Neuveriteľné schopnosti novorodenca. Napodobní chôdzu a drží sa ako opička

Gabriela Bachárová, 25. októbra 2018 o 06:00

Keď príde dieťa na svet, je vybavené niekoľkými fascinujúcimi novorodeneckými schopnosťami. Sú to prírodou naprogramované odpovede na vonkajšie podnety. Časom sa tieto reflexy strácajú a nahrádzajú ich pohyby riadené vôľou.

Babinského reflex vzniká, keď sa dotknete chodidla pod prstami. Reakciou bude stiahnutie prstíkov.

Foto: Shutterstock.com

Niektoré reflexy sa neodporúča vedome vyvolávať, ale iné pre zaujímavosť vyskúšať môžete.

Sací reflex


Dieťa má vyvinutý sací reflex, ktorý mu umožňuje prijímať materské mlieko. Ak mu dáte do pusinky prsník, prst či cumeľ, jazýček hneď prilepí k hornému podnebiu, tým vznikne podtlak a začne sať.

Úchopový reflex


Tento reflex sa neodporúča skúšať, podľa expertky na fyzickú manipuláciu s deťmi Evy Kiedroňovej, autorky knihy Nežná náruč rodičov, by jeho trénovanie mohlo spôsobiť, že sa dostatočne nerozvinie vedomý úchop. Ak vložíte do otvorenej dlane dieťaťa vo veku do troch mesiacov prst, zovrie vašu ruku veľmi silno. Až tak, že by ste ho mohli zdvihnúť a udržalo by sa. Predpokladá sa, že tento reflex sa rozvinul, aby sa naši opičí predkovia mohli držať svojej matky. Vedomý úchop sa formuje až okolo piateho mesiaca.

Hľadací reflex


Ak novorodeniatko pohladíme prstom pod tváričke, začne sa tým smerom otáčať, pretože si myslí, že dostane niečo, čo by mohlo sať.

Babinského reflex


Vzniká, keď sa dotknete chodidla pod prstami. Reakciou bude stiahnutie prstíkov. Tie sa naopak roztiahnu, ak podráždite vonkajšiu stranu chodidla od päty k malíčku. Tento reflex vyhasína až v dobe, keď sa dieťa začína stavať na vlastné nohy. Cvičiť ho sa tiež neodporúča.

Vzpor na nohách a chôdzový reflex


„Ak držíte novorodenca pod pažami vo zvislej polohe, tak sa nožičkami vzoprie tak silno, že sa na nich udrží celou svojou váhou,“ popisuje Eva Kiedroňová. Podstatou chôdzového reflexu zase je, že ak dáte dieťa do zvislej polohy a nakláňate ho zľahka z jednej strany na druhú, začne napodobňovať chôdzu. Ani jeden z týchto reflexov radšej neskúšajte.

Moorov reflex


Ak trhnete podložkou, na ktorej dieťa leží, veľmi sa zľakne. Rozpaží ruky, nohy, rozovrie prstíky a chrbátik sa mu ohne dozadu. Objíme sa pažami, noty pritiahne k brušku a začne nariekať. Tento reflex preto radšej tiež nechajte na pokoji.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >