10 silných stránok introvertných detí

Gabriela Bachárová, 21. marca 2023 o 05:15

Mať doma introvertné dieťa, z toho nie je nadšený asi žiadny rodič. Častá je obava, že toto psychické nastavenie potomkovi v živote skôr ublíži ako prospeje. Veď je tiché, nepriebojné, má málo kamarátov, ujdú mu všetky príležitosti... Rodičia sa často snažia malého introverta prerobiť. Núkajú mu spoločnosť iných detí, postrkujú ho dopredu - a ono to, samozrejme, nezaberá. Namiesto potlačovania introvertnosti je lepšie vyzdvihnúť jej pozitíva.

Introvertné dieťa je rado samo, to však neznamená, že nepotrebuje iných ľudí.

Foto: Shutterstock.com

Introvertnosť sa nepovažuje práve za vítanú povahovú črtu, je zaužívaná predstava, že bráni úspechu a šťastiu v živote. Rodičia malých introvertov sa často boja, že ich potomok sa nebude vedieť v živote presadiť a kvôli nedostatku sociálnych kontaktov sa prepadne do osamelosti. Introvertné ladenie osobnosti však prináša silné stránky, ktoré môže dieťa využiť vo svoj prospech.

Prednosť číslo 1: Obozretnosť

Od malého introverta nečakajte, že bude svet objavovať bez rozmyslu. Nebezpečným situáciám sa zďaleka vyhne, riziká vopred starostlivo zváži. Obozretnosť sa na prvý pohľad nezdá ako veľká prednosť, v očiach mnohých je len zbytočnou ustráchanosťou, umožňuje však premyslieť si klady a zápory a vyhnúť sa možným problémom. Obozretné správanie vyviera z túžby po bezpečí – a na tom predsa nie je nič zlého.

Prednosť číslo 2: Zameranie na podstatu

„Introverti takmer neustále spracúvajú nejaké vnemy. Skoro neustále sa zaoberajú tým, čo vidia, čo si myslia a čo zažívajú. Neustále sa rozhliadajú: okolo seba, po ostatných, hľadajú zmysel a význam, zisťujú, ako by veci mali vyzerať a ako vyzerajú. Táto typická mozgová aktivita, ktorá u introvertov prebieha celkom automaticky a na pozadí, im umožňuje orientovať sa na skutočnú podstatu javov,“ uvádza vo svojej publikácii Sila introvertov (vyšla v češtine) nemecká vedkyňa a manažérka Sylvia Löhken. Vďaka tomu mávajú slová introvertov často veľkú hĺbku, kvalitu alebo význam, pretože to, čo vyslovia, už prešlo dôkladnou vnútornou filtráciou a hodnotením. Nebuďte preto nešťastní, že sa vaše dieťa nechce ísť hrať s rovesníkmi, zrejme premýšľa o niečom dôležitom.

Prednosť číslo 3: Sústredenosť

Neplatí to síce pre každého introvertného človeka, ale tichí ľudia majú často dar sústredenosti. Nepotrebujú totiž neustále spätnú väzbu od okolia a vonkajšie podnety. Ich svet je vo vnútri, tam sa cítia ako ryba vo vode. „Hlboké sústredenie so sebou prináša množstvo pozitív. Sústredený človek dokáže to, čomu sa venuje, vykonávať ľahšie a lepšie ako ten, kto sa nechá rozptýliť. Zároveň sa dá s veľkou pravdepodobnosťou očakávať, že v tom, na čo sa sústredí, dosiahne pokroku,” vymenúva prednosť introvertov Sylvia Löhken.

Sústredenosť sa prejavuje nielen v práci, pri hre či učení, ale aj v komunikácii s inými ľuďmi. Introverti sa skutočne sústredia na to, čo im druhý človek hovorí, pamätajú si to, živo sa o druhého zaujímajú, čo im prináša body sympatie. Dokážu tak v iných ľuďoch vzbudiť silné pozitívne emócie.

Prednosť číslo 4: Schopnosť počúvať

Schopnosť počúvať, čo im druhí ľudia hovoria, súvisí so sústredenosťou. Autorka knihy odporúča vypočuť si občas rozhovory cudzích ľudí. Ako vraví, zrejme nepôjde o dialóg, ale v podstate o dva monológy, keď každý bude hovoriť o sebe a to, čo má na jazyku druhý, ho nebude veľmi zaujímať: „Schopnosť počúvať je jednou z najpodceňovanejších schopností v medziľudských vzťahoch. Pre hovoriaceho je umenie počúvať skutočnou drahocennosťou. Keď ste jedno veľké ucho, venujete partnerovi, s ktorým komunikujete, celú svoju pozornosť.“ Práve schopnosťou počúvať si váš potomok môže vybudovať dobré vzťahy s rovesníkmi a stať sa obľúbeným.

Prednosť číslo 5: Vnútorný pokoj

V dnešnej dobe veľmi cenná a málo vídaná vlastnosť. Vnútorný pokoj umožňuje lepšie sa sústrediť na úlohy, rozlišovať medzi dôležitým a nedôležitým, prijímať správne a podložené rozhodnutia, zachovať chladnú hlavu v krízových situáciách. Prečo je práve vnútorný pokoj pre introvertov typickým, hoci samozrejme nie pre každého? Úzko to súvisí so schopnosťou sústrediť sa. Introvertnému dieťaťu prináša vnútorný pokoj nielen jasnosť v myslení, ale aj optimizmus a pozitívne videnie sveta.

Prednosť číslo 6: Schopnosť analytického myslenia

Platí to, čo pri predchádzajúcom bode. Nie každý introvert dokáže analyticky myslieť, ale zastúpenie tejto schopnosti je v ich radách veľmi časté. „Introverti majú vďaka neustálym vnútorným procesom väčší odstup od okolitého sveta než ich extrovertní kolegovia. Neustále filtrujú a spracúvajú informácie a zároveň premýšľajú dlhšie a dôkladnejšie než extroverti – teda sústredene a vytrvalo,“ konštatuje Sylvia Löhken. Platí pritom, že analytické myslenie majú hlavne introverti s dominantnou ľavou polovicou mozgu, čo sú najmä praváci.

„Tichí ľudia s dominantnou pravou polovicou mozgu (ľaváci) spracúvajú informácie skôr subjektívne a intuitívne, teda tak, ako veci podvedome cítia. Často majú umelecké vlohy, reagujú emocionálnejšie ako ich náprotivky s dominantnou ľavou polovicou a dokážu dobre improvizovať. Vedia sa lepšie ako oni vysporiadať so situáciami, kde je treba čeliť niekoľkým výzvam naraz,“ uvádza odborníčka.

Ľudia s dominantnou ľavou hemisférou sa viac blížia stereotypným predstavám o introvertoch. Stačí im menej sociálnych kontaktov, orientujú sa skôr na veci a teórie, rozhodujú sa na základe racionálnych úvah. Práve odstup od okolia im umožňuje analytické myslenie. Ich nevýhodou však je, že veľa úloh naraz ich zahlcuje a cítia sa pod tlakom. Potrebujú preto na povinnosti viac času a robiť ich postupne, jednu po druhej.

Prednosť číslo 7: Nezávislosť

Introverti veľmi nedbajú na to, čo si o nich myslia druhí, nesnažia sa im zapáčiť, nie sú závislí na ich mienke. Vďaka tomu sú vo svojom myslení i konaní nezávislejší. Nemajú obavu, čo si o nich ľudia pomyslia, a tak sú schopní otvoreného uvažovania. Rozhodujú sa samostatne a idú aj za cieľmi, za ktorými by mnohí iní s ohľadom na názory svojho okolia nikdy nešli. Môžu tak v živote dôjsť ďalej a byť spokojnejšími.

Autorka knihy zmieňuje ešte ďalší druh nezávislosti, ktorý je tiež introvertom vlastný, a to nezávislosť na svojej vlastnej osobe: „U zrelej nezávislej osoby nie sú pohnútkou konať márnomyseľnosť, pýcha, ctižiadostivosť alebo potreba uplatniť sa. Dôraz kladie na iné aspekty: celkový zámer, dôležité a cenné veci alebo iní ľudia a ich potreby.“

Prednosť číslo 8: Vytrvalosť

Introverti sa často vyznačujú aj vytrvalosťou, to znamená, že pri práci či učení uplatňujú dôslednosť, zaujímajú sa o detaily, chcú, aby práca bola urobená dokonale a sú ochotní venovať jej dostatok času a pozornosti, doťahujú veci do konca a neodchádzajú od toho, čo začali. „Majú veľkú výdrž, sú vyslovene svedomití a nenechajú sa rozptýliť tak ako extroverti, ktorých vonkajšie podnety ľahko odvedú od aktuálnej aktivity niekam inam,“ priznáva introvertom ďalšie plusové body odborníčka.

Prednosť číslo 9: Vynikajúci písomný prejav

V reči sú introverti často neobratní, nedokážu sa rýchlo presne vyjadriť, pretože sú pod tlakom situácie. O to silnejší sa cítia, keď môžu uplatniť písomnú komunikáciu. Písanie prebieha v rytme, aké si introvert určí a nie je tak závislé od komunikačného partnera a hektickosti rozhovoru. Práve preto toľko introvertov radšej napíše dlhý e-mail, než by malo vec v stručnosti vybaviť cez telefón. Treba si však uvedomiť jednu vec: Písomná komunikácia by mala byť vždy primeraná situácii a nemala by slúžiť primárne na to, aby sa zabránilo priamemu kontaktu s inými ľuďmi.

Prednosť č. 10: Empatia

Schopnosť vcítiť sa do konania a cítenia druhého, pochopiť ho a súcitiť s ním. Empatia je veľmi žiadaná vlastnosť, v osobnej aj úradnej komunikácii jej však nie je veľa. Empatickí ľudia ľahko rozpoznajú, ako druhý človek funguje, čo je pre neho dôležité a aké má potreby. Schopnosť vcítiť sa do druhých sa intenzívnejšie vyskytuje u veľmi citlivých introvertov s dominantnou pravou polovicou mozgu.

Empatiu posilňuje schopnosť introvertov pozorovať svoje okolie a dôkladne analyzovať získané dojmy. Keď svoje poznatky pretaví do úprimného záujmu o ostatných, môže sa veľmi vyhľadávaným a dôveryhodným priateľom. Nemusíte sa preto obávať, že vaše dieťa bude osamelé a nešťastné. Ak využije všetky dary, ktoré mu jeho introvertnosť prináša, môže sa na svete cítiť veľmi dobre a presadiť sa, v čom len bude chcieť.

V ďalšom článku, ktorý vyjde o týždeň, sa pozrieme na prekážky, ktoré môžu introvertom komplikovať život, a ako s nimi naložiť.

Ako mať doma spokojného introverta, to si môžete prečítať v tomto našom staršom článku.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >