„Tati, nie...“ Na filme o rodine Wattsovcov je najstrašnejšie to, že je skutočný

Patricia Poprocká, 6. októbra 2020 o 04:12

Horšie to už nemohlo byť. Muž zaškrtil tehotnú manželku, udusil dve malé dcéry, ktorých telíčka vhodil do ropných nádrží. „Tati, nie,“ prosila ho tá, ktorú zabíjal ako poslednú. Na komerčnú detektívku by to bol prilacný a ťažko uveriteľný scenár, tragédia sa však stala naozaj. Dôvod? Nevera a túžba začať odznova. Teda s najväčšou pravdepodobnosťou.

Rodina Wattsovcov v septembri 2017 pred ich domom v Colorade.

Foto: facebook Shanann Watts

Tragédiu americkej rodiny Wattsovcov, ku ktorej došlo v auguste 2018 v štáte Colorado, prináša kanál Netflix vo forme mrazivého autentického dokumentu American Murder: The Family Next Door (Americká vražda: Rodina od vedľa). Film ukazuje prácu policajných vyšetrovateľov pri odhalení tejto strašnej tragédie, no viac než detektívna stránka rezonuje tá ľudská. Či skôr neľudská.

American Murder: The Family Next Door
Kriminálny dokument spoločnosti Netflix o rodinnej tragédii v USA, ktorá sa stala v auguste 2018. Pôvodne nahlásené zmiznutie tehotnej 38-ročnej Shanann Wattsovej a jej dvoch malých dcér sa nakoniec objasnilo ako strašný zločin, ktorý spáchal otec rodiny Chris Watts. 82-minútový film v réžii Jenny Popplewell pozostáva z autentických záberov policajných výsluchov, rodinných videí a fotografií a textových správ, na zverejnenie ktorých dali súhlas pozostalí.
Je na neuverenie, ako sa môže z milujúceho otca a manžela stať chladnokrvný vrah, ktorý predstiera, že manželku hľadá, reportérom do kamery vyhlási, že verí, že sú v bezpečí a že si hrozne želá, aby sa vrátili.

Charaktery postáv síce bližšie rozkreslené nie sú, je na divákovi, aby si o nich urobil obraz na základe autentických videí, ktoré si zavraždená Shanann Watts nahrávala na mobil, prípadne publikovala na sociálnych sieťach, a tiež z textových správ, ktoré si vymieňala s manželom a kamarátkou. Tie zachytávajú najmä posledné obdobie, keď vzťah Shanann a jej muža Chrisa prechádzal krízou. Shanann ho podozrievala, že má milenku, ten to však popieral.

Manželia Wattsovci spolu prežili osem rokov, Shanann považovala Chrisa za skvelého muža, vyznala sa dokonca, že bol tým najlepším, čo ju mohlo v živote stretnúť. Po dvoch dcérkach (mali tri a štyri roky) mu túžila porodiť syna, o to viac sa potešila, keď zistila, že je tehotná a čaká naozaj chlapčeka. „Milujem Chrisa! Je to najlepší otec, akého si naše dievčatá mohli priať,“ napísala ešte v júni, necelé dva mesiace pred smrťou, na Facebook k fotografii z ultrazvuku.

Na video si zaznamenala aj okamih, kedy o treťom tehotenstve dala vedieť svojmu manželovi, vyzeral, že sa teší tiež. Krátko nato si však Chris začal s kolegyňou z práce, ktorej povedal, že prechádza ťažkým rozvodom a svojej manželky sa začal strániť. Uzatváral sa pred ňou, odmietal sa rozprávať či pripustiť, že majú problém.

K dcérkam bol milý, tie ho mali rady, staršia Bella mu dokonca venovala pesničku: Môj otec je môj hrdina...

Film American Murder sa nepozerá ľahko, najťažší je jeho záver, kde Chris Watts opisuje, ako zabil manželku v 15. týždni tehotenstva, naložil do auta aj s vystrašenými dievčatkami, ktoré sa ešte pýtali, či je mama v poriadku, a ako potom svoje dcérky zabil tiež.

Po jeho videní zostáva mrazivý pocit a množstvo otáznikov. Prečo sa jednoducho nerozviedol? Ako sa môže z človeka, ktorého poznáte osem rokov a ktorého milujete, stať v priebehu niekoľkých týždňov vrah? Stačí jedna milenka a dva mesiace s ňou? Alebo prišiel ešte nejaký iný zlom? Bola to tých osem rokov láska alebo iba pretvárka? Ako môže byť človek schopný zabiť svoje deti, ktoré ho milujú, zabiť im matku a dokonca ešte aj nenarodeného syna? Môže sa takto človek zmeniť alebo to v ňom muselo driemať celý čas?

Otázky, na ktoré niet jasných odpovedí. V každom prípade môže byť film varovaním. A príležitosťou, aby sme si uvedomili, čo máme, vážili si to, a aby sme sa snažili byť lepšími. Partnermi, rodičmi, priateľmi. Aby sme dávali najavo lásku svojim blízkym a otvorene hovorili o príjemných aj nepríjemných veciach. Aby sa táto hrôza už nikdy nikde nezopakovala.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >