Prírastok do rodiny? Prinášame veľký prehľad zmien pre čerstvých rodičov

OUR media, 30. augusta 2022 o 04:45

Rodný list aj príspevok pri narodení sa vybavujú po novom. Poradíme tiež, ako získať zľavy na všetko, o čom ste ani netušili, že môže bábätko potrebovať.

1. Rodný list a príspevok pri narodení dieťaťa

Donedávna musel rodič pri vybavovaní rodného listu osobne navštíviť matriku. Novopečení rodičia majú od apríla o starosť menej. Rodný list sa v súčasnosti vystavuje automaticky — za predpokladu, že rodičia ešte v pôrodnici podpísali Dohodu rodičov o mene a priezvisku dieťaťa. Príslušná matrika zasiela rodný list priamo na adresu trvalého pobytu matky.

Rodičom odpadol aj administratívny kolotoč pri vybavovaní príspevku pri narodení dieťaťa. Takzvané kočíkovné sa od apríla vypláca automaticky a jeho výška je pri prvých troch deťoch v rodine bez pár centov 830 eur.

2. Prídavky na dieťa a rodičovský príspevok

Papierovačkám však nie je definitívny koniec. Jednou z povinností, ktoré ostali na pleciach rodičov, je vybavenie detských prídavkov, ktoré vám budú chodiť na účet každý mesiac. Rovnako treba vo vlastnej réžii vybaviť rodičovský príspevok, ak mamičke nevznikol nárok na materské. O obe dávky treba žiadať na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny.

3. Zdravotná poisťovňa

Od augusta sú narodené bábätká automaticky poistené v zdravotnej poisťovni matky. Ak mu rodičia neplánujú poisťovňu zmeniť, nie je potrebné vypisovať žiadnu prihlášku. Zdravotná poisťovňa vám pošle preukaz poistenca na adresu trvalého pobytu bábätka. Ak sa mamička rozhodne pre inú poisťovňu pre svoje dieťatko, môže podať prihlášku kedykoľvek. Ak však chcete, aby bolo vaše dieťatko poistené vo vybranej poisťovni od začiatku roku 2023, prepoistiť ho treba do konca septembra. Pri výbere poisťovne treba zvážiť rôzne veci, rozhodujúce môžu byť aj benefity, ktoré konkrétna poisťovňa ponúka. Takmer polovici z 55-tisíc detí, ktoré sa na Slovensku narodia za jeden rok, rodičia doposiaľ vyberali zdravotnú poisťovňu Dôvera.

Náš tip: Kočík, autosedačka a tisíc iných vecí
Aby ste sa v najkrajšom období mohli sústrediť len na to najdôležitejšie, preverte si napríklad ponuku svojej zdravotnej poisťovne pre novorodencov. Zdravotná poisťovňa Dôvera daruje vášmu bábätku po narodení Babybox — praktickú tašku na kočík v hodnote 50 eur plnú kozmetiky a potrebných drobností, ktoré oceníte v prvých týždňoch po pôrode. Novopečení rodičia ocenia aj zľavy na prvú výbavičku, značkové kočíky, autosedačky a tisíc iných vecí, ktoré zrazu potrebujú.

4. Detský lekár

Jeho výber je dôležitý, o vaše dieťatko sa bude starať minimálne najbližších osemnásť rokov. Rozhodnúť sa pre konkrétneho lekára treba ešte pred pôrodom. Prepúšťaciu správu o novorodencovi by ste totiž mali odovzdať vybranému pediatrovi hneď po prepustení z pôrodnice. Najlepšieho lekára vo svojom okolí môžete hľadať podľa recenzií na portáli lekar.sk.

5. Občiansky preukaz, cestovný pas

S rodným listom sa môžete pustiť do vybavovania cestovného dokladu a občianskeho preukazu pre bábätko. Áno, občiansky preukaz už vystavujú aj deťom do 15 rokov. Rodičia si môžu vybrať medzi občianskym preukazom s fotografiou alebo bez nej. Ten s fotografiou sa dá používať aj ako cestovný pas vo väčšine európskych štátov. Jeho výhodou je, že je lacnejší ako pas. Pozor, niektoré letecké spoločnosti môžu pri letoch po Európe vyžadovať práve cestovný pas. Oba doklady sa zatiaľ nedajú získať tak pohodlne ako rodný list, rodičia sa nevyhnú vypĺňaniu žiadostí a návšteve okresného riaditeľstva polície. Vybavovať naopak nemusíte trvalý pobyt pre dieťa, ten dieťa získava automaticky podľa trvalého pobytu matky.

Ako zmeniť zdravotnú poisťovňu pre bábätko?

- elektronicky na webe poisťovne
- na zákazníckej linke
- osobne v ktorejkoľvek pobočke
- poštou na adresu poisťovne
- prihlášku si môžete stiahnuť cez web poisťovne
- potrebovať budete svoj doklad totožnosti a rodné číslo dieťaťa (z rodného listu)

Prihlášku na zmenu zdravotnej poisťovne za svoje bábätko môžete podať kedykoľvek. Ak to stihnete najneskôr do 30. septembra, poistencom vybranej zdravotnej poisťovne sa stane od 1. januára 2023.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa