Ochrana či buzerácia? Absurdity zákazov vychádzania

Patricia Poprocká, 28. januára 2021 o 05:14

Nátlak vládnych politikov prinútiť čo najviac ľudí, aby sa nechali plošne otestovať, vytvoril opäť množstvo absurdít aj čo sa týka starostlivosti o deti. Napríklad: Na prechádzku kilometer od bydliska môžete aj bez testu s trojročným dieťaťom, so štvorročným už nie. Tiež môžete odprevadiť dieťa do škôlky, vstúpiť do nej už nie. Pýtať sa na zmysel je zbytočné, skôr sa vynára otázka: Naozaj toto máme dodržiavať?

A bude po mojom! Premiér Igor Matovič sa neštíti nariadení, nad ktorými ostáva rozum stáť.

Foto: PRAVDA, Ľuboš Pilc

Načo sú tieto príkazy a zákazy dobré? Komu pomôžu? Ak má toto zabrániť šíreniu koronavírusu, tak možno akurát v tom, že ak zostaneme všetci doma, neprídeme do kontaktu s ľuďmi, ktorým Matovičovo testovanie zabezpečilo falošnú negativitu. Na to však stačí obmedzenie pohybu aj v rozumnejšej miere za podstatne iných okolností.

Komicky vyzerá polícia, ktorá avizuje, že bude dodržiavanie zákazov vychádzania „vo zvýšenej miere kontrolovať“. To vážne? V čí prospech? Kontrolovať vek detí počas prechádzky či test rodičov na kraji lesa je praobyčajnou buzeráciou, s napĺňaním hesla „Pomáhať a chrániť“ nemá nič spoločné.

Takže zhrňme. Rodičia môžu bez testu: Odprevadiť dieťa do škôlky alebo na prvý stupeň základnej školy, ísť na prechádzku kilometer od bydliska, ak dieťa nedovŕšilo tri roky, ísť odovzdať dieťa druhému rodičovi, napríklad v rámci súdom nariadenej starostlivosti.

Ale už nesmú: Sprevádzať dieťa do škôlky ani na prvý stupeň základnej školy. Myslí sa tým zrejme vojsť do budovy, čiže dieťa odprevadíte k bráničke, zvyšok musí prejsť samé. Netestovaný rodič nesmie ísť ani na prechádzku s dieťaťom starším ako tri roky. Iba ak by si zobrali na venčenie domáce zviera, to môžu ísť na spomínaný kilometer od bydliska. Čiže rodič trojročného dieťaťa nikoho nenakazí, rodič štvorročného už áno? A so psom už zasa nie?

Netestovaní rodičia nesmú podľa nariadenia vlády s deťmi ani na výlet do prírody či za individuálnym športom. Došlo tu k „ústretovej“ výnimke – deti do 15 rokov na tieto aktivity test nepotrebujú. Ich rodičia však áno. Čiže ďalšie vydieranie – buď sa dáte otestovať alebo si seďte s vašimi škôlkármi a školákmi doma.

Pobyt v prírode je nevyhnutný, priam žiaduci, najmä v situácii, kedy sú deti už dlhé mesiace zatvorené doma. Rovnako aj prechádzka na čerstvom vzduchu, o dôležitosti pohybu a pobytu vonku sa snáď netreba podrobnejšie zmieňovať.

Podmieňovanie pobytu vonku negatívnym testom je nehoráznosť a podľa viacerých odborníkov na ústavné právo aj v rozpore so zákonmi a ústavou.

„Je vysoko otázne, či vládne opatrenie spĺňa cieľ, kvôli ktorému bolo zavedené. V prvom rade je to preto, že veľká časť odbornej komunity vyjadruje pochybnosti o spoľahlivosti Ag testov vykonávaných v nízkych teplotách. V druhom rade preto, že pravdepodobne nie všetci záujemcovia budú mať možnosť zadarmo sa otestovať bez vynaloženia veľkého úsilia,“ povedal napríklad vedúci Katedry teórie práva a ústavného práva na PF TU Marek Káčer v nedávnej ankete denníka Pravda. Niekdajší podpredseda Ústavného súdu SR Eduard Barány zasa konštatoval, že viazať na výsledok testu možnosť výkonu povolania alebo podnikania, je „veľmi problematické.“

Takže máme tu odborníkov, ktorí hovoria, že bojovať s epidémiou treba inak. Máme tu odborníkov na zdravie (fyzické a psychické), ktorí odjakživa vyzdvihujú nutnosť pohybu na čerstvom vzduchu. Máme tu aj odborníkov na právo, ktorí sa zhodujú, že aktuálne vládne zákazy sú nezmyselné. Máme tu aj vlastný zdravý rozum, podľa ktorého majú negatívne testy spred siedmich dní dnes nulovú hodnotu a nemôžu slúžiť ako automatická priepustka do práce, prírody, skrátka nikam. A oproti tomu tu máme umelo nastavené príkazy a zákazy tromi vládnymi stranami (nepodporila ich Za ľudí), ktoré nemajú nikde oporu, ale ktorým sa teraz všetci podriaďujeme. Choré.



Komentáre k článku:
  • používateľ nemá avatarPetertuharsky 28. januára 2021 o 07:53

    Pani autorka, pozor, nejde o nariadenie vlády. Ide o uznesenie vlády.

    Nariadenie vlády by bolo záväzné, avšak vláda vydáva len uznesenia, a tie nepatria medzi všeobecne záväzné právne predpisy, čiže nie sú pre občanov záväzné.

    Preto každé uznesenie vlády ešte prepisuje hlavný hygienik do svojej tzv. vyhlášky, ktorá už údajne záväzná je (právnici hovoria, že tie vyhlášky trpia množstvom svojich vlastných právnych problémov, čo je však zložitejšia téma). Vláda sa zjavne snaží na Mikasa preniesť právnu zodpovednosť, a on to poslušne vykonáva.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarCellesti 28. januára 2021 o 23:55

    Nazývajme veci pravými slovami: uznesenia vlády a vyhlášky ÚVZ sú protiústavné a neslúžia na ochranu občanov. Navyše sú nelogické a nesystematické, a preto ako také sa nemôžu dodržiavať. Všetko, čo je človeku neprirodzené a v rozpore s prírodnými a prirodzenými zakonitosťami, musí padnúť. Rovnako padne i súčasná vláda. Toto ozvučujte drahí novinári, to je vaše poslanie!
    @zareaguj


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Úrady a peniaze - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >