Odo dneška začnú rodiny dostávať zvýšené prídavky na dieťa

TASR, SITA, 15. februára 2023 o 04:49

Od stredy začnú rodiny na Slovensku dostávať na účty výrazne zvýšený prídavok na dieťa v sume 60 eur. Ide o dvojnásobné zvýšenie. Poštou začnú tieto príspevky chodiť od 20. do 27. februára, avizoval minister práce Milan Krajniak.

Rodiny dostanú na deti viac.

Foto: Shutterstock.com

Vyššie prídavky, ktoré boli súčasťou vlani schváleného rodinného balíčka, sa týkajú viac ako 1,1 milióna detí. Minister práce Milan Krajniak zároveň vyzdvihol, že zatiaľ čo ešte pred štyrmi rokmi štát vyčleňoval na prídavky na deti 328 miliónov eur, v tomto roku je to už 778 miliónov eur.

Pri prídavkoch na deti nie je v súčasnosti nastavený automatický valorizačný mechanizmus ako napríklad u dôchodkov. Ich zvyšovanie v budúcnosti bude podľa ministra vždy závisieť od možností štátneho rozpočtu. „Každá vláda, ktorá bude pripravovať štátny rozpočet, bude musieť rozhodnúť, či a akým spôsobom bude tento prídavok na dieťa valorizovaný,” vysvetlil. Myslí si, že v najbližšom období by sa mali zvyšovať skôr iné dávky ako napríklad rodičovský príspevok.

Z celkového počtu 1,8 milióna slovenských domácností je 660-tisíc s nezaopatrenými deťmi. Absolútnu väčšinu z nich tvoria rodiny s jedným alebo dvomi deťmi. V prípade rodiny s jedným dieťaťom od 6 do 18 rokov predstavuje zvýšenie oproti roku 2019 sumu 153 eur, v prípade rodiny s dvomi deťmi je to 307 eur. Ďalšie zvyšovanie prídavkov na deti je zatiaľ otázne práve preto, že nie je stanovený automatický valorizačný mechanizmus. Podľa Milana Krajniaka to bude závisieť od rozhodnutia vlády a možností štátneho rozpočtu.

Prídavok na dieťa sa zvýšil na základe novely zákona o prídavku na dieťa platnej od prvého januára tohto roka. Z pôvodných 30 eur vzrástol na 60 eur mesačne. Zvýšenie prídavku na dieťa rodiny s nezaopatrenými deťmi pocítia prvýkrát práve vo februári, keďže túto dávku vyplácajú úrady práce a sociálnych vecí mesačne pozadu.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Úrady a peniaze - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >