Päť prípadov, kedy je naozaj dobré byť lenivým rodičom

Patricia Poprocká, 11. decembra 2018 o 06:02

Pred niekoľkými rokmi žala ohromný úspech kniha Toma Hodgkinsona Lenivý rodič. Aj keď ide sčasti o vydarený marketingový názov, na lenivosti rodičov predsa len niečo je. Sú situácie, kedy sa byť lenivým rodičom vyplatí. Dieťa má z toho oveľa väčší osoh pre vlastný rozvoj, než keď je človek prehnane starostlivý.

Oddychujte, deti niektoré veci radi urobia za vás. A ešte sa aj zabavia.

Foto: shutterstock.com

Cíti sa dôležité


Keď ráno rýchlo vstávate, aby ste dieťaťu uvarili kakao, nikdy sa nedočkáte, že vám ono prinesie kávu do postele. Podobný príklad opisuje aj Tom Hodgkinson v spomínanej knihe. Ak si však doprajete vo voľný deň dlhšie vylihovanie, dieťa, ktoré chce a potrebuje niečo robiť, vás v kuchyni rado zastúpi. Keď sa premôžete a napriek nevôli pôjdete potomkovi spraviť nápoj alebo mu podať z poličky nejaké ovocie, budete akurát tak mrzutá, že si nemôžete ani vo voľný deň poležať. Dieťa zas nedostane šancu ukázať, že niečo dokáže aj samé. Ak však zostanete spať – spokojní budete všetci. Vy, lebo ste nemuseli vstávať a dieťa, že dokázalo urobiť kávu, niekomu radosť a ešte sa aj zabavilo. Má to len jeden háčik – kontrolujte si emócie, keď naozaj vstanete a uvidíte stav kuchyne. Ale možno budete tak dobre naladená, že to zvládnete s úsmevom aj bez premáhania sa.

Naučí sa ísť si za svojím


Dieťa chce práve palacinky a vám sa nechce ani pohnúť? Ľahké riešenie: skonštatujte, že nemáte vajíčka a obchod je zatvorený. Ak chce, nech ide požičať k susedom. No, a máte pokoj. Ukázali ste ústretovosť a dali dieťaťu na výber. Ak vaše dieťa palacinky naozaj chce, za susedmi pôjde. Naučí sa samostatnosti a bude mať ešte dobrý pocit, že dokázalo vyriešiť problém a dosiahnuť cieľ. Potom už bude len na vás, aby ste splnili svoju časť sľubu a postavili sa pekne k sporáku.

Zapojí vlastnú fantáziu


Nemusíte sa s dieťaťom vždy hrať. Naopak, zdriemnuť si počas detských hier odporúča aj Tom Hodgkinson. Deti sa naozaj dokážu zabaviť aj bez rodičovského usmernenia, dokonca lepšie. Samozrejme, niekedy sa to môže odraziť na vizáži bytu, napríklad popísaním stien či rozbitím vázy – rovnako by sa to však mohlo stať, aj keby ste deťom nevenovali pozornosť, lebo ste zavalení prácou. Deti bez dozoru do hier ľahšie zapoja svoju fantáziu a vy môžete driemať úplne bez obáv – keď naozaj o niečo pôjde a budú vás potrebovať, zobudia vás.

Rýchlejšie sa naučí


Otravuje vás kŕmiť malé dieťa? Lyžička za lyžičkou, vždy po troche, potom utrieť ústa a rúčky, ktoré si vzápätí zas zababre? Nechajte to tak. Dieťa sa pri jedle musí umazať, vyskúšať ho prstami, niekedy aj nosom. Samozrejme, primerane tomu vyzerá aj jeho okolie. Ak sa však tým nebudete zbytočne stresovať, napokon, stôl po jedle musíte utrieť tak či tak, postupne sa dieťa naučí jesť aj bez cudzej pomoci. Piť tak isto. Ak nebudete vymýšľať experimenty s rôznymi detskými hrnčekmi, fľaškami či nadstavcami, rýchlo a krásne sa naučí piť aj z obyčajného pohára. Platí to aj s toaletou: Keď sa vám nechce po drobcovi vylievať a umývať nočník, posaďte ho na záchod.

Nepodlieha komercii


Chcete si po pracovnom týždni konečne oddýchnuť doma? Výborný nápad! Na výčitky, že deti nezoberiete do moderných detských kútikov, alebo na akciu v nákupnom centre, zabudnite. O čo prídu oni alebo vy? O skákanie na trampolíne, alebo o lozenie po preliezkach, na ktorých tŕpnete, či sa nezrazia s inými deťmi, a za ktoré musíte ešte aj platiť? Rovnako dobre, dokonca i lepšie, sa môžu zahrať doma alebo za domom, ak máte to šťastie, že bývate niekde v prírode. Alebo môžete spolu niečo vytvoriť – teraz napríklad predvianočné ozdoby, kŕmidlo pre vtáčiky, alebo upiecť nejaké vianočné pečivo. Pritom získate čas na rozhovory, spev, hádanky – skrátka čas strávite zmysluplnejšie a naozaj oddychovo.


ANKETA:

Súhlasíte s princípmi takzvaného pohodového rodičovstva?

57,1%



37,1%



5,7%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >