Ako vybrať dieťaťu bicykel, na čom môžete ušetriť a kde naopak, radšej priplaťte za kvalitu? 10 vecí, ktoré treba vedieť

Patricia Poprocká, 5. apríla 2019 o 11:17

Bicyklovanie dáva deťom slobodu a samostatnosť. Rozvíja ich fyzické aj psychické zručnosti. Bicyklovať by malo vedieť každé dieťa. Kedy začať s učením a čo všetko pri výbere bicykla zohľadňovať? Radí odborník, Marián Sabo, majiteľ cyklopredajne a servisu MS Bike v Ivanke pri Dunaji.

Prilba, svetlá, rukavice... Čo všetko treba dieťaťu na bicykel?

Foto: shutterstock.com

Aký veľký bicykel?

Treba prihliadať na výšku a silu dieťaťa, viac než na vek. Bezpečná výška bicykla je taká, aby dieťa dočiahlo nohami na zem. A tiež aby v prípade potreby dokázalo bezpečne zoskočiť a neudrelo si rozkrok.
Orientačná tabuľka:
  • 12 palcový – 2 až 5 rokov, od 90 do 110 centimetrov

  • 16 palcový – 4 až 7 rokov, od 100 do 125 centimetrov

  • 20 palcový – 6 až 9 rokov, od 115 do 135 centimetrov

  • 24 palcový – 8 až 12 rokov, od 125 do 155 centimetrov


  • Kedy začať?

    Je to individuálne, podľa vyspelosti a povahy dieťaťa. Niekto môže skúsiť už v dvoch rokoch, niekto v troch. Rodič určite vycíti, či a kedy dieťa k tomu inklinuje. Posadiť dieťa na vlastný bicykel skôr než dovŕši dva roky, je výnimkou.

    S pomocnými kolieskami alebo bez?

    Závisí to od odvahy dieťaťa. Sú typy, ktoré posadíte na bicykel, a bez väčších problémov si hneď idú, a sú typy, ktoré aj v desiatich rokoch majú problémy. Pomocné kolieska sú ale vo väčšine prípadov vďačnou pomôckou, ktorá zabraňuje pádu a dodá dieťaťu potrebnú istotu. Signál, kedy ich dať preč, rozpoznáte podľa stability dieťaťa na bicykli.

    Aký bicykel?

    Pri kúpe myslite na to, že ho kupujete na rok-dva. Dieťa rýchlo rastie a bicykel bude treba vymeniť. Podľa Mariána Saba netreba začiatočníkom kupovať hneď to najdrahšie. Rozdiel medzi odľahčeným hliníkovým a obyčajným kovovým rámom je okolo sto eur. Existujú aj superľahké detské bicykle, ktoré vážia štyri kilá a stoja od 600 eur vyššie. Dieťa však väčšinou bicykel tlačí, alebo sa na ňom vozí. A to zvládne aj pri železnej konštrukcii. Na hmotnosti viac záleží, keď je už dieťa väčšie a chodieva na dlhšie túry. Pri začiatočníkoch je to skôr o pohodlí rodiča, on je ten, kto bicykel nosí, keď sa dieťa dobicykluje.

    Ako ľahko či ťažko sa dieťaťu na bicykli točí, nezávisí teda tak od hmotnosti bicykla ako od ozubeného kolieska na zadnom kolese, ktoré drží reťaz. Čím je väčšie, tým sa dieťaťu ľahšie točí. Do detského bicykla sa vojdú kolieska veľkosti od 18 do 21, maximálne 22. Výmena je lacná a jednoduchá záležitosť.

    Čo bicykel pre najmenších musí určite mať, je pedálová brzda. Dieťa nedokáže ubrzdiť rukami, musí brzdiť nohou. To však má väčšina detských bicyklov, ktoré sú v ponuke.

    Zvončeky a svetielka?

    Určite áno. Je to aj predpísané v rámci povinnej výbavy. Čím viac svetielok, tým lepšie. Deti sa im tešia, zvyšujú však predovšetkým bezpečnosť. Môžu byť vpredu, vzadu, na bokoch, svietiace, blikajúce, prípadne reflexné, okrem bicykla aj na prilbe či oblečení.

    Prilba – oplatí sa drahšia

    Jednoznačne áno. „A nešetriť na nej,“ zdôrazňuje Marián Sabo. Prilba chráni hlavu a musí na nej dobre sedieť. „Má byť pevná a musí držať na hlave,“ vysvetľuje odborník, podľa čoho rozpoznať kvalitu. Menšie deti môžu mať pod ňou aj čiapku. Prilba je z tých vecí, ktoré sa neodporúča dediť – mäkké výstuže sa prispôsobia hlave prvého majiteľa, okrem toho je tam ešte hygienické hľadisko, deti sa pod prilbou často potia.

    Chrániče

    Dnes to vyzerá smiešne, keď si spomenieme na naše začiatky bez prilby a s odretými kolenami. Marián Sabo ich však odporúča, na lakte a kolená. Najmä v prípadoch, ak sa dieťa cíti neisté, a tiež pri prechode na iný typ bicykla. „Deti sú dnes iné. Aj doba je iná,“ vraví.

    Tachometer? Pozor, je nebezpečný!

    „Určite neodporúčam!“, zdôrazňuje Marián Sabo. Tachometer púta detskú pozornosť a on sám si pamätá viacero škaredých úrazov, ktoré spôsobila práve zaneprázdnenosť sledovaním rýchlostí a vzdialeností. „Navyše, malé deti na túry aj tak nechodia, a ak tie staršie idú, stačí, ak má tachometer dospelý. Ten deťom povie všetko, čo chcú vedieť,“ dodáva.

    Treba deťom rukavice?

    Marián Sabo je za. Deti sa cítia ako Peter Sagan a profesionáli, ktorých sledujú v televízii, rukavice majú ale aj svoj iný význam. Riadidlá na bicykloch sú zväčša gumené, ruka sa spotí, šmýka... Rukavice zaručujú komfort, aj keď nie sú práve najlacnejšie.

    Začať s odrážadlom, a potom prejsť na bicykel?

    Áno ani nie sa jednoznačne povedať nedá. Logiku by to malo – dieťa sa na odrážadle naučí držať rovnováhu, získa stabilitu, zvykne si na držanie volantu, pohyb na dvoch kolieskach, takže potom by mal byť prechod na bicykel hračkou. Neplatí to však vždy. Sú deti, doslova „machri“ na odrážadlách, ktorí sa potom na bicykli nevedia ani pohnúť. Niektorí, naopak, majú na odrážadle skvelú predprípravu a hneď sa rozbehnú aj na bicykli.

    (v spolupráci s Mariánom Sabom, MS bike)





    Pridajte komentár

    táto funkcia je len pre prihlásených

    Prihláste sa



    Voľný čas - ďalšie články

    Ďalšie články v rubrike >