Recept na víkend Obľúbené nakladané uhorky. Sladkokyslé, chrumkavé, jednoducho skvelé!

Patricia Poprocká, 29. júna 2024 o 05:32

Čo si v lete pripravíš, v zime akoby si našiel – platí to o zaváraninách, ktorých čas je práve v tomto období. Dnes ponúkame recepty na nakladané uhorky – sladkokyslé, chrumkavé, jednoducho fantastické. Vyberte si – s nálevom či bez.

Nakladané uhorky sú skvelá svieža príloha k jedlám.

Foto: shutterstock.com

Bez nálevu podľa chuti

Výhodou tohto receptu je, že môžeme hocikedy zavárať ľubovoľné množstvo uhoriek, bez veľkých počtov.

Na jednu sedemdecovú fľašu uhoriek potrebujeme: cibuľu, mrkvu, kôpor, 1dcl octu, 1 kávovú lyžičku soli, 4 guličky nového korenia, 4 guličky čierneho korenia, 1 bobkový list, 1 klinček, 4-6 kávových lyžičiek cukru, podľa toho, aké sladké chcete.

Postup: Na dno zaváraninového pohára dáme plátky cibule a mrkvy. Potom naukladáme uhorky a pridáme ostatné ingrediencie. Zalejeme vriacou vodou a dáme uhorky sterilizovať. Keď voda začne vrieť, uhorky z nej vyberieme, aby nezmäkli. Zabalíme ich do deky a necháme pomaly vychladnúť.

Klasika s nakladačom

Množstvo nálevu závisí od toho, koľko uhoriek máte. Ak sa zvýši, môžete ho odložiť do chladničky na neskôr, prípadne dovariť menšie množstvo, úmerné tomuto základnému receptu.

Potrebujeme: 2 litre vody, pol kila cukru, pol litra octu, 1 nakladač z obchodu. Všetko prevaríme a necháme vychladnúť.

Postup: Do fliaš medzitým naukladáme uhorky, môžeme pridať plátky mrkvy, trocha kôpru, prípadne cibule a ak obľubujete pikantné, tak aj čili papričku. Potom zalejeme vychladeným nálevom a dáme sterilizovať. Najjednoduchšie to je v rúre, ktorú vyhrejeme na maximum. Keď začne voda vrieť a uhorky začnú meniť farbu, vyberieme ich, naukladáme na utierku a necháme vychladnúť.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >