NÁZOR Naozaj nesmú deti netestovaných rodičov do školy? To je nehoráznosť!

Patricia Poprocká, 5. novembra 2020 o 04:28

Tak môže alebo nemôže moje dieťa do školy? Vláda Igora Matoviča tak, ako v mnohých ďalších prípadoch, opäť raz spustila chaos, ktorý po „dobrovoľnom“ celoplošnom testovaní vyústil do absurdity, keď minister školstva odporúča rodičom, aby deti nedávali do školy, hoci na to nie je najmenší dôvod. A hoci iný vládny dokument hovorí úplný opak.

Chaos a nezmyselné odporúčania. Nič nezvyčajné v posledných týždňoch, žiaľ. Na snímke premiér Igor Matovič a minister školstva Branislav Gröhling.

Foto: PRAVDA, Róbert Hüttner

Začalo to klasickou byrokraciou – nikto nič nevedel a každý opýtaný úrad odkazoval na inú inštitúciu. Potom minister zdravotníctva Marek Krajčí jednoznačne povedal, že rodič, ktorý neabsolvoval „dobrovoľný“ test, nemôže zaviesť svoje dieťa do školy. Vzápätí vládny web somzodpovedny.sk (zrejme za klávesnicou sedel niekto príčetnejší) napísal, že rodičia aj bez testu si deti do školy môžu odviesť (jedna z výnimiek obmedzeného pohybu), aby krátko na to vydal minister školstva Branislav Gröhling vysvetlenie, že rodičom odporúča, aby svoje deti nechali na päť, resp. 10 dní doma.

Nehorázne. Najmä preto, že na to nie je žiaden dôvod, keďže aj samotný vládny portál o testovaní somzodpovedny.sk uvádza, že človek, ktorý sa nenechal testovať, sa nepovažuje automaticky za nakazeného, len sa mu obmedzujú niektoré práva. A navyše, čo s tým majú deti, pre ktoré testovanie nebolo vôbec určené, ak nedovŕšili 10 rokov???

V piatok nepredstavovali riziko pre spolužiakov, v pondelok už áno? Koho ohrozujú tým, že ich rodičia nemajú certifikát, ktorý podľa vedcov ani podľa samotných organizátorov testovania (Igor Matovič a jeho ministri) nedáva žiadne záruky, že človek je naozaj neinfekčný?!

To, že niekto nebol na teste, neznamená, že je nakazený. Rovnako ako negatívny certifikát z „dobrovoľného“ celoplošného testovania, neznamená, že jeho držiteľ nie je nakazený.

Miera rizika sa nezmenila, akurát mnohým ľuďom ošiaľ zo „Spoločnej zodpovednosti“ zatemnil zdravý rozum.

V ošiali, čo všetko sme „spoločnou zodpovednosťou“ dokázali, ako sme sa dokázali zomknúť a zvládnuť nemožné, sa zabúda na dôvody, prečo sme vôbec museli toto šialenstvo za desiatky miliónov eur podstupovať. Že celoplošné testovanie v tejto podobe odborníci vôbec neodporúčali, že nič nerieši, že bolo nanútené zo strany vlády, že nás premiér vydieral, oklamal a vmanévroval presne tam, kam chcel...

Ľudia zaujali postoj: „Povedali nám, musíme to urobiť, nech to stojí, čo to stojí...“ namiesto toho, aby sa zamysleli, čo a či naozaj „musia“.

A pokračujú teraz ochotným odsudzovaním netestovaných, na ktorých pozerajú temer ako na škodnú. Deti netestovaných rodičov nemajú chodiť do škôl, tie menšie nesmú do škôlok (áno, sú prípady, keď škôlka, odvolávajúc sa na ministerstvo rodičom oznamuje, že dieťa nevpustí bez ich modrého lístka), ľudia nesmú do práce, do obchodov, žiada sa od nich, aby si označili poštové schránky, dokonca niektorých odmietajú aj vyšetriť lekári...

A pritom sa títo netestovaní ľudia správajú rovnako zodpovedne ako predtým – minimalizujú sociálne kontakty, nosia rúška, a podobne. Kam sme sa to dostali a kam to chcú až kompetentní vyhrocovať? Čo príde po druhom kole? Vláda v stredu vyhlásila, že po víkende budú môcť rodičia aj bez testu odviesť svoje deti do škôl a škôlok. Dočkáme sa ďalšieho „upresnenia“ od niektorého z ministrov? Uvidíme.

Niektorí frustrovaní ľudia prirovnávajú toto dnešné delenie k označovaniu Židov žltou hviezdou v čase fašizmu. Môže sa to zdať prehnané, v každom prípade však celé testovanie ukazuje, ako ľahko sú masy manipulovateľné. Poslúchnuť je niekedy pohodlnejšie než uhájiť spravodlivosť. Zvlášť, keď za sebou cítite ďalších podobne zmýšľajúcich.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >