Pôrodnice sa v čase pandémie vracajú k socialistickým praktikám, na nápravu vyzýva aj ombudsmanka

Patricia Poprocká, 4. apríla 2020 o 04:22

Vracia sa slovenské pôrodníctvo do čias socializmu? Pandémia koronavírusu dala v niektorých pôrodniciach zámienku opäť vytiahnuť na svetlo sveta škodlivé praktiky ako separácia bábätiek a matiek či zákaz mať pri sebe počas pôrodu sprevádzajúcu osobu. Na potrebu dodržiavania práv rodičiek už vyzvala aj ombudsmanka Mária Patakyová.

Izolovať dieťa, ak je matka nakazená koronavírusom? Svetové organizácie to neodporúčajú, naopak, radia neobmedzné dojčenie za dodržania bezpečnostných opatrení.

Foto: shutterstock.com

Reštrikčné opatrenia zdravotnícke zariadenia odôvodňujú snahou minimalizovať riziko nákazy. A to napriek tomu, že OSN či Svetová zdravotnícka organizácia zdôrazňujú, že aj v týchto časoch by sa mali dodržiavať práva žien pri pôrode, a že separácia novorodencov od matiek nie je potrebná, naopak.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) napríklad pripomína, že i v čase epidémie majú všetky tehotné ženy, vrátane žien s pozitívnym testom alebo podozrením na COVID-19, právo na kvalitnú zdravotnú starostlivosť pred pôrodom, počas neho a po ňom. Toto právo zahŕňa aj prítomnosť sprevádzajúcej osoby počas pôrodu podľa výberu ženy.

Niektoré slovenské pôrodnice však majú zjavne svoje pravidlá – sprevádzajúce osoby nevpustiť či kontakt novorodencov a matiek obmedziť. Niektoré dokonca podľa poznatkov ombudsmanky uprednostňujú cisárske rezy, aj keď nie je dokázaný prenos nákazy v pôrodných cestách.

Izolovať chorú matku?

Izolačné praktiky pôrodniciam v jednom prípade nepriamo odobruje aj inštitúcia, ktorá vzdeláva zdravotníkov v oblasti dojčenia – Inštitút na podporu dojčenia. Hoci si Inštitút kladie za cieľ „chrániť a podporovať dojčenie zavedením najvyššieho štandardu pri získavaní poznatkov v oblasti dojčenia“, teraz radí napríklad separovať nakazené matky od ich novorodencov.

„Ak sa potvrdí ochorenie u matky, je nevyhnutné dieťa prechodne izolovať a čo najskôr testovať na prítomnosť vírusu SARS-CoV-2. Starostlivosť o dieťa preberá až do výsledkov testov zdravotnícky personál a otec dieťaťa.

V prípade, že sa ochorenie potvrdí aj u dieťaťa, môže byť izolované spolu s matkou a ošetrované v systéme rooming-in. V opačnom prípade je nevyhnutné v izolácii pokračovať,“ odporúča Inštitút.

Pripúšťa síce, že dojčením sa vírus SARS-CoV-2 neprenáša, keďže neboli popísané prípady, že by sa nachádzal v materskom mlieku, napriek tomu však izoláciou naštartovanie dojčenia výrazne sťažuje, nehovoriac o ďalších škodlivých dôsledkoch separácie.

Svetové vedecké poznatky pritom zdôrazňujú nevyhnutnosť kontaktu koža na kožu, vzájomnej blízkosti matky a jej bábätka i dojčenia, s ktorým by sa malo začať do hodiny po pôrode.

UNICEF v súvislosti s COVID-19 odkazuje, že pri podozrení či pri samotnom ochorení matkám a dojčatám by malo byť umožnené zostať spolu. „Mať vzájomný kontakt koža na kožu a vykonávať materskú starostlivosť klokankovaním, byť spolu a zotrvávať v jednej miestnosti (rooming-in) počas dňa i noci, bez ohľadu na to, či sú matky alebo ich dojčatá infikované COVID-19 alebo existuje na COVID-19 podozrenie, pravdepodobné podozrenie alebo im bol COVID-19 potvrdený,“ tlmočí stanovisko organizácie občianske združenie Mamila na svojej stránke.

Dojčenie „bez prerušenia“

Dojčiace matky pri podozrení na COVID-19 či pri ochorení na COVID-19 majú podľa Svetovej zdravotníckej organizácie „pokračovať v dojčení bez prerušenia“. WHO tiež zdôrazňuje, že počas pobytu v pôrodnici je potrebné „minimalizovať narušenie procesu dojčenia, čo si vyžaduje uplatňovať zdravotnícke postupy, ktoré umožňujú matke dojčiť tak často, tak veľa a tak dlho, ako chce“.

Dojčenie chráni pred ochorením a smrťou v popôrodnom období, v ranom detstve aj neskôr v detstve, pripomínajú odborníci. V materskom mlieku sa navyše začnú pri ochorení matky nachádzať špecifické protilátky, ktoré bábätko, ktoré sa stretlo s vírusom, špecifickým spôsobom chránia, pripomína Mamila.

„Ak ženy či deti majú koronavírus alebo majú podozrenie na koronavírus, tak im má byť poskytnuté poradenstvo pri dojčení, základná psychosociálna podpora a praktická podpora pri kŕmení bábätka," zdôrazňuje WHO.

Fyzický kontakt matky a bábätka má pre bábätko podľa Mamily mimoriadny význam nielen z hľadiska jeho psychického zdravia, ale aj z hľadiska jeho imunity a schopnosti uzdraviť sa. „Separácia matky a dieťaťa znižuje obranyschopnosť jeho organizmu a jeho imunitnú odpoveď,“ pripomína združenie.

Rešpektujme práva žien, vyzýva ombudsmanka

Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová v súvislosti s nedodržiavaním niektorých práv žien v pôrodnici napísala ministrovi zdravotníctva otvorený list, v ktorom vyzýva na nápravu. „Považujem za nevyhnutné, aby zdravotnícke zariadenia pri poskytovaní pôrodnej starostlivosti počas pandémie COVID-19 uplatňovali jednotné štandardy a postupy vychádzajúce z najnovších vedeckých a lekárskych poznatkov garantujúcich rešpektovanie základných ľudských práv a slobôd,“ vraví.

Pripomína prípady, kedy niektoré zariadenia na Slovensku obmedzili právo rodičiek na sprevádzajúcu osobu pri pôrode, odopierajú ženám možnosť epidurálnej analgézie, prípadne „nariaďujú vykonávanie cisárskych rezov, kliešťov‎‎ých pôrodov, či oddeľovanie žien od novorodencov bez riadnej medicínskej indikácie.“

Verejná ochrankyňa práv sa v liste ministrovi odvolala aj na spomínané stanovisko Svetovej zdravotníckej organizácie, podľa ktorého majú všetky tehotné ženy, vrátane žien s pozitívnym testom alebo podozrením na COVID-19, právo na kvalitnú zdravotnú starostlivosť pred pôrodom, počas neho a po ňom. „Toto právo zahŕňa aj prítomnosť sprevádzajúcej osoby počas pôrodu podľa výberu ženy,“ dodala Mária Patakyová. Opatrenia musia podľa nej zabezpečiť starostlivosť rešpektujúcu ľudské práva a ministra zdravotníctva vyzvala, aby aby inicioval prijatie štandardov pôrodnej starostlivosti, ktoré by reflektovali medzinárodné odporúčania.

Ministerstvo zdravotníctva odkázalo, že rozumie dôležitosti prítomnosti sprevádzajúcej osoby pri pôrode. Ako uviedla hovorkyňa Zuzana Eliášová, zdravotnícke zariadenia momentálne pracujú pod prísnymi protiepidemiologickými nariadeniami. „Momentálne sú pripravené odporúčania pre triedenie tehotných žien podľa podozrenia zo stretu s infekciou koronavírusom. Pripravené sú algoritmy na postup pri pôrode u rodičky s podozrením na koronavírus alebo s potvrdenou infekciou koronavírusom a algoritmy pre chod pôrodných sál vzhľadom na aktuálnu situáciu," vysvetlila.

Ako ďalej dodala, v odporúčaniach na webovej stránke Slovenskej gynekologickej a pôrodníckej spoločnosti vo veci vedenia pôrodu u rodičky s podozrením alebo s potvrdenou infekciou Covid-19 sa uvádza, že u rodičky so žiadnymi alebo len miernymi príznakmi sa preferuje vaginálny pôrod, ak to stav matky dovolí. U rodičky so závažnými príznakmi je ukončenie gravidity podľa dohovoru multidisciplinárneho tímu. Akútne ukončenie tehotnosti cisárskym rezom vyplýva z vitálnej indikácie matky. Odporúčania zahŕňajú aj anestéziologickú starostlivosť pri pôrode.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >