Obávaná laryngitída. Vyžaduje si okamžitý zásah lekára, niekedy však stačí otvoriť okno a nadýchať sa mrazivého vzduchu

Gabriela Bachárová, 7. februára 2019 o 10:51

Prejavy laryngitídy bývajú dramatické a rodičov dokážu poriadne vystrašiť. Dieťa sa nemôže nadýchnuť, lapá po dychu, pretože má kvôli opuchu hrtana a hlasiviek zúžené dýchacie cesty. Trápi ho aj neutíchajúci kašeľ. K záchvatu najčastejšie prichádza k noci.

Laryngitída najčastie postihuje malé deti a záchvaty kašľa spolu so sťaženým dýchaním prichádzajú hlavne v noci.

Foto: Shutterstock.com

Laryngitída, teda zápal hrtana a hlasiviek, postihuje hlavne malé deti od jedného do troch rokov. Ochorenie sa najskôr prejavuje nenápadne, dieťa môže mať len trochu zvýšenú teplotu a slabší výtok z nosa, rodič si preto myslí, že ide iba o ľahké nachladnutie.

„Stav sa začína zhoršovať neskoro popoludní a predovšetkým večer. Pre laryngitídu je typický štekavý alebo hrncový kašeľ, v rozvinutom štádiu je sťažený až pískavý či híkavý nádych a lapavé dýchanie,“ uvádza vo svojej knihe Sprievodca detskými chorobami pediatrička Monika Antošová.

Záchvat je možné do istej miery zvládnuť doma, ale ťažšie prípady si vyžadujú okamžitý zásah lekára. Ak sa zatiaľ príznaky naplno nerozvinuli, snažte sa dieťa upokojiť, pretože plač je pre hlasivky veľká záťaž. Môžete podať lieky na tlmenie kašľa či pôsobiace na opuch. „Nepodávajte teplé tekutiny, zhoršuje sa tým opuch. Tekutiny by mali byť nanajvýš izbovej teploty,“ radí Monika Antošová.

„Ak sa stav nelepší, dieťa vhodne oblečte a dajte k otvorenému oknu. Studený vzduchu zmierni opuch, dieťaťu sa uľaví a dýchanie preň bude menej namáhavé,“ píše pediatrička.

Návšteva pohotovosti je nutná, ak sa stav dieťaťa nelepší. Ťažký stupeň laryngitídy sa lieči v nemocnici inhaláciami adrenalínu. „Podávajú sa i kortikoidné lieky na zmiernenie opuchu hlasiviek,“ konštatuje lekárka.

Laryngitída síce vyzerá poriadne nebezpečne, ale o život pri nej nejde. Len je potrebné správne vyhodnotiť príznaky a privolať pomoc. Antibiotiká v prípade laryngitídy nepomáhajú, pretože ide o vírusové ochorenie.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >