Od Lucie do Vianoc každá noc má svoju moc. Poznáte zvyky spojené s dnešným dňom?

Gabriela Bachárová, 13. decembra 2019 o 04:57

Sviatok svätej Lucie sa v minulosti považoval za stridží deň. Po domoch chodili ženy, ktoré vymetali zlých duchov z kútov a ochranu predstavovala aj zvýšená konzumácia cesnaku.

Zvyk chodiť na Luciu do domov a vymetať kúty čiastočne pretrval až do súčasnosti.

Foto: TASR

Lucia žila v treťom storočí v sicílskom meste Syrakúzy. Vyznávala kresťanstvo, svoj život zasvätila Bohu. Sľub, že zostane až do smrti pannou a nevydá sa, však nikomu neprezradila. Matka chcela, aby si vzala za manžela pohanského chlapca, ktorý sa zamiloval do jej nádherných očí. Lucia si na protest proti svadbe vylúpila oči a mládencovi ich poslala.

Lucia presvedčila svoju matku, nech sa ide modliť za svoje uzdravenie z vážneho ochorenia k hrobu svätej Agáty. Z choroby sa vystrábila a vtedy jej Lucia povedala o svojom zasvätení. Matka na znak vďaky súhlasila, že dcéra sa nemusí vydať.

Sklamaný nápadník Luciu ako kresťanku udal, v tých dobách boli kresťania vystavení prenasledovaniu. Mladú ženu chytili a postavili pred súd, aby odvolala svoju vieru. Tá však odmietla. Za trest ju poslali do nevestinca, ale keď ju chceli odviesť, nepohla sa z miesta. Nakoniec jej kat sťal hlavu.

Je veľkým paradoxom, že horlivá kresťanka sa dodnes považuje za symbol čarodejníc, dokonca za najväčšiu z nich. Trinástemu decembru, kedy má Lucia sviatok, dokonca naši predkovia hovorili stridží deň.

Cesnak ochráni pred zlými silami

Typickým ľudovým zvykom bolo jesť v predvečer sviatku, teda 12. decembra čo najviac cesnaku, ktorý ochráni pred zlými silami. Krížik s cesnakom sa robieval na čele, brade, spánkoch aj zápästí. Na Luciu nemohla do domu vstúpiť žiadna cudzia žena, pretože by to mohla byť čarodejnica. Nesmelo sa ani nič nikomu dávať či požičiavať, a to najmä po západe slnka.

Po domoch chodili ženy zahalené v bielych plachtách, s pomúčenou tvárou, aby ich nebolo možné poznať. Mlčky povymetali kúty. Týmto obradom z domov a dvorov vyháňali temné sily, zlých duchov a všetko zlé, čo sa mohlo rodine prihodiť. Choroby či rôzne trápenia, utrpenie.

Slobodné dievčatá využívali sviatok na ľúbostné čary. Na papieriky si napísali mená dvanástich potencionálnych mužov a potom každý deň jeden z nich hodili do ohňa alebo roztrhali. Ten posledný otvorili na Štedrý deň po večeri. V niektorých častiach Slovenska sa písalo iba desať mužských mien, jedenásty papier bol vyhradený slovu smrť a na dvanásty sa písalo stará dievka. Asi netreba zdôrazňovať, že pre dievky bol akýkoľvek muž lepší ako dva posledné papieriky.

Pranostiky spájané so sviatkom Lucie
Od Lucie do Vianoc každá noc má svoju moc.
Keď príde Lucia, nájde ju už zima.
Keď si Lucia na mena háby zablatí, v januári si ich prať bude.
Svätá Lucia je kráľovnou zimy.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >