Nič zložité, vyskúšajte. 10 pravidiel, vďaka ktorým si s deťmi ľahko poradíte a vo vašej domácnosti zavládne spokojnosť

Patricia Poprocká, 10. apríla 2023 o 05:33

Aj keď svoje deti ľúbime všetky rovnako, niekedy nám z nich ide hlava prasknúť. Ak začnú súperiť o pozornosť rodičov v tú istú chvíľu, prípadne ak sa začnú hádať medzi sebou, býva to zaťažkávajúca skúška nervov. Ponúkame užitočné tipy, ako takéto situácie riešiť, prípadne ako im predísť.

Radosť a pohoda v domácnosti závisí aj od nastavenia pravidiel.

Foto: shutterstock.com

Je to vcelku jednoduché. Stanovte jasné pravidlá. Deti ich ľahko pochopia a stotožnia sa s nimi, vaša domácnosť stíchne a každý bude spokojnejší. Nech sa páči:

Nenúťte súrodencov dobre spolu vychádzať

Všetko nanútené je umelé. Má zmysel, aby sa deti navonok tvárili milo a v duchu jeden na druhého škrípali zubami? Oveľa skôr nájdu k sebe cestu, ak ich necháte prejaviť svoje emócie a vyjdete im v ústrety. Že ako? Ak napríklad nevedia spolu obsedieť – v aute, za stolom, na gauči, jednoducho ich rozsaďte. Spokojný bude každý. Deti preto, že nebudú musieť byť pri sebe, vy z toho, že máte doma pokoj.

Vyhraďte deťom výlučný čas, ktorý môžu tráviť s vami

Netreba veľa, stačí 20-30 minút denne. Vtedy by ale každé z detí malo mať vyhradené právo mať vašu pozornosť len a len pre seba. Žiadne skupinové debaty, hry, nič. Spoločný čas na aktivitu vo dvojici, ktorá dieťaťu urobí radosť.

Vlastný priestor a veci

„Vlastná izba, šaty, knihy, platne...“ Aj keď idea piesne Mariky Gombitovej je, že jedináčik to ľahké nemá, v skutočnosti dieťa potrebuje veci, ktoré sú len a len jeho, o ktoré sa so súrodencami nemusí deliť. Platí to aj o priestore. V malých bytoch to nebýva jednoduché, ale riešenie sa dá nájsť – dieťa by malo mať vlastný priestor, kútik, kam by sa mohlo utiahnuť, ak chce byť osamote. Nechajte ho tam tak dlho, ako potrebuje. A nech si robí, čo chce – hrá sa, číta si, prípadne nerobí nič. Je to ako s dospelými – každý z nás potrebuje občas chvíľu pre seba. Byť sám, slobodne si robiť, čo chceme.

Tvorte pekné zážitky

Nemá to nič spoločné s tým, aby sme nútili deti dobre spolu vychádzať. Preto sú ale rodičia rodičmi, aby svojich potomkov viedli a ukázali im, ako možno stráviť spoločné pekné chvíle. Netreba vymýšľať nič špeciálne – robte činnosť, ktorá robí radosť vám, deti sa prispôsobia a nechajú strhnúť vaším nadšením. AK vytvoríte atmosféru, v ktorej sa deti cítia dobre, ich jedinou starosťou bude, ako ju napodobniť čo najčastejšie.

Hovorte o deťoch v dobrom

Namiesto kritiky a vyzdvihovania slabostí nájdite na každom dieťati jeho prednosti. Hovorte o jeho dobrých vlastnostiach, ale aj o tom, ako prišlo na svet, ako ste sa naňho tešili a ako ste sa potom z neho tešili. A tešíte doteraz, samozrejme.

Učte deti ctiť sa navzájom

Znamená to napríklad, že spoločne so súrodencami pripravíte pre jedno z detí prekvapenie, darček k narodeninám, navaríte obľúbené jedlo a podobne. Samozrejme, dbajte, aby ste to pravidelne striedali, aby sa každému ušlo.

Keď sa hádajú...

Nerobte rozhodcu. Vypočujte každú stranu a každej uznajte jej stanovisko. Nič viac netreba.

Ak jedno dieťa ublíži druhému...

Znieť to môže niekomu čudne, ale: Netrestajte vinníka, ani ho nenúťte sa ospravedlniť. Namiesto toho venujte pozornosť dieťaťu, ktorému bolo ublížené. Vinník vie, že urobil zle. O to lepšie, že priamo uvidí následok svojho činu. Ak by ste ho potrestali, cítil by sa ukrivdený a živil by v sebe práve tento pocit. Takto má priestor na plné uvedomenie si toho, čo urobil a na naučenie sa toho, aby nabudúce reagoval inak.

Deti neporovnávajte

Každý človek je iný, vieme to dávno. Platí to aj na deti. Každé je iné, má iné prednosti, záľuby, tempo učenia, spôsob premýšľania, reakcie, skrátka všetko. Načo porovnávať?

Preneste na nich zodpovednosť, ak chcú

Ak chcú niečo robiť samé, nech robia. Dôverujte im. Možno to nespravia tak pekne ako vy, ale určite najlepšie ako vedia.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >