Soľ naozaj nad zlato, nielen na solenie. 13 tipov, ako v domácnosti zjednoduší prácu i ušetrí peniaze

Patricia Poprocká, 9. septembra 2022 o 04:56

Soľ je naozaj nad zlato. A hoci aj tá už je drahšia než v minulosti, stále je vcelku lacným pomocníkom v domácnosti, ktorý dokáže ušetriť peniaze, čo je v dnešných časoch cenné. Ponúkame vám 13 tipov, ako ju využiť.

Soľ, užitočný pomocník, niekedy naozaj lepší než zlato.

Foto: Shutterstock.com

Čistidlo, konzervant, dokonca i liek či ústna voda, na to všetko je vhodná obyčajná kuchynská soľ. Stačí si na ňu len v príhodnej chvíli spomenúť.

Zaváraniny a džemy

Soľ je skvelý konzervant do kompótov či džemov. Nepotrebujete kilá cukru ani iné stabilizátory. Pár lyžičiek obyčajnej soli zaváraninu dostatočne zakonzervuje, aby ste ju potom v zimných mesiacoch mohli bez obáv konzumovať. Bonusom je zvýraznenie prirodzenej chuti ovocia a fakt, že telo nezaťažíte obrovskými dávkami nezdravého cukru. Recept na džem pomocou soli nájdete na tomto linku.

A ešte jeden trik na využitie soli pri zaváraní – ak krájate na zaváranie hrušky či jablká, nechajte ich predtým namáčané v slanej vode, nezhnednú.

Proti skysnutiu mlieka

Veľmi užitočná pomoc, ak idete z domu na pár dní a v chladničke ostáva otvorené mlieko či smotana. Aby sa neskazili, jednoducho pridajte do krabice či fľaše trocha soli. Samozrejme, nie veľa, slané mlieko môžete rovno vyliať ako to skysnuté. Trocha soli však chuť nezmení a predĺži trvanlivosť.

Pre svieži cesnak

Neskladujte ho v obyčajnej krabičke, ale v soli. Zachová sa šťavnatosť i vôňa tejto nesmierne zdravej zeleniny.

Na škvrny

Ak rozlejete hroznovú či mrkvovú šťavu, kávu, čaj, červené víno či ak sa deti pokvapkajú pri jedení čučoriedok, rýchlo posypte ušpinenú látku soľou. Nechajte pôsobiť niekoľko hodín, potom operte – v rukách a následne i v práčke. Po škvrne ani stopy, aj bez drahých chemikálií.

Na odstránenie zápachu

Vhodná je, ak používate drevené dosky na krájanie. Dosku jednoducho pretrite soľou a navlhčenou handričkou, výsledkom je príjemná neutrálna vôňa.

Na boľavé hrdlo aj ako ústna voda

Ak vás či vaše deti začína bolieť hrdlo, nemusíte hneď utekať do lekárne pre pastilky či sirupy. Na kloktanie postačí aj obyčajná slaná voda. Iste, nie je veľmi chutná, to však väčšina liekov. Slanú vodu však možno využiť aj ako ústnu vodu, pôsobí dezinfekčne.

Zjemnenie bielizne

Lyžička soli v praní dokáže niektoré druhy látok zjemniť lepšie ako aviváž. Odporúča sa najmä pri uterákoch či županoch. Vhodná je pre alergikov a tých, ktorým je priemyselná aviváž príliš aromatická. Soľ by mala slúžiť aj ako stabilizátor farieb, napríklad pri rifliach.

Čistenie okien

Okná umyte jednoducho slanou teplou vodou. Budú jasné, navyše v mrazoch by sa na nich potom mal ťažšie tvoriť ľad, čo oceníte najmä na aute. Vyskúšajte!

Pre lesklé vlasy

Nemusíte si ňou ani oplachovať celú hlavu, stačí zarobiť slanú vodu do rozprašovača a nastriekať potom na vlasy.

Proti štípancom

Známym pomocníkom je ocot alebo víno, ranu však postačí aj potrieť soľou. Zmierňuje účinky po žihadle aj svrbenie po uštipnutí komárom.

Proti mravcom

Vraví sa, že mravce cez čiaru soli neprejdú. Ak vás vo vašej domácnosti trápia mravce, určite skúste soľnú zábranu. Ale pozor, ak si nájdu miesto, ako soľ obísť, tak ju obídu...

Hasič požiaru

Nestáva sa to často, ale môže byť z toho veľká nepríjemnosť, keď začne horieť olej na panvici a človek nevie, ako chytro zareagovať. Slaná rada je v tomto prípade jasná, hoďte tam za hrsť soli a je po požiari.

Pre lepší pocit

Soľ v kúpeli vás osvieži, posilní pokožku, nechty, prečistí dutiny. Doprajte si slaný kúpeľ, aspoň občasná náhrada mora...





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >