Nielen pre Popolušku. 10 rozprávkových dobrôt z lieskových orieškov

gb, 5. júna 2021 o 04:15

Nežijeme síce v rozprávke a z lieskových orieškov na nás nevykuknú šaty, ale priniesť nám môžu potešenie iného druhu. Pripravte svoje maškrtné jazýčky na dokonalý pôžitok.

Bielková torta s lieskovými orieškami a čokoládou.

Foto: varecha.sk

Kulinársky web www.varecha.sk prináša desať skvelých receptov na dobroty z lieskových orieškov. Upiecť si už tento víkend môžete čokoládovo-orieškovú tortu, jahodovú roládu s lieskovcami, lieskovcové makrónky, brownies s lieskovcami, nepečený zákusok s lieskovo-orieškovým a jahodovým krémom, lieskovo-orieškové tyčinky, jablkový koláč s lieskovými orieškami a so škoricou, orieškový koláč a rezy s lieskovými orieškami. Alebo vyskúšajte nasledujúci recept.

Bielková torta s lieskovými orieškami a čokoládou

Suroviny:
Bielkové cesto:
115 g pomletých lieskových orieškov
4 ks bielkov
220 g krupicového cukru
1 KL vanilkového extraktu
1 KL bieleho octu

Čokoládová pena:
150 g mliečnej čokolády
375 ml smotany na šľahanie (33 %)

Ostatné:
oriešky lieskové
200 g čokolády 70 %

Postup:
1. Rúru predohrejeme na 160 °C. Budeme potrebovať tri bielkové korpusy rovnakej veľkosti, takže si pripravíme dva veľké plechy, ktoré vyložíme papierom na pečenie. Na jeden plech si dopredu na papieri nakreslíme dva obdĺžniky s rozmermi 10x25 cm, ale necháme dosť miesta medzi nimi, keďže cesto trošku podrastie. Na ďalší plech si nakreslíme jeden obdĺžnik rovnakej veľkosti, prevrátime papiere na oboch plechoch na druhú stranu, aby sme nemali otlačene pero na ceste.

2. Bielky izbovej teploty si vyšľaháme s ručným mixérom. Začíname najskôr s pomalými otáčkami a postupne ich zvyšujeme. Keď sú bielky pekne vyšľahané, za stáleho miešania postupne pridávame po lyžiciach cukor. Keď spotrebujeme všetok cukor, ešte šľaháme cca 2 minútky alebo, až kým bielky nie sú pekne tuhé a lesklé. Potom pridáme vanilkový extrakt a a biely ocot a šľaháme cca 30 sekúnd. K tejto bielkovej zmesi pridáme pomleté lieskové orechy a s plochou vareškou, zľahka prekladáme, až kým sa nám celá zmes pekne nespojí. Nemiešať.

3. Túto zmes rovnomerne rozotrieme na predkreslené obdĺžniky a dáme piecť do rúry. Pečieme 30 minút pri teplote 160 °C. Po dopečení necháme dvierka na rúre mierne otvorené a a bielkové korpusy necháme dnu až do vychladnutia. Kým sa nám cesto pečie, nad parou roztopíme 200 g tmavej čokolády a dáme zatiaľ bokom.

4. Medzitým si pripravíme čokoládovú penu. Do malého hrnca si dáme 100 ml smotany a privedieme skoro k bodu varu, dáme preč zo sporáka a pridáme 150 g nasekanej mliečnej čokolády, necháme postáť 1 minútu a potom to spolu zľahka vymiešame, až kým sa nám čokoláda pekne nespojí so smotanou. Necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Vyšľaháme si zvyšných 275 ml smotany až do peny a pridáme k nej našu smotanovo-čokoládovú zmes a pomocou plochej varešky prekladáme, až kým sa nám pekne nespojí. Dáme do chladničky na 1 hodinu.

5. Keď sú korpusy už vychladené, vyberieme z rúry, opatrne zoberieme jeden a dáme na servírovací tanier, na ktorom dobrotu budeme podávať. Roztopenú čokoládu budeme potrebovať na všetky tri korpusy, takže si ju rozdelíme tak, aby nám vystačila. Na prvý plát rozotrieme čokoládu a necháme stuhnúť, po stuhnutí natrieme polovicu čokoládovej peny (nedávame až po okraje, ale necháme cca 1cm od okrajov voľné, aby nám potom nevytekala), na to dáme ďalší korpus, opäť potrieme čokoládou, necháme stuhnúť a rozotrieme na to druhú polovicu čokoládovej peny. Prikryjeme ďalším korpusom, ktorý pokvapkáme zvyšnou čokoládou, dozdobíme na hrubo nasekanými lieskovými orieškami a dáme stuhnúť cez noc do chladničky. Vyberieme z chladničky pol hodinu pred servírovaním a môžeme sa do toho pustiť.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >