Nakladané uhorky sú skvelá svieža príloha k jedlám.
Foto: shutterstock.comBez nálevu podľa chuti
Výhodou tohto receptu je, že môžeme hocikedy zavárať ľubovoľné množstvo uhoriek, bez veľkých počtov.Na jednu sedemdecovú fľašu uhoriek potrebujeme: cibuľu, mrkvu, kôpor, 1dcl octu, 1 kávovú lyžičku soli, 4 guličky nového korenia, 4 guličky čierneho korenia, 1 bobkový list, 1 klinček, 4-6 kávových lyžičiek cukru, podľa toho, aké sladké chcete.
Postup: Na dno zaváraninového pohára dáme plátky cibule a mrkvy. Potom naukladáme uhorky a pridáme ostatné ingrediencie. Zalejeme vriacou vodou a dáme uhorky sterilizovať. Keď voda začne vrieť, uhorky z nej vyberieme, aby nezmäkli. Zabalíme ich do deky a necháme pomaly vychladnúť.
Klasika s nakladačom
Množstvo nálevu závisí od toho, koľko uhoriek máte. Ak sa zvýši, môžete ho odložiť do chladničky na neskôr, prípadne dovariť menšie množstvo, úmerné tomuto základnému receptu.Potrebujeme: 2 litre vody, pol kila cukru, pol litra octu, 1 nakladač z obchodu. Všetko prevaríme a necháme vychladnúť.
Postup: Do fliaš medzitým naukladáme uhorky, môžeme pridať plátky mrkvy, trocha kôpru, prípadne cibule a ak obľubujete pikantné, tak aj čili papričku. Potom zalejeme vychladeným nálevom a dáme sterilizovať. Najjednoduchšie to je v rúre, ktorú vyhrejeme na maximum. Keď začne voda vrieť a uhorky začnú meniť farbu, vyberieme ich, naukladáme na utierku a necháme vychladnúť.