Recept na víkend 3x kyslá kapusta na rýchly ľahký obed alebo večeru

Patricia Poprocká, 29. januára 2022 o 04:55

V zime, keď je nedostatok čerstvej (nedovážanej) zeleniny, je kyslá kapusta ideálnym zdrojov vitamínov i probiotík. Vyskúšajte z nej tieto tri chutné a ľahké jedlá, hotové za pár minút, po ktorých sa budete cítiť naozaj príjemne.

Kyslá kapusta obsahuje množstvo vitamínov, vlákninu, proteíny. Zvyšuje imunitu i odolnosť voči stresu.

Foto: Shutterstock.com

Bulgur s kyslou kapustou

Bulgur uvarte podľa receptu na obale, alebo len jednoducho ako cestoviny – dajte do vriacej, trošku osolenej vody a sceďte, keď zmäknú. Na panvici krátko osmažte na olivovom oleji dve, tri (podľa ich veľkosti a podľa toho, pre koľkých ľudí varíte) papriky nakrájané na malé kúsky. Zasypte ich ovsenými vločkami, dochuťte sójovou omáčkou a troškou čili. Napokon pridajte nakrájanú kyslú kapustu. Všetko zmiešajte, po asi troch minútach odstavte a môžete servírovať.

Bezmäsitá koložvárska kapusta

Potrebujete k tomu pohánku a prípadne sójovú drť. Pohánku uvarte v osolenej domäkka. Aby ste zjemnili jej chuť, keď voda zovrie prvý raz, sceďte ju a dajte novú. Kyslú kapustu nakrájajte na drobnejšie časti, aby sa príjemnejšie jedla. Osmažte ju na olivovom oleji, pridajte červenú papriku a korenie podľa vašej chuti. Netreba smažiť dlho, nech sa nezničia všetky vitamíny. Kto má rád, v treťom hrnci môže ešte uvariť sójovú drť – tiež podľa návodu – nezabudnite ju dochutiť soľou, čiernym korením, prípadne sójovou omáčkou a potom dobre vyžmýkať. Napokon všetko zmiešajte dokopy a jedlo je hotové. Ak sa vám zdá suché, pridajte ešte panenský ľanový olej, prípadne polejte bielym jogurtom.

Zapražená kapusta

Jednoduchý recept starých mám. Aj v tomto prípade nakrájajte kapustu na menšie kúsky. Z masla a múky spravte zápražku – nemusíte šetriť – ani maslom ani múkou (najlepšie nejakou kvalitnou). Keď je zápražka ružová, pridajte do nej kapustu a prípadne ešte trocha vody, aby vám vznikla hustejšia omáčka. Nechajte zovrieť, môžete trocha dlhšie, aby kapusta zmäkla. Vďaka maslovej zápražke dostane lahodnú chuť. Podávajte s varenými zemiakmi alebo s chlebom, prípadne aj nejakým mäsom alebo opečenými kúskami klobásy či slaniny, no skvele sviežo chutí aj samostatne.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >