Nuda nie je zlá. Šesť dôvodov, prečo je dobré deti nechať sa trocha nudiť

Patricia Poprocká, 25. apríla 2023 o 04:00

Nudiť sa fajn. Isteže, nie stále, občasné ničnerobenie však dieťaťu prospieva a pre jeho zdravý vývoj je dokonca nevyhnutné. Stav, keď mozog vypne a dieťa sa (podľa zástancov princípu, že človek by mal neustále niečo robiť, aby nemárnil čas) „poflakuje“, je veľmi prínosný.

Nuda nie je zlá, naopak, občas nevyhnutná!

Foto: Shutterstock.com

Že prečo? Nuž, toto všetko nuda dieťaťu dáva:

Nuda podporuje fantáziu a tvorivosť
Keď má dieťa záplavu hračiek, vyberá si akurát tak z ponuky, z ich pretlaku neraz cíti až frustráciu či napätie, nič ho neuspokojuje, nebaví, býva nervózne. Keď má veľa povinností, nevie sa zasa zastaviť, nevie, čo skôr. Keď nemá nič, zapája fantáziu. Zabaviť sa dokáže aj s obyčajnou šnúrkou, drievkom či kamienkom, dospelým sa až rozum zastavuje, čo tá detská hlávka dokázala vymyslieť. A to je skvelé!

Nuda podporuje samostatnosť
Dieťa je odkázané samé na seba. Môže si robiť, čo chce, ale za to, čo robí, ponesie aj dôsledky. Takže taká malá hra na dospelých, keď človek má slobodu a zároveň zodpovednosť. Veľmi dobrá škola do života.

Nuda podporuje rozhodovanie
Niekedy možno len podvedomé, ale aj to je rozhodovanie. Ak má dieťa voľnú chvíľu, samé sa rozhoduje, ako ju strávi. Samé sa učí rozpoznávať svoje pocity, čo ho baví, čo nie, vyhodnocuje, čo ho napĺňa, čo menej, skrátka učí sa vyberať si.

Nuda podporuje sebauvedomenie
Keď má dieťa plný harmonogram krúžkov, povinností či organizovaných hier, nemá príliš veľa priestoru zastaviť sa a uvedomiť si, či to, čo práve robí, je naozaj aj to, čo chce robiť. Iste, je dobré, ak sa už v detstve človek priučí najrozmanitejším činnostiam, z ktorých si potom môže vybrať, čomu sa chce venovať hlbšie. Len v stave nudy, prázdnoty či ničnerobienia, akokoľvek to už človek nazve, sa však dostanú na povrch skutočné záujmy. A pokojne aj úplne odlišné než k akým dieťa vedú rodičia. Malý hráč na klavíri si možno uvedomí, že by radšej vyskúšal ping-pong, a nejaký malý futbalista by zas možno radšej maľoval. Ktovie. Nechajme to na deťoch.

Nuda učí trpezlivosti
Rýchla konzumná doba nás učí mať všetko a najlepšie hneď, aby sme sa hneď potom začali naháňať za novým cieľom. Nuda predstavuje presný opak. Pokoj, stíšenie, niekedy i čakanie na niečo, čo nemožno mať hneď... Dieťa sa učí, že veci majú svoj čas, a že ten čas treba trpezlivo prečkať, nejako vyplniť. Užiť si každý prítomný okamih. V pokoji a trpezlivosti.

Nuda pomáha zrelaxovať
Mozog si oddýchne od všetkých povinností, termínov, požiadaviek, skrátka vypne. Na to, aby sa potom človek o to ľahšie učil, prišiel s novými nápadmi či riešením problémov.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >