Obedy zadarmo by mali byť v škôlkach od januára, v školách od septembra

TASR, SITA, pt, 28. novembra 2018 o 06:02

Od 1. januára budúceho roka by mali mať žiaci posledného ročníka materských škôl obedy zadarmo. Žiaci základných škôl až od 1. septembra.

Deti v poslednom ročníku škôlky by mali mať čoskoro obedy zadarmo.

Foto: shutterstock.com

Takúto úpravu by mal čoskoro schváliť parlament, na návrh najsilnejšej koaličnej strany Smer. Pri obedoch zadarmo budú spolupracovať samosprávy aj viaceré ministerstvá. Mali by fungovať tak, že rodičia detí by dostali preplatený poplatok za obed, ktorý je dnes 1,20 eura.

"Máme oficiálny prísľub od Združenia miest a obcí Slovenska, že urobí všetko pre to, aby sa nikde nevyskytovali situácie, že by okrem poskytovaného 1,20 eura na stravu, pýtali ďalší doplatok. Chceme, aby obedy boli naozaj zadarmo," povedal Robert Fico.

Mestá a obce, ako aj školské zariadenia musia do spomínaných termínov zabezpečiť technické veci a doplniť pracovnú silu do jedální. Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Jozef Turčány vyčíslil, že počet stravujúcich sa detí v zariadeniach stúpa. "V roku 2003 v základných školách bolo stravovaných len 44 % detí, v roku 2017 to bolo 70 %. V materských školách sa toto číslo zvyšovalo z 86 % na 97 % detí," spresnil. Verí, že posunutím účinnosti pre základné školy získajú mestá a obce viac času na zabezpečenie dostatku pracovníkov.

Minister práce Ján Richter doplnil, že jeho rezort je pripravený poskytnúť pomoc pri zabezpečovaní pracovnej sily do jedální. Pomôcť by mohol napríklad projekt verejného zamestnávania, na ktorý je vyčlenených 8,5 milióna eur. "Sme pripravení týmto spôsobom zapojiť do projektu až 1000 uchádzačov o zamestnanie," uviedol Richter s tým, že napríklad prostredníctvom neho by sa mohli ľudia zamestnať ako pomocná pracovná sila do kuchýň.

Priemerný príspevok na jeden obed v škole je 1,20 eura. Smer chce, aby sa táto suma preplácala rodičom. Rodičia detí, ktorým lekár potvrdí špeciálne diéty, mali dostať príspevok na obed v hotovosti, aby mu mohli zabezpečiť stravu.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Úrady a peniaze - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >