Vašek či Ivan z Mrázika? Tipy na filmových hrdinov, od ktorých sa deti majú čo naučiť

Patricia Poprocká, 20. decembra 2018 o 06:12

Ruku na srdce – aj keď sa všade vraví o prospešnosti pohybu a aktívneho oddychovania, koľkí vás sa tešia na vianočné ničnerobenie pekne v teple, pri káve, knihe či televízore? I keď to nie je práve najzdravšia forma oddychu, aj takýto relax v mnohých domácnostiach k sviatku patrí, a radi sa pridajú aj deti. Aby bolo pozeranie televízora čo najviac zmysluplné, prinášame vám niekoľko tipov na to, čo pozerať alebo si čítať spolu s deťmi. Ktorých hrdinov by mali poznať, pretože sa od nich je čo naučiť?

Tomáš Hollý ako nezabudnuteľný Vašek, ktorý neváha zdolávať prekážky, aby dosiahol cieľ.

Foto: TV archív

Vašek z filmov Jak vytrhnout velrybě stoličku a Jak dostat tatínka do polepšovny
Nebojácny chlapec, ktorý si ide za svojím cieľom, správne dobrodružný, ochotný presadiť si svoje i za cenu matkinho hnevu. Má svoje záľuby, ktoré rozvíja, uč í sa nové veci, prekonáva prekážky. Skrátka, správny chlap, s ktorým rozhodne nie je nuda, a ktorého vaše deti môžu pokojne napoadobňovať. Určite tým nič nepokazia.

Partia kamarátov zo seriálu Spadla z oblakov
Aj keď ide o staručký socialistický film, pekne ukazuje, čo je kamarátstvo, pomoc druhým a spoločné tajomstvo. Môže byť aj inšpiráciou na zmenu životného štýlu, keď deti namiesto organizovaného voľného času na krúžkoch či doma za počítačom trávili čas behaním po vonku, hrami a vymýšľaním spoločných projektov.

Včielka Maja
Odvážna včielka, ktorá miluje slobodu, nebojí sa žiť inak ako ostatní, ide si za svojím aj napriek nesúhlasu okolia. V každom sa snaží nájsť jeho dobré vlastnosti, ktoré napokon aj nájde. Ku každému si dokáže nájsť cestu, s každým sa nakoniec spriatelí. Ukazuje, že s druhými sa dá vychádzať aj v dobrom. Takéto vlastnosti by sa zišli aj mnohým dospelým, nielen deťom.

Anna zo Zeleného domu
Tá knižná je lepšia. Uveriteľnejšia, pochopiteľnejšia a človeku bližšia. Dievča, ktoré hľadá domov, lásku a dobro. Pre svoju zasnívanosť sa často dostane do problémov, ktoré však vždy nájde odvahu a silu vyriešiť. Cení si, čo dostane a za láskavosť dokáže byť vďačná, dokonca aj obetovať vlastné ciele, aby pomohla druhým.

Janko Giertl
Chlapec, ktorého hrdinstvo vyzdvihoval totalitný režim, čo by mu však nemalo uberať na cene. Školák, ktorý v zime neváhal opustiť vykúrený dom, aby riskujúc život utekal do lesa varovať partizánov, že do dediny prišli Nemci. Jeho odvaha, snaha pomôcť druhým a nezištnosť by sa zišla mnohým dospelým. Ide o skutočný príbeh, opísaný je v knihe Petra Jilemnického Kronika.

Martin Pavelka z filmu Můj brácha má príma bráchu
Kde dospelí nemajú rozum, prichádza najmladší syn so zdravým sedliackym rozumom. Nebojí sa ísť aj za autoritami, aby sa pokúsil veci vyriešiť. A keďže odvážnemu a rozumnému šťastie praje, väčšinou aj uspeje.

Ivan z Mrázika
Kultová rozprávka Mrázik nie je len o replikách „Je ti teplo dievčatko?“ či „K lesu čelom, Ivanovi chrbtom!“ Ukazuje tiež, čo je odvaha, zdravá sebadôvera, i ako vyzerá tá prehnaná. A samozrejme, že najväčšou silou je láska.



Komentáre k článku:


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >