Nezastavili ju prosby ani krik vlastných detí. Prečo skočila mladá žena s deťmi v náručí do priepasti Macocha?

Patricia Poprocká, 5. júla 2023 o 10:33

Čo ju dohnalo do stavu, že nenašla iné východisko a vrhla sa do hlbokej priepasti i s dvoma maličkými deťmi? Začiatok leta poznamenala v Moravskom krase obrovská tragédia, keď do priepasti Macocha skočila žena s dvoma malými deťmi – jedno batoľa ešte v náručí, druhé dvojročné.

Macocha, horný mostík, z ktorého žena s deťmi skočila.

Foto: Profimedia

Svedkovia opisujú, že žena najprv sedela asi pol hodiny aj s deťmi pri stánku s občerstvením, venovala sa najmä menšiemu dieťaťu, ktoré vybrala z kočiara. Potom vyšla na mostík, odkiaľ bolo počuť silný detský plač, krik a výzvy personálu neďalekej reštaurácie: „Pani, nerobte to!“ Nešťastnú ženu však nezastavil ani plač vlastných detí, ani prosby cudzích ľudí – skočila a všetci traja zahynuli.

Prečo? Možný motív polícia zatiaľ nezverejnila s tým, že ide i veľmi citlivý prípad, ktorý je ešte predmetom vyšetrovania. Po rodine na mieste ostal biely detský kočík i zaparkované auto.

Reštaurácia na vyhliadke, ktorej personál sa snažil ženu odhovoriť od strašného činu.

Foto: Profimedia
Psychológovia sa zhodujú, že takýto čin býva zväčša vopred naplánovaný, nejde o náhle skratové konanie. „Na pozadí každého takého tragického úmrtia sú nejaké dlhodobejšie problémy. Povedal by som mesiace alebo i roky, kedy sa človek s niečím potýka, tie problémy sa môžu reťaziť a nabaľovať na seba,“ povedal pre CNN Prima News výskumný pracovník Národného ústavu duševného zdravia Alexander Kasal.

To isté konštatovala pred časom pre ahojmama.sk aj klinická psychologička Lýdia Adamcová, a to v súvislosti s Krkonošskou tragédiou, kde žena počas vianočných sviatkov odišla do lesa, zabila tam svojho štvorročného syna a následne seba. Hovorilo sa o rodinných nezhodách a súdnom spore o syna, ktorý mal ísť do starostlivosti otca. Už vtedy Lýdia Adamcová zdôraznila, že problémy sú v každom podobnom prípade zložitejšie a vždy sa vyvíjajú v určitom časovom rozpätí.

„Ani tu problém určite nevznikol iba teraz, rozhodnutím súdu. Už pred ním bežal určitý proces, ktorý sa začal pre určité konfliktné nezrovnalosti a ktoré sa hromadili,“ vysvetlila s tým, že je to podobné vo všetkých porovnateľných prípadoch, keď napríklad žiak zabije učiteľa, otec rodinu či chlapec spolužiaka. „Aj v týchto prípadoch žiak nezavraždí učiteľa iba preto, že mu niečo povedal; otec nezastrelí svoje deti a manželku len preto, že ho neposlúchali; mladý muž nezabije spolužiaka len preto, že sa mu vysmieval. V každom z nich sa niečo dialo, dlhodobo hromadilo, niečo, čo nevedeli riešiť a iba to potláčali. A potom príde, často možno aj nevinná „posledná kvapka“, ktorá spustí niečo hlboko uložené a potlačené a prejaví sa silou, ktorá je neúmerná podnetu,“ vysvetlila odborníčka s dlhoročnými skúsenosťami. Ako to bolo v tomto prípade matky dvoch detí, zatiaľ nevedno.

Celý rozhovor s Lýdiou Adamcovou si môžete prečítať TU. Hovorí tam aj o podobnom prípade, ktorý sa stal na Slovensku, ku ktorému bola prizvaná ako znalkyňa, keď žena skočila s dieťaťom z útesu. To vtedy prežilo, matka nie. „Tam korene tragédie siahali až do ženinho detstva,“ povedala.

Macocha

Priepasť macocha je hlboká takmer 140 metrov, je to najväčšia priepasť v strednej Európe. Jej horná časť je dlhá 174 metrov a široká 76 metrov. Na jej okraji priepasti sú dva vyhliadkové mosty. Prvý z nich bol postavený v roku 1882, druhý v roku 1899, nachádza sa 92 metrov nad spodnou časťou priepasti. V priepasti spáchalo samovraždu už viac ľudí, médiá hovoria o desiatkach.

Pohľad do Macochy z dolného mostíka.

Foto: propast-macocha.cz





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >