Od pondelka do školy na bicykli, kolobežke či pešo. Štartuje tradičná kampaň

TASR, 24. septembra 2021 o 04:00

Kampaň Do školy na bicykli, podporujúca zdravé, ekologické a bezpečné dochádzanie žiakov, študentov a pedagógov do škôl, sa aj tento rok uskutoční v jesennom termíne, od 27. septembra do 8. októbra.

Do školy aj zo školy chodia zuberecké deti na bicykloch. Fotografia z roku 2014.

Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda

Heslom podujatia je Netrávme v aute večnosť. Hoci názov kampane hovorí o bicykloch, jej cieľom je podporiť akýkoľvek zdravý a udržateľný spôsob dopravy do škôl - chôdzu, bicyklovanie či jazdu na kolobežke. Súčasťou kampane je súťaž, v ktorej môžu školy vyhrať stojany na bicykle a vecné ceny pre žiakov a pedagógov. Súťažiť môžu v troch kategóriách: najaktívnejšia škola, najkreatívnejšia škola a pedagóg s najväčším prínosom pre školskú mobilitu.

Cieľom kampane je upozorniť na vysokú intenzitu automobilovej dopravy v rámci dochádzania do škôl, no taktiež poukázať na riešenia, ktoré zlepšujú podmienky a bezpečnosť práve pre nemotorovú dopravu žiakov, študentov, ale aj všetkých ostatných. „Blízke okolie škôl je často doslova obliehané automobilmi. Nechávame deti dýchať znečistený vzduch a ohrozujeme ich rýchlo jazdou áut. Školské dvory sa na mnohých školách pomaly menia na parkoviská. Ak chceme vychovávať zdravé a samostatné deti, takýto prístup nás, dospelých, musíme zmeniť," povedal Dan Kollár z Cyklokoalície, ktorá akciu s podporou ministerstiev školstva a dopravy organizuje.

„Aj na Slovensku už nájdeme školy, ktoré podporujú dochádzanie do školy na bicykli, kolobežke či pešo, pretože vnímajú pozitívny vplyv pohybu a udržateľnej dopravy na svojich žiakov. Inšpirujme sa od nich a ukážme, že nám na deťoch skutočne záleží," doplnil národný cyklokoordinátor Peter Klučka z Ministerstva dopravy a výstavby SR. Minulý rok sa do kampane aj napriek pandemickej situácii zapojilo 238 škôl z celého Slovenska. Registrácia je spustená na stránke www.doskolynabicykli.sk.



Komentáre k článku:


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >