Niet nad uhorky. Nielen skvele chutia, majú aj tieto benefity. Sú lepšie čerstvé alebo nakladané?

TASR, ahojmama.sk, 9. septembra 2024 o 05:29

Uhorky posilňujú imunitný systém, pomáhajú pri hydratácii organizmu a podporujú vyprázdňovanie. Dokážu tiež rozjasniť a zlepšiť stav pleti.

Uhorky pomáhajú zdraviu aj kráse.

Foto: Shutterstock.com

„Uhorky obsahujú množstvo vitamínov ako C, A, K, B a minerálnych látok ako draslík, horčík, mangán, kremík, ktorými pomáhajú posilňovať imunitný systém, srdcovú činnosť a prispievajú k skrášleniu pokožky, nechtov či vlasov,“ vysvetľuje Katarína Blažová z Poradne zdravia RÚVZ Bratislava na sociálnej sieti. Ako dodala, v uhorkách sa nachádza aj kremík, ktorý posilňuje kĺby, šľachy, chrupavky a väzivá. Obsahujú aj enzým erepsín štiepiaci bielkoviny či fisetin zlepšujúci pamäť.

„Dostatočné množstvo vlákniny v uhorke zase zabezpečí správny pohyb čriev, v kombinácii s vysokým obsahom vody podporí vyprázdňovanie a zabráni zápche,“ dodáva Katarína Blažová.

Odborníci odporúčajú jesť uhorky čerstvé. „Môžeme ich pridať do smoothie drinku alebo si pripraviť osviežujúcu uhorkovú šťavu,“ vravia.

Výťažky z uhoriek sa vo veľkej miere používajú aj na kozmetické účely. Dokážu zjemniť, osviežiť, upokojiť a hydratovať pokožku, zmenšiť póry a celkovo rozjasniť a zlepšiť stav pleti.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >