieto prírodné metódy stopercentne zaberú aj vám či vášmu potomkovi. V niektorých rodinách sa však až prekvapujúco osvedčili a ako sa vraví, za vyskúšanie nič nedáte.

Kurie oko alebo bradavica?
Veľa ľudí si ich mýli, rozdiel medzi nimi je však podstatný. Zatiaľ čo bradavice sú nákazlivou chorobou, ktorá sa prenáša dotykom či sexuálnym stykom, na vzniku kurieho oka žiadneho ďalšieho človeka nepotrebujete. Objaví sa tam, kde predtým dlhšiu dobu pôsobil neprimeraný tlak, napríklad keď sa vyberiete na turistiku v nových, nevychodených topánkach. Svoje o kurích okách vedia aj nositeľky vysokých podpätkov. Ceruzka, sérum či tyčinka na kurie oká predstavujú riešenie tejto nepríjemnosti.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >