5 netradičných prírodných pomocníkov pri upratovaní. Čo perfektne vyčistí uhorka, zemiak či cibuľa?

Gabriela Bachárová, 18. októbra 2023 o 06:15

Možno ste už začali s vianočným upratovaním, prípadne sa do toho chcete pustiť čím skôr. Ak preferujete ekológiu, určite doma s úspechom používate na čistenie jedlú sódu, citrón či ocot, avšak týchto päť menej tradičných prírodných čistiacich prostriedkov môžete tiež s úspechom využiť.

Uhorky pomáhajú zdraviu aj kráse, avšak s úspechom im možno využiť aj pri upratovaní.

Foto: Shutterstock.com

Zemiaky na okná a zrkadlá

Umývanie všetkých okien a zrkadiel v byte je pevnou súčasťou predvianočného upratovania. Ak máte pocit, že v tejto činnosti práve nevynikáte a aj po umytí zostávajú na zrkadle či oknách šmuhy, možno je to len použitím nesprávneho čistiaceho prostriedku. Dokonalý lesk a čistotu dosiahnete tak, že rozkrojíte na dve polovice zemiak a rozkrojenou stranou začnete okná potierať tak, aby na nich bola vrstvička škrobovej šťavy, ktorú isto dobre poznáte z varenia. Nie, okná tak nebudú ešte špinavšie, ale práve naopak. Po takomto vyčistení ich ešte umyte vlhkou handričkou a suchou ich vyleštite.

Cibuľu použite na špinavý digestor

Cibuľa je stálicou slovenských kuchýň, avšak nemusíte ju využívať len na varenie. Asi každý, kto už niekedy čistil digestor, potvrdí, že je len málo nepríjemnejších činností v domácnosti, pretože špina z neho nejde dobre odstrániť. Stačí však použiť cibuľu. Polovicu cibule nastrúhajte a zmiešajte s jedlou sódou, až vám vznikne kašička. Naneste ju na digestor a nechajte chvíľu pôsobiť. Potom už len otrite vlhkou handričkou. Cibuľa dobre poslúži aj na odstránenie hrdzavých miest z nožníc či nožov.

Cesnak čistí toaletu

Kto by rád čistil záchod? S použitím cesnaku to bude hračka. Cesnak má silné dezinfekčné účinky, to znamená, že pomáha ničiť baktérie či plesne, čo sa pri umývaní toalety celkom hodí. Okrem toho samozrejme odstráni všetky nečistoty. Niekoľko strúžikov cesnaku rozpučte, hoďte do záchodovej misy a zalejte dostatočne teplou vodou, môžete priliať aj trochu octu. Nechajte pôsobiť približne pol hodinku, spláchnite a záchod už len zľahka. dočistite, ako to robíte bežne. Takto vyčistíte aj umývadlá či sprchové kúty.

Čisté umývadlo vďaka uhorke

Umývadlo či drez môžete úspešne vyčistiť s pomocou uhorkových šupiek. Šupky z dvoch či troch uhoriek poriadne rozmixujte a zmiešajte ich s tromi lyžicami jedlej sódy. Pastu, ktorá vám takto vznikne, naneste na umývadlo či drez a nechajte pôsobiť. Potom očistite vlhkou handričkou.

Banánové šupky dokonale vyleštia

S pomocou banánových šupiek môžete perfektne vyleštiť nábytok, ale i strieborné predmety či dokonca koženú obuv. Ak potrebujete odstrániť zo strieborných predmetov odolnejšie nečistoty, môžete šupky rozmixovať. Samozrejme, predmety, ktoré takto vyčistíte, opláchnite ešte vodou a osušte. Prajeme vám príjemné a čo najprírodnejšie predvianočné upratovanie.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >