Otrasné: Stovky bábätiek vynosených náhradnými matkami uviazli na Ukrajine, rodičia zo Západu k nim nemôžu

TASR, gb, 26. mája 2020 o 05:00

Odhaduje sa, že už niekoľko stoviek bábätiek narodených náhradným matkám uviazlo na Ukrajine, pretože zahraniční rodičia si ich z dôvodu zatvorených hraníc v čase pandémie nového koronavírusu nemôžu prevziať.

Bábätká v hoteli čakajú na rodičov.

Foto: BioTexCom

Ukrajinské hranice pre pandémiu koronavírusu uzavreli v marci. Počet bábätiek bude rásť tým viac, čím dlhšie budú platiť obmedzenia a uzatvorenie krajiny, povedala ukrajinská verejná ochrankyňa práv Ľudmila Denisovová. Ako uviedla, vyše 50 novorodencov je umiestnených v kyjevskom hoteli, ktorý vlastní jedna z kliník. Niektoré z týchto detí sú už so svojimi rodičmi, ďalšie v starostlivosti zamestnancov kliniky. Vyzdvihnúť si ich majú rodičia z krajín ako Spojené štáty, Francúzsko, Taliansko, Španielsko a Nemecko.

Video zachycujúce desiatky plačúcich detí



Spomínaná klinika BioTexCom zverejnila video zachytávajúce desiatky novorodencov, ležiacich vedľa seba v samostatných postieľkach, a zamestnancov, ako sa o nich starajú. Podľa ombudsmanky klinika apelovala na ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí, aby zariadilo príchod rodičov týchto bábätiek, ale záležitosť ešte nie je vyriešená. Klinika chcela videom, v ktorom ubezpečuje, že o deti je dobre postarané, prinútiť orgány, aby konali a umožnili vyzdvihnutie detí rodičmi. Namiesto toho vyvolala pobúrenie svetovej verejnosti.

Komerčné náhradné materstvo je vo väčšine európskych krajín protizákonné, ale na Ukrajine je povolené. Jedno bábätko stojí asi 50 tisíc dolárov, z toho tretinu dostane matka, ktorá ho vynosila. Postsovietska republika Ukrajina, jeden z najchudobnejších európskych štátov, je pre cudzincov hľadajúcich náhradné matky čoraz populárnejšou destináciou.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >