Múdrejší ustúpi. Kedy je lepšie sa s dieťaťom nehádať

Patricia Poprocká, 29. októbra 2018 o 12:02

Presviedčate ho, dohovárate, vysvetľujete, a všetko zbytočne? Dieťa si aj tak trvá na svojom, a ak náhodou ustúpi, tak na vás prinajmenšom zazerá. Sú situácie, kedy je lepšie nehádať sa a ustúpiť. Niektoré veci skrátka dieťa musí vyskúšať na vlastnej koži, neuchránite ho. Skôr či neskôr si aj tak urobí po svojom. Navyše sa naučí spoznávať dôsledky svojich činov a niesť za ne zodpovednosť.

Nechajte ich pohrať sa v blate, skôr či neskôr si to aj tak vyskúšajú.

Foto: shutterstock.com

Nevadí, že sa ušpiní či premrzne, niekedy to inak než vlastnou skúsenosťou nejde. Život je najlepšia škola. Kým nezažiješ, neuveríš. Isteže, neplatí to pri všetkom. Ak strká prsty do elektrickej zásuvky, skúsenosť môže byť smrteľná. Sú však situácie, kedy je zásah dospelého zbytočný.

Neskoč do tej mláky!


Ani to nepoviete, a dieťa sa už vytešené pľačká v mláke. A ak ho nasilu držíte, tak keď ho pustíte, prvé, čo urobí, bude práve krok do nej. Vyskúšať, ako voda špliecha, sfarbuje topánky či čisté tepláky, to sa predsa musí. Že je to mokré a studené? Nevadí. Scenár, že dieťa v mokrých ponožkách okamžite ochorie, sa nemusí naplniť. Ak je v pohybe, tak zahriate dôjde bez problémov domov. A ak začne fňukať, že mu je zima, vtedy pochopí, čo ste zákazom chceli povedať.

Obleč si niečo iné!


Vyparádi sa vaša dcéra tak, že sa vám prevrátia oči, čo všetko si zasa dokombinovala? Ak chcete rozvíjať samostatnosť a sebaistotu svojho dieťaťa, je lepšie zahryznúť si do jazyka a nechať ju tak. Ak jej voľbu začnete spochybňovať, lepšiemu vkusu sa nenaučí, a výsledkom akurát tak bude, že si prestane veriť, prípadne sa bude pri voľbe spoliehať na vás. Inak to prijme, ak jej to povedia kamarátky, prípadne ľudia vonku. Ak aj jej to nebude príjemné, naučí sa niesť zodpovednosť za svoje rozhodnutie. A nabudúce možno sama požiada o radu.

Daj si niečo teplejšie!


Diskusia, najmenej vhodná pri rannom náhlení sa do práce čo do školy. Podľa vás dieťaťu bude zima, podľa neho je teplo. Ustúpte. Dieťa skutočne nemusí mať na teplo rovnakú mierku ako vy, čo je pre vás zima, preňho byť nemusí. Ak je aj chladnejšie, a ono chce otužovať, prečo nie? Otužovanie posilňuje imunitu. A ak mu bude zima, opäť platí, že najlepšie sa učí na vlastných omyloch.

Nehraj sa s ohňom!


Že oheň páli, dieťa cíti aj samé. Ak mu budete zakazovať približovať sa k ohňu, pretože sa môže poraniť, tak viac než na silu ohňa sa bude zameriavať na presadenie si svojej vôle proti tej vašej. Jeho vnímanie teploty bude oslabené a ublíži si skôr než bez vášho varovania. Dieťa má vrodenú zvedavosť aj pud sebazáchovy. Oheň skrátka vyskúšať musí, skôr či neskôr. A aj keď to vyzerá nebezpečne, jeho podvedomie vie, kedy si čo môže dovoliť. Isteže, nehoda sa občas stane. Aj my dospelí sa nechtiac popálime. A pritom vieme už celé roky, že oheň páli.

Zbaľ si desiatu, lebo budeš hladný!


Že si ju nezbalí? Nemusíte to robiť zaňho. Samozrejme, že bude hladné. A nikto mu potom nebude musieť pripomenúť, že sa mal pri odchode z domu poriadne zbaliť. Pochopí to aj sám, na vlastnej koži. A ďalšie ráno si dá určite pozor, aby desiata nezostala na stole.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >