„No a čo, moja vec!“ Päť vecí, ktoré nemusíte nikomu vysvetľovať

Patricia Poprocká, 12. júna 2024 o 06:32

Hlavne sa nezblázniť! Psychika čerstvých mamičiek zažíva nápor – nielenže sa svet úplne zmenil vďaka novému stvoreniu, ktoré naň priviedli, okrem toho ešte čelia množstvu rád takpovediac z každej strany. Hoci ide zväčša o úprimný záujem a snahu okolia uľahčiť im to, priveľa otázok a názorov nie je vždy to, čo práve potrebujú.

Je to tak, ako to je. Bodka.

Foto: shutterstock.com

Mať chvíľku pre seba a robiť si veci podľa svojho bez toho, aby človek musel svoje kroky či rozhodnutia vysvetľovať, je dôležité pre každého, ženy na materskej nie sú výnimkou. Zvýšený záujem okolia, ktorý ony môžu vnímať možno ako prehnanú zvedavosť, je spôsobený narodením dieťaťa, o ktoré sa všetci blízki zaujímajú, a o ktorého blaho im ide.

Je dobré si to uvedomovať a podľa toho aj na otázky či rady reagovať. Odborníci odporúčajú odpovedať primerane a láskavo, ale pozor, nie všetko však treba zdôvodňovať a vysvetľovať. Kedy stačí jednoduchá informácia bez ďalšieho vysvetľovania?

1. Keď sa vás pýtajú na spôsob starostlivosti o bábätko – či spí s vami v posteli, ako zaspáva, ako často či dlho ho dojčíte, ako chodievate von a podobne. Je to všetko vaša vec, každá žena má svoj spôsob a režim (či „ne-režim“) dňa, každej vyhovuje niečo iné. A napokon, aj tak sa to všetko mení zo dňa na deň.

2. Ako trávite voľný čas. „Mala by si viac spať, viac chodiť von, ….“ Mala – nemala, žena sama najlepšie vie, čo práve potrebuje. Ak chce sama v tichu sedieť v obľúbenom kresle, alebo si čítať, má to mať.

3. Čo so životom. Po narodení dieťaťa dochádza k zmenám životného štýlu i názorov, čo niekedy vyústi i do zmeny profesie. Sú ženy, ktoré po narodení dieťaťa zmenili úplne profesiu – z úspešných bankérok sa stali laktačné poradkyne, autorky detských knižiek, niektoré založili súkromné škôlky či komunitné školy. Ak cítite, že je čas na zmenu, urobte to aj vy. Iste, ak sa potrebujete poradiť, raďte sa. Vysvetľovať však nikomu nič nemusíte.

4. Koho milujete a prečo. Je to vaše vnútro, ktorému neraz ani vy neviete rozkázať, tak čo koho do toho? Partnera si volíme všetci podľa našich vnemov a my s ním budeme žiť, nik iný. Kto vás má rád, dokáže to rešpektovať.

5. Ak sa vám zmenia priority. Áno, niekedy ste mohli byť kráľovná večierkov, dnes si radšej posedíte doma na terase s vedomím, že vedľa v izbe spí vaše dieťa a vy ste mu nablízku. Je to v poriadku, rovnako ako to, ak vás zrazu začne zaujímať kuchárske umenie či duchovné princípy. Celý život je zmena, vždy sa všetko zmení, to je jediná istota, ktorú máme. Každý si tým prejde.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >