Patizónové fašírky.
Foto: Varecha.skRecepty na vynikajúci bezmäsité fašírky ponúka web o varení www.varecha.sk na tomto odkaze. Nech sa páči, v ponuke sú brokolicové fašírky pečené v rúre, cuketové či kelové fašírky, hubové, cícerové, špenátové fašírky a tiež tie z ovsených vločiek. Ako malú ochutnávku ponúkame recept na patizónové fašírky s omáčkou tzatziki. Autorom receptu je šéfkuchár Ladislav Dibala.
Suroviny
1 ks stredne veľkého patizónu
200 g mozzarelly
50 g parmezánu
2 ks vajec
2 - 3 PL hladkej múky
2 strúčiky rozotretého cesnaku
strúhanka
petržlenová vňať
soľ
čerstvé mleté čierne korenie
na opekanie olej
Na omáčku
1 ks veľkej ošúpanej uhorky
2 tégliky hustého bieleho smotanového jogurtu
čerstvý kôpor
soľ
čerstvé mleté čierne korenie
2 strúžiky cesnaku
2 PL bieleho vínneho octu
2 PL extra panenského olivového oleja
Postup
1. Patizón očistíme, nastrúhame na veľké dlhé rezance. Mierne osolíme, necháme chvíľu postáť a potom vytlačíme prebytočnú tekutinu. Dáme do veľkej misy, pridáme na malé kocky pokrájanú mozzarellu, vajcia, múku, rozotrený cesnak a nasekanú čerstvú petržlenovú vňať. Na záver okoreníme čerstvým mletým korením a strúhaným parmezánom. Až potom zmes ochutnáme, či je dosť slaná, lebo parmezán je už dosť aromatický a slaný. Ak sa nám zdá zmes riedka, zahustíme ju strúhankou.
2. Tvarujeme ploché karbonátky, obalíme ich v strúhanke a opečieme v tenkej vrstve oleja dozlatista. Necháme odkvapkať na papierovom obrúsku. Podávame s opečeným chlebom a omáčkou tzatziki.
3. Omáčka: Nastrúhame ošúpanú uhorku na rezance, mierne osolíme a necháme postáť. Vytlačíme prebytočnú šťavu. Zmiešame s hustým bielym jogurtom. Podľa chuti pridáme prelisovaný cesnak, dve lyžice bieleho vínneho octu, soľ a mleté čierne korenie, nasekaný kôpor a trochu olivového oleja. Všetko dobre premiešame. V chladničke necháme dve hodiny postáť, aby sa rozložili chute a až potom prípadne ešte dochutíme.